"Младост" се мае: Общински имоти – частни!

В схемата са замесени клошар, нотариуси, наркозависим
7 дек 2016 13:00, Анисия Иванова
26
"Младост" се мае: Общински имоти – частни!
Снимка: bTV

Няколко парцела с обща площ 11 декара, при това в най-желаните от строителите части на столичния ж.к. "Младост" се оказаха не общинска собственост, а частна.

Прехвърлянето на собствеността става по скандален начин, но сделките "минават" пред всички институции, които е трябвало да гарантират законността.

"Възстановяването на собствеността" започва с три документа – решения на поземлена комисия от 1994 и 1997 г., които се оказват… фалшиви.

Решението на поземлената комисия в Панчарево от 1994 г., не се базира на абсолютно никакви документи. Нито посоченият – вече покоен, реститут, нито наследниците му са имали земи за възстановяване – нито в "Младост", нито където и да било.

За едноличен наследник на реститутите е посочен 48-годишният Николай Ганчев. Мъжът обаче е клошар, бил е и наркозависим. Не е съвсем ясно какво прави сега, но се говорело, че живее във фургон в някакво село.

Следваща стъпка в схемата – наркозависимият Николай продал на Орлин Колев наследството си за милиони за скромната цена от 1000 лв. Това е станало през октомври миналата година.

61-годишният Колев задвижва цялата процедура по реституцията в "Младост". На официалния му адрес на ул. "Димитър Петков" № 91 в София обаче вместо дом, има… стар павилион за скара и бира.

Мъжът, който работи в павилиона, казва, че и полицията идвала да търси тук въпросния Орлин, но безрезултатно. Орлин е "бушон" и в други афери.

В същото време двама нотариуси провъзгласяват Колев за собственик на петте имота в "Младост" на базата на фалшивите решения на поземлена комисия – нотариус Румен Димитров за три от имотите и нотариус Стилян Тютюнджиев – за другите два.

"Няма как да се провери дали решението е истинско, или не, защото то си има всички атрибути… Носи си отговорността този, който го дава", обяснява единият нотаруис пред bTV, попитан как така не се е усъмнил в истинността на документите. Подобна е тезата и на другия нотариус.

Орлин Колев от скара-бирата придвижва всички документи за по-малко от месец, но… остава собственик на имотите в "Младост" по-малко от 10 минути.

На 10 декември 2015 г. нотариус Румен Димитров прави констативен акт за един от имотите – градинка в "Младост" 4, а същия ден и час при същия нотариус той я продава на фирма "Фикс Партнърс".

Фирмата е собственост на Христо Методиев и Славин Алексиев, свързани с придобиването на десетки имоти след съмнителна реституция и "герои" в други имотни машинации.

Аферата с придобиването на имотите става още по-странна. В район "Младост" са шокирани да разберат, че общината е отписана от кадастъра, без да бъде уведомена.

Трябва да има одобрение за отписване, както и от Кадастъра да ни съобщят за изменението на кадастралната карта, подчертават оттам.

В общината дори ни показват и план за разширение на детската градина върху трите декара земя, която вече… не е общинска. 

Така остава най-големият въпрос: Как Агенцията по кадастъра – институцията, призована да гарантира собствеността ни, е отписала Столичната община като притежател на собствения ѝ имот и е регистрирал там частни собственици?

"По принцип би било нарушение, ако те са били вписани в кадастралния регистър. Ние не сме ги уведомили, че някой иска да бъде вписан в имота. Към октомври 2015 никой не е бил вписан в кадастралния регистър", казва шефът на агенцията инж. Димитър Величков.

Когато е правена кадастралната карта на район "Младост", всички актове за общинска собственост са предоставени за вписване. След като има акт за общинска собственост, той задължително е трябвало да е вписан. Ние по закон сме длъжни да предоставим тази информация още при изготвянето на кадастралната карта, казват обаче от общината.

Шефът на софийския кадастър е убеден, че няма нищо нередно в това да приемеш за факт, че терен на стойност около 1 млн. лв., на метри от метростанция и от бизнес парка е ничий.

Градинката, на която Столичната община вече не е собственик, се намира между блоковете 428, 429. Това е последното оцеляло зелено пространство, но когато багерите влязат тук, за да построят поредния блок, хората вероятно ще протестират.

Поземлена комисия в Панчарево е издала актове за собственост за райони в "Младост" – т.е. извън нейната юрисдикция. Някой би забелязал, че реститутът, чиито земи се предполага, че са национализирани навремето, е бил на 17 години, когато национализацията в България вече е напълно приключила – през 1957 г., т.е. вероятно е бил малък, за да има свои имоти.

Как общината може да си върне "реституираното"? Само след съд, при това няма да стане никак скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
7
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Какво толкова е станало - така е при демокрацията и пазарната икономика. За да има такива измамници в първите години след 1989-та подрипвахте и ревяхте по площадите. Само не ми казвайте: "Ние не искахме това"! Искахте го и го наложихте на всички нас.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не Пиночет, Народен съд - за всички крадци!
16
0
 
13
 
! Отговори
маче преди 7 години
На мен ми се случи подобно нещо......с фалшиво удостоверение за наследници ми откраднаха нивите.....следваха дълги години съдебни саги....!!!!! Винаги има намесени служители ....от кадастър, вписванията, кметствата и т.н.
15
0
 
5
 
! Отговори
МЛадост преди 7 години
До ГлyпakДа те и тия 11 парцела и те са законно придобити, както казаха по-надолу няма осъдени, сигурен съм, че няма и да има. Така де всичко е законно, бг съд и прокуратора са справедливи и неКУРомпирани и ще съберат доказателсва че всъщнот тия парцели са законна собсвеност на инвеститорите още от зараждането на планетата земя.
14
3
 
4
 
! Отговори
4epa преди 7 години
KUMONETATA NE SPIAT A DEISTVAT !!!!!!!!!! TE SA PO SHEMITE CAREEEEE!!!!!
13
1
 
4
 
! Отговори
с една дума преди 7 години
Оставка!!!
12
5
 
4
 
! Отговори
Глупак преди 7 години
До MenПак ли цялата собственост, придобита законно или не я слагате под един знаменател. Говори за конкретният случай, а не за законно придобитите и върнати имоти на хората. Частната собственост е неприкосновена и в нормални страни това няма как да се случи, някой си да има претенции към чуждото имущество, "щото така" или защото си решил, че е "градинка", "Зелена площ" и прочие.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пиночет, Пиночет й трябва на тази държава. Ненаредят ли публично 20.000 тарикати от държавните институции на стадиона, няма оправия.
10
0
 
14
 
! Отговори
Men преди 7 години
До стоилТе могат и да кажат името на фирмите, които строят по тия парцели. Една разходка из младост ис нимки на табелите е достатъчно. Ама нали няма ни един осъден и всичко е законно. Адвокатите ще осъдят после сайтовете и телевизиите за клевета. После как да не ни е гнус от адвокати, съдии, нотариуси и полиция. Всиките са много по-долни от най-лилавия мaHгaл
9
2
 
18
 
! Отговори
Циклоп преди 7 години
Сигурен съм, че Студентски град е застроен по същата схема. Продължава уплътняването. Много е интересно е, че строи предимно фирма бароко , която винаги слага на обектите си плакати на герп
8
0
 
12
 
! Отговори
стоил преди 7 години
А защо журналистите не се поровят малко в биографията на единия от нотариусите Р.Д. може и да излезе нещо , името му се "слави" с "принципност" в сделките!!!!!
7
0
 
15
 
! Отговори
Нед преди 7 години
"Шефът на софийския кадастър е убеден, че няма нищо нередно в това да приемеш за факт, че терен на стойност около 1 млн. лв., на метри от метростанция и от бизнес парка е ничий." Ми как да е нередно , като на него съвсем редовно в джоба са му влезли едни пари!!
6
2
 
16
 
! Отговори
Men преди 7 години
Л***рите дето тука обясняваха как спирането на строежите е незаконно къде са? А? Нали всичко беше законно, нали хората дето протесират спирали развитието на квартала? Пречели били на законния бизнес и частната собсветност. Май сега някой трябва да ходи в панделата и да пазари вазелин на едро.
5
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Няма нищо за чудене. Този закона е измислен от адвокати - законотворци точно с цел далавера ! Именно от неясни, противоречащи си и заплетени закони те адвокатите печелят най- дълго, съответно и най-много!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мушмороци мамини сладки!С големи учудени и по детски невинни очи и добре подплатена вътрешна убеденост...
3
1
 
31
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Конфискация на всичкото материално имущество и валута по банки на всички по веригата плюс нотариусите и тези в общината на Младост и Панчерево. И под строй в затвора.... Апелирам да се отвори Белене Скравена и други нови лагери....
2
1
 
26
 
! Отговори
Йоско преди 7 години
Интересно ми е какво ли оправдание ще измисли мадам Ф.?
1
0
 
21
 
! Отговори
... преди 7 години
Държава НЯМА! ЕДИНСТВЕНБИЯ НАЧИН ДА СЕ РЕШАВАТ КАКВИ ДА Е ПРОБЛЕМИ Е НАЧИНА НА ПО-СИЛНИЯ! КРАДЕШ ЛЪЖЕШ МАМИШ УБИВАШ и накрая ако имаш пари не си виновен за нищо!