ПСС оказала помощ на близо 2 000 души за година

Най-много са инцидентите на ски пистите, отчитат от БЧК
0
ПСС оказала помощ на близо 2 000 души за година
Снимка: БТА

Планинските спасители към Българския Червен кръст са оказали помощ на 1977 души за изминалата година, като на ски пистите са получили помощ 1889 от тях.

Още по темата
Над 78 от спасителните акции са били осъществени извън скипистите, което ангажира огромен ресурс на спасителната служба, заяви директорът на Планинската спасителна служба Радко Марков.

В акциите са участвали близо 600 спасители, като над 500 от тях са доброволци. В ПСС "работят" и 23 обучени кучета.

"Често срещаме трудности при освобождаването на доброволците от работа, когато имаме нужда от тях", каза Веселин Ганчев - председател на ПСС и подчерта, че работодателите не се отзовават в подобни ситуации.

Този проблем трябва да се реши чрез Закон за доброволчеството, призова председателят на БЧК Христо Григоров.

Спасителите отново предупредиха, че при тръгване към планината трябва да се зареди мобилният телефон и да се държи на топло място, за да не се изтощава допълнително батерията.

Туристите трябва да съобщят на близките си къде отиват и кога ще тръгнат, за да може при евентуален проблем сигналът към спасителите да бъде подаден навреме, подчерта Ганчев.

Планинските спасители предложиха и още няколко съвета. "Възрастните трябва да знаят, че децата се дехидратират по-лесно. Нека да носят топли напитки, да се подсигурят с резервни дрехи. Добре е детето да носи слънчеви очила", посочиха специалистите.

Освен това от ПСС отново споменаха за наличието на раница като въздушна възглавница, която е ефективна при лавина. Председателят на БЧК Христо Григоров посочи, че се работи за носенето на гривна от туристите, която да има възможност да осигурява сателитна връзка при необходимост.

Спасителите отново припомниха възможността туристите да направят застраховка, преди да тръгнат към планината. Цената й е не повече от 40 лева за година, като може да се направи и допълнително застраховане, включващо транспорт с хеликоптер.

Сериозен проблем представляват каращите извън скипистите, защото така рискуват своя живот и живота на планинските спасители, допълни Григоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: БЧКПССВеселин Ганчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари