Почивките решени: 2 януари, 8 май... и четири дни за Великден

Депутатите приеха промените в Кодекса на труда
35
Почивките решени: 2 януари, 8 май... и четири дни за Великден
Снимка: архив, БТА

Вече ще има почивни понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя. Това предложение на правителството за промени в Кодекса на труда беше прието от депутатите на първо четене.

Така че първият извънреден почивен понеделник ще е още на 2 януари 2017 г.

Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалния министър в оставка Зорница Русинова заради бизнеса, който от години се оплаква от т.нар. дълги уикенди заради сливането на празниците.

Оказа се обаче, че в промените, предложени от кабинета, никъде не е отменено правота на правителството да слива празници, а след това да се отработват дните в събота.

Още по темата

Заради това депутати от социалната комисия поеха ангажимент преди окончателното гласуване на промените в Кодекса да внесат предложение, с което да се забрани на Министерски съвет да размества почивните дни през годината.

Според тъмносиния лидер Радан Кънев това обаче е "парламентарно мишкуване", защото сега парламентът приема "едно безсмислено нещо". Той призова за радикална реформа на трудовото законодателство, защото явно е много остаряло.

Ако депутатите наистина внесат предложение, с което ще забравят на кабинета да слива почивните дни, за официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда.

Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година.

Иначе досега практиката показвала, че разместването на почивните дни имат по-скоро негативни последствия, защото се нарушавала комуникацията в реално време между бизнеса, институциите и партньорите в чужбина, защото почивните дни по календар се разминават в различните държави. Освен това се нарушавала работата на финансовите институции и се забавяли плащанията.

Скачали и разходите за заплати в сферите, в които трябва да се осигури непрекъснатост на трудовия процес, като транспорт, здравеопазване, търговия, което пък водело до оскъпяване на продукцията.

Отработването в събота водело и до по-слаба ефективност и производителност на работниците заради преумора от натрупаната дълга работна седмица.

Дори и да няма вече дълги уикенди, пак се очертават повече почивни дни за работещите и догодина, защото календарът ще работи в полза на служителите.

Ще го усетим още в началото на годината, когато след официалния неделен 1 януари, ще добавим към почивката понеделник 2 януари. И то без да го отработваме.

Бонус почивен понеделник ще получим и на 8 май, тъй като Гергьовден догодина ще празнуваме в събота.

През май се очертават още две ваканции - тридневна около 1 май и еднодневна на 24 май.

Единствената четиридневна почивка ще е от 14 до 17 април около великденските празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
12
 
! Отговори
До автора преди 7 години
Не може да пишете, че нещо е решено и е факт, преди да е прието и на второ четене в НС
31
1
 
16
 
! Отговори
Ив преди 7 години
Изпълни се една моя 10-15 годишна мечта - да не ми дават насила по 4-5 почивни дни, а след това насила да отработвам съботи! Обаче не е ли по-важно друго в случая - тези търтеи, дето предложили и другите търтеи, дето гласували, без да са направили едновременно всички промени в Кодекса на труда, всъщност почиват половин година - огромни летни и зимни ваканции плюс два и половина работни дни седмично?!? Не трябва ли да поискаме да си променят правилника за работа на НС и да не са толкова нагли???
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За каква отпуска толкова пищят всички, нали я намалиха и тя стана 20 дни и какво да я пускаш по 2 по 3 дни ли. Европейците ползват лятна почивка и зимна почивка по 10 дни + други по дребни дни, които ние нямаме. Всичко което беше в полза на работещия се отне. Щом има толкова много шматки утре нека да гласуват всеки да има отпуск 5 дни и те да им ръкопляскат. Наистина нивото на хората е твърде ниско и управляващите ще продължат да ги стрижат яко.
29
1
 
9
 
! Отговори
Харалампи Трайков преди 7 години
Нека да ги видим кои точно са лобистите в парламента при второто четене и нека оставим за тях да гласуват приближените им бизнесменчета, да им видим тогава процентчетата. Като ни сравняват с европейските стандарти в случая, нека коригират и заплатите и отпуските къмто техните. Ако ли не, то нека и депутатските почивки да ги приравнят към нашите.
28
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Язе, Тизе и Онизе---------------------------------------Станаха вече 70 г.драги!
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
егати народеца сме..нямам думи,нямам думи..вместо ЗАЕДНО да се разбунтуваме,да ИЗИСКВАМЕ един нормален,човешки живот,едно уважение..ние сме съгласни с глупостите на бизнес и политици,само и само ..пешо или *** да има минуси,щото видите ли си иска нормалните пари и почивки..
26
10
 
10
 
! Отговори
Язе, Тизе и Онизе преди 7 години
45 години народна власт- 45 години Цирк.
25
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е една от промените, които нищо не променят! Досега си ползвах отпуска в събота, когато се отработва, а сега ще го ползвам между празника и края на седмицата. Нито някой ще спечели от това нито ще загуби! Просто това е буря в чаша вода или някакъв странен PR.
24
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така. Сега да си изясним. Ако празникът се пада в сряда - почиваме в сряда. Но, ако е в събота или неделя - почиваме и в понеделник. Само на мен ри ми се губи логиката или просто трябва оправдание да си направим измислени дълги почивки? Вие хора, платени отпуски нямате ли или успявате да ги използвате целите? Какво ядете месец-два в годината, докато почивате или сте добре платени държавни/общински пиявици?
23
1
 
22
 
! Отговори
ЦИРК преди 7 години
Мина времето да се предлагат добри неща за работещите - СЕГА командва бизнеса!Време е за доене! Времето е тяхно! Който не скача е .................Къде сте чули бизнеса да предлага предложения срещу себе си!СЕГА него разбирате, но ще го разберете след години! Както не разбрахте някои неща преди години!
22
6
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Ако твоите познати са касиери и оператори - може за 90% от твоите познати събота да е работен ден. А и конкретно тези хора не ги бърка особено, защото те се отчитат на друго работно време. Лично аз, семейството ми и 90 % от моите познати работим на стандартно работно време. Така че да - отработвам, и слабо ме вълнува ако някой е решил да работи за работодател, който нарушава правата му и издевателства над него.
21
3
 
31
 
! Отговори
валентина преди 7 години
вижте ги на снимката какво работят-цял ден седнали,с едното пръстче на едното копченце-за 5 БОНА заплата..още спете драги ми сънародници..и само се чудят КАК да намалят почивните дни,заплатите,въздуха,храната...аххх как ми се ще да станаа...
20
27
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Почивайте,почивайте ! После ,били сте бедни !
19
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 19какво отработваш бе???за 90 процента от българите събота си е работен ден,аман от политици в тая държава,КОЙТО Е МЛАД,ЗДРАВ-ДА НАПУСКА ТАЯ ***,ДА ИДЕ ДА СЕ ТРУДИ И ДА ЗНАЕ ЗА КАКВО,СТИГА С ТОЯ РОБСКИ ЖИВОТ.
18
8
 
67
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
Който иска да се "събира" с близките си - да си взима отпуск! На мен ми писна да отработвам по четири пъти в годината в събота, защото някой си е решил, че му се пътува. С тези промени имаме и повече почивни дни на година, но не - важното е да се мрънка срещу всичко!
17
1
 
52
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 7 години
А, НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИ КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ "ВАКАНЦУВАТ" И ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА КРАДАТ, ЛЪЖАТ И ЯДАТ ОТ НАРОДНИТЕ ПАРИ...
16
3
 
23
 
! Отговори
Вземете си отпуск и преди 7 години
До Анонименсе вижте с близките си. Предполагам повечето близки са в Гърция ;). Като си изкарате четвърт от слепените дни на път, предполагам се чувствате щастливи.Досега, ако празник се падаше в събота или неделя, всички работещи оставаха с пръст в устата - да се е паднал в делник! Сега тази несправедливост е коригирана - следващият понеделник става почивен.
15
4
 
8
 
! Отговори
bananova republika преди 7 години
Tozi nachin na pochivane e ot desetiletia v Belgia. Dano kpirat i drugi dobri praktiki ot Belgia. Naprimer ako rabotodatelia neizplashta zaplatite vliza v zatvora. Sindikata ti sydeistva bezplatno da si vzemesh na 100 procenta parite.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 54708 Правиш ли разлика между почивен и празничен ден. 31 е почивен ден, а 1-ви празничен слят с 2-ри който е ПОЧИВЕН. Анадъмо.
13
3
 
31
 
! Отговори
Ура! преди 7 години
Много се радвам! Крайно време беше.