За фал на пътя: Спират колата, вдигат цената...

Катаджиите ще могат да свалят табелите на колите на пътя
8 дек 2016 12:00,
82
За фал на пътя: Спират колата, вдигат цената...
Снимка: архив, Bulphoto

Провинилите се шофьори вече ще бъдат санкционирани с нови наказания и по-високи глоби. Катаджиите ще могат да свалят табелите на автомобила в момента на прегрешението, решиха депутатите с промените на второ чете в Закона за движение по пътищата. Парламентът прие окончателно новите текстове в него.

Сред другите санкции е и прекратяване на регистрацията на автомобила. Това е новото наказание за шофьор, който кара без книжка, пиян или отказва да бъде тестван с дрегер или да даде кръвна проба.

С приетите на второ четене промени депутатите въведоха окончателно наказания за участие в гонки и шофиране в насрещното. 

Шофьорите, които организират или участват в "нерегламентирани състезния по пътищата, отворени за обществено ползване или ги ползва за други цели, освен за превоз на пътници", ще се взима квижката. Те ще отнасят и глоба до 3000 лева.

Още по темата

При повторно нарушение - гонкаджиите ще остават без книжка за три години, а глобата ще е до 5000 лева. 

Шофьорите, които се движат в насрещното по магистрала или по скоростен път, ще остават без книжка за три месеца и ще бъдат глобявани с 1000 лева.

При повторно нарушение глобата ще става 4000 лева, а виновникът ще остава без книжка за половин година. 

Депутатите промениха и глобите за шофиране след употреба на алкохол. Те въведоха диференциация в наказанията. 

Ако някой бъде хванат да кара с алкохол от 0,5 до 0,8 промила, той ще остава без книжка за 6 месеца и ще бъде глобен 500 лв. При от 0,8 до 1,2 промила - лишаването от книжка ще е 12 месеца, а глобата ще е 1000 лв. 

Парламентът завиши и глобите за шофиране с превишена скорост. В населени места при превишаване на скоростта с над 50 км/ ч повече от разрешената глобата глобата вече ще е 700 лв., а в извъннаселените места - 600 лв. Глобата ще се вдига с всеки над 50 км/ч над допустимото. 

Депутатите въведоха и категорията "млад водач". Те ще полечават 2/3 от точките на по-старите шофьори. Отпадна идеята новите шофьори да карат с придружител. 

"Промените са насочени към агресивните шофьори, които карат с превишена скорост, след употреба на алкохол, участват в гонки и др", обясни шефът на КАТ Бойко Рановски. 

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев призова студентите, които днес имат празник, да не шофират след употреба на алкохол и да спират колегите си да застанат зад волана, ако са пили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Гьобелс преди 7 години
Това е положението. Всеки да си опича акъла.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дупетатите не са вечни дупетати. Утре като не са такива като ги спре един полуграмотен полицай щото други нема вече хем ще им чете конското, хем ще му дадат рушветче и хем ще си платят и глобичката. Т.е рекетът на народа пак отново започва.
55
0
 
7
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Има разлика между" водач без книжка" и "водач без правоспособност". Това " водачът няма книжка" е просто двусмислица и всеки може да си я тълкува, както му е кеф !Само за това, че водачът не си носи книжката, по правилник има минимално наказание. Това е като документът за самоличност /личната карта/ - всеки е длъжен да я носи със себе си по закон! Наказанията се налагат - НЕ СЕ ПРИЛАГАТ-ТАМ Е" ЗАРИТО КУЧЕТО" !! ДО КОГА ЩЕ ПЛАЩАМЕ И ВИНЕТКА-- И ПЪТЕН ДАНЪК ?? ТЕ ТОВА Е ИДИОЩИНА !!!!!!!
54
4
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ТАЗИ преди 7 години
ТИКВЕНАТА МАФИЯ ОКОНЧАТЕЛНО ДООПОСКА ДЪРЖАВАТА...МНОГО *** НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА..МИЛИЦИОНЕРИ..ЧИНОВНИЦИ И ГРАВИТИРАЩИТЕ ОКОЛО ТЯХ РОДНИНИ..НЯКОЛКО МИЛИОНА БАЙМЪНГОДЖРОВЦИ!НЯМА ИНДУСТРИЯ..НЯМА ИКОНОМИКА!БЮДЖЕТА ТРЯБВА ДА СЕ ПЪЛНИ ЧРЕЗ ДРАНЕ НА ПОСЛЕДНАТА КОЖА ОТ НЕЩАСТНИЯЯ НАРОДЕЦ ТРЪГНАЛ НАНЯКЪДЕ ПО РАБОТА!
53
2
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
За да се оправят нещата по пътищата според мен трябват три неща:- да се намали размера на наказанията записани в закона- КАТ да се ликвидира като структора особено вредна за безопасността по пътищата и на всички бивши служители на КАТ да се забрани да работят в сфери свързани с безопасността на движението и паркирането- да се създаде работеща структура за контрол на движението и паркирането
52
2
 
18
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Ако си смениш дрехата и книжката остане у дома , се приема че караш без книжка. Защо ?Толкова ли е трудно да се провери в базата данни този водач има ли документа или не ?Нали вече в колите на КАТ имат копютри , таблети и т.н.Книжката ли кара колата или шофьора?
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече от половината коли по улиците изглеждат така, сякаш са върнати от технически преглед. На някой фаровете им светят високо и заслепяват останалите, на други им липсват задните светлини. Но нещата няма да се оправят, ако само мислят наказания, а няма кой да проверява.
50
1
 
12
 
! Отговори
Странни сте! преди 7 години
Омръзна ми някакви българофоби да се радват като откачени, когато в Закона за движение по пътищата се записват все по-безумно строги наказания. Повече от ясно е, че с такива текстове в закона, ще става все по-зле, както 27 години досега. Учудвам се как не можете да направите разлика между това, което пише в закона и реалността от прилагането на този закон, а реалността е, че КАТ не прилага закона, така че ако ще и смъртно наказание за всичко да запишете в закона, нищо няма да се промени.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е смисълът да се правят постоянно промени в наказанията, след като няма контрол? И по милион да направите глобите, след като няма кой да проверява няма да има и наказани. Първо да накарат КАТ да работи. Почти всяка вечер, в София, по Цариградско шосе към 18-19 часа, когато пътувам, винаги има бясно изпреварване отдясно, бясно каране на коли в бус лентите (преди Плиска и след това на 4 км), да споменавам ли бързо минаване от бус лента в най-лява лента без мигачи?
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се спира кола от движение би могло, само ако колата има един собственик и той е шофьора извършил нарушението. Във всички останали случаи това ще влиза в противоречие с основният принцип: !астната собсвеност е свещена и неприкосновена. Ще напомня, че даже и колата да се води само на името на единия от съпрузите, то тя е обща собственост. Не забравяйте и че Конституцията на РБ има непосредствено дейстие.
47
6
 
6
 
! Отговори
до люботен преди 7 години
Колите, карани от пияници и шофьори без книжка, трябва да се спират независимо на кой е колата и оправдания, че е взел колата без твое разрешение, не трябва да има!
46
1
 
7
 
! Отговори
До 56 Димитров преди 7 години
Би ли ми обяснил как ше стане това, на което се радваш. И досега в закона имаше доста строги наказания, но те не се прилагаха. Как ще стане така, че изведнъж новите още по-строги наказания изеднъж юе почнат да се прилагат?! Обясни ми, че не разбирам! За амен проблема е в неналагането от КАТ на наказанията записани в закона, а не в размера на наказанията, за което ти се радваш, че се е повишил.
45
0
 
9
 
! Отговори
До 54 преди 7 години
Нищо не опира до съзнание и самоконтрол. Това е огромна заблуда. Сега сме оставени на твоето съзнание и самоконтрол и ако си отвориш очите, може би ще видиш реалността. Във всички държави по света, където правилата се спазват, държавата със силата си е наложила спазването им, на принципа на неизбежност на санкцията, ако нарушиш правилата. Няма нито една държава по света, за която да важи твоето съзнание и самоконтрол. Осъзнай се и не повтаряй безмислиците на катаджиите!
44
4
 
5
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
Най после пияниците и тези без книжки, ще получат заслужено наказание, при условие,че КАТ и МВР си вършат работите, а не да получат допълнителни "бонуси"! Как може да има човек с 50 нарушения и да не му вземат книжката?!
43
1
 
7
 
! Отговори
До 53 преди 7 години
Това твоето се изтърка, купи си джип за 10000 лева. Джипове същи ги глобяват и качват на паяк,че и шофьорите на много по-луксозни коли от джиповете също глобяват.Проблемът е, че КАТ рядко глобяват, това важи за всички. По мои груби сметки КАТ глобява за 1 на 100000 нарушения и 99999 нарушения си остават ненаказани. Затова е безмислено в закона да записват все по-строги наказания, които после КАТ пак няма да прилага. От 1 на 100000, КАТ ще мине на 1 на 150000 и пак ще си изпълни плана за глобите.
42
5
 
4
 
! Отговори
водач на МПС преди 7 години
Всичко опира до съзнанието и самоконтрола ! Тези понятия не разбираш ли, всичко останало е без някакво решаващо значение. За всеки шофьор се отнася максимата - шофираш ли неразумно, с единия крак си в затвора, а с другия в гроба.
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За онез с джипчетата ще важат ли тези промени в закона? Щото още не съм видял качен джип на паяк и глобен за нарушение. Но пък съм виждал на овцете бараките качени на паяк и солени глоби за дребни нарушения! Пак ви го наденаха дебелио с котешката глава овциииии!
40
3
 
21
 
! Отговори
КАТ е проблемът преди 7 години
Поредните безумни промени в закона, по искане на КАТ, след които пак ще стане по-лошо. Така и не разбраха, че не суровите наказания записани в закона спират нарушителите, а неизбежността от наказанието, като размера на наказанието не е съществен. Това правят в нормалните държави и това има ефект. У нас КАТ си осигурява условия за по-голям рекет и някои мазoхисти им ръкопляскат!!!
39
1
 
15
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
А какво става ,ако полицаят в патрулката е пил...не че няма такива случаи...А какво става ,ако шофьорът на линейка е пил...и такива случаи доста има
38
0
 
18
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
А какво става,ако автомобила е RENT A CAR...А какво става,ако автомобила е служебен...А какво става,ако си продавам колата си,дойде някой да я гледа и се качи за едно кръгче...и след като го спрат се окаже пил??? дрегер ли трябва да си купя???