Новият Старозагорски митрополит ясен на 11 декември

Претенденти за поста са епископ Киприян и епископ Яков
9 дек 2016 20:45, Анисия Иванова
2
Новият Старозагорски митрополит ясен на 11 декември

За 11 декември е насрочен каноничният избор за нов Старозагорски митрополит, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Претенденти за поста са Траянополският епископ Киприян, който получи 24 гласа, и Месемврийският епископ Яков - 20 гласа. Постъпили жалби по провеждането на избора в указания от Устава на БПЦ тридневен срок няма, посочват от Синода.

За неделя, 11 декември, в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" е насрочен каноничният избор за Старозагорски митрополит. Литургията ще започне около 9.00 часа, а самият избор се очаква да започне от около 10.15-10.45 часа.

Тогава патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към митрополитите от Светия синод във връзка с избора, а след това гласуването ще започне. Първо патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити от Светия синод, по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено Свето Евангелие върху Светия Престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи - Киприян или Яков, избрани от епархийските избиратели предната неделя в Стара Загора.

В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в Светата литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Веднага след гласуването патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора. Тогава двамата епископи ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала.

В приемния салон на Синодалната палата патриарх Неофит ще извести избраника за станалия избор, с кратко слово ще го приветства и ще му даде напътствия за новото му служение. Новоизбраният Старозагорски митрополит ще отговори с кратко слово на приветствието на патриарха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
Весо преди 7 години
Киприян е изключително интелегентен и стойностен монах .Желая му успех!Дай Боже повече такива хора в Църквата ни!
1
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво ще се промени?Ниииищо или не точно,друг ще почне да "съхранява"даренията и печалбите от православните.