Нямаш "Гражданска", няма мърдане... от август

Изрядните шофьори обаче ще плащат по-малко за застраховката
47
Нямаш "Гражданска", няма мърдане... от август
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Застрахователите ще имат достъп до данните от МВР чрез онлайн връзка в реално време от август следващата година. Това става с Наредба за регистрите на Гаранционния фонд и за обмена и защитата на информацията и за издаването и отчитането на задължителните застраховки, приета от КФН.

Още по темата

При сключване на застраховка "Гражданска отговорност", шофьорите ще предоставят само регистрационния номер на превозното средство и номера на свидетелството му за регистрация.

Така полиците ще се издават много по-бързо, тъй като с въвеждането на регистрационния номер на автомобила автоматично ще се зареждат всички данни от регистъра на МВР, които досега се преписваха от талон, уточняват от КФН.

Създава се и правната и техническа рамка МВР да предоставя на застрахователите чрез онлайн услуга информация за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата.

Тази информация ще бъде елемент от системата "бонус-малус" и по този начин изрядните водачи ще плащат по-малко за застраховката в сравнение с нарушителите.

Наредбата също така предвижда всяка издадена застрахователна полица да влиза автоматично в реално време в регистър на Гаранционния фонд, до който достъп ще имат МВР и КФН.

По този начин МВР ще разполага с информация в реално време за сключените полици.

С наредбата се урежда и поддържането на регистър на предявените и изплатените претенции и регистър по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и по застраховка "Автокаско", с което КФН ще може да проследява по електронен път всяка заведена претенция.

Чрез регистъра на претенциите КФН ще осъществява и постоянен контрол дали застрахователите разполагат с достатъчни резерви да изплащат обезщетения по автомобилни застраховки, които заедно формират над 70% от пазара на застрахователни услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Оня преди 7 години
До Анонимен 43Да ама ти гледаш от твоята гледна точка. А я да те питам аз в къщи като сме трима шофьори, а имаме една кола защо трябва и тримата да имаме застраховка ГО. Къде е Илия на кирия, а? По добре застарохвката да е на автомобила, а не на водачите, защото ако е на водачите няма да могат всички да я управляват, а ти ако искаш си карай втората кола. Това твоето е вече глезотия.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам две коли и съответно трябват две застраховки ГО. Само че аз не мога да карам едновременно и двете коли, нито колите могат да пътуват без мен. Та мисълта ми е, че застраховка трябва да си направи ВОДАЧА, а да кара коя да е кола, за която има право и документи.
39
1
 
5
 
! Отговори
реалист преди 7 години
До Майор МиховИ не на последно място виновни за катастрофите са окаяните ни пътища, за които искат винетки и постоянно ги увеличават. Къде са ни магистралите, че не ги виждам, за които някой хора толкова много се биха в гърдите. Направиха по две ленти в посока и казаха, че това са магистрали. Вие виждали ли сте, какво означава магистрала с по 16 и повече ленти в посока. Това е магистрала, а не тази пародия, която още ненаправена и се разпада, но някой рязаха лентички до умопомрачение.
38
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 7 години
До Майор МиховИ едва ли в повечето случай са виновни, както ти си се изразил "таралясниците" за катастрофите, а ***, наглите, нахалните, пияните и дрогирани шофьори или другояче казано задволанните устройства. Не вини таралясниците, а водачите, защото съм виждал как такива водачи карат нови автомобили и пак правят катастрофи заради безобразното си шофиране. Тогава кой е виновен водача или новия автомобил след като е нов и не е таралясник? Размърдай си малко онова нещо под косата.
37
1
 
5
 
! Отговори
реалист преди 7 години
До Майор МиховА бе кой си ти, че ще държиш сметка на хората кога и къде ще ходят с колите си? Ей аман от философи. Таралясници карали хора. Ами таралясници ще карат, защото нямат пари за нови. Това аз ли трябва да ти го обяснявам? Толкова е просто и елементарно,но не е за елементарни хора. Да не би хората да са мазохисти и за това да карат таралясници? Не разбира се всеки иска да кара нов автомобил,но на малко хора са им по джоба новите автомобили.
36
0
 
2
 
! Отговори
растрели за убииците преди 7 години
ДАНС И МВР да конфискуват веднага тежко терористичните холограмни оръжия принудително разпространявани от застрахователите с цел трайно увреждане н а милиони хора..Черни терористи чрез обемно проникващо обсебване произвеждат и продават вс е по жестоко вредни холограмни оръжия.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво става когато си вземеш друг автомобил? Каква ГО ще плащам?
34
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 7 години
До Stoyanov Много тъпо парче си
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Регистрацията, Номерата, Застраховките, Базата данни, Прегледите - РАБОТА на Застрахователя !ТОЙ ПЛАЩА !
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредна мутро.либеро.*** просттотия.Застрахователите да си водат инф.регистри НЕ КАТ - който като такъв отдавна си е изживял времето (дюмбели на квадрат)Глейте кво става пред КАТ - опашки от тъмно до тъмно, а това е работа на застрахователя - ТОЙ ПЛАЩА (вкл.номерата)
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредна мутро.либеро.*** просттотия.Застрахователите да си водат инф.регистри НЕ КАТ - който като такъв отдавна си е изживял времето (дюмбели на квадрат)Глейте кво става пред КАТ - опашки от тъмно до тъмно, а това е работа на застрахователя - ТОЙ ПЛАЩА (вкл.номерата)
30
3
 
3
 
! Отговори
Stoyanov преди 7 години
До АнонименЕй ***...к гражданската покрива щети на друго МПС, какви смъртни случй те гонят.Ти утрепи някой пък си чакай гражданската да плаща, ще има дело и държаватаи и близките ще съдят до дупка!
29
9
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
Влез в сайта на КФН и ще видиш справките. Тази застраховка е на загуба и никой застраховател не печели от нея.
28
0
 
6
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Интересно ще е да се даде по застрахователи, какви са приходите от ГО и колко е платено като застраховки по ГО. Защо ли си мисля, че има доста голяма разлика между двете суми?!
27
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Мутрите застрахователи са свикнали да взимат, а не да дават. Мутрата никога няма да вземе по-малко за ГО, мутрата може да взима само повече и още повече. Просто се изумявам, че винаги се намират и такива, които се радват, че на него ще му взимат повече за ГО но на други ще взимат още повече.
26
4
 
4
 
! Отговори
Гост до 24 и 26 преди 7 години
Много "учени" има тук. Гражданската е точно затова! Откъде мислите, че са платените сумите на загиналите в Бяла преди години? От гражданската на камиона! Има още много примери. Адвоката срещу 20 хиляди ще те измъкне от затвора ама не и от обезщетението , което трябва да платиш.
25
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 7 години
За всеки с поне малко ум в главата би, би трябвало да е пределно ясно, че това бонус-малус е неприложимо за ГО в България. Нарушенията ги правят шофьорите, а ГО е за колата, По-голяма дивотия от това, здраве му кажи. Второ, има и тук едни мазохисти, които си мислят, че ако нямат нарушения, тяхната ГО щяла да поевтинее. Е, ясно е, че няма да поевтинее, даже ще поскъпва всяка година, но незнайно защо, ГО за коли със собственици, които имат нарушения ще поскъпнат повече.
24
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Бандитите без униформи заедно с бандитите с униформи, щели да смъкнат още една кожа от гърба ни.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ама добрич пътищата са развалина!!! бандити събират пари.
22
5
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Пич, какви смъртни случаи те гонят с гражданската отговорност? Тя изобщо не е затова