20 години по-късно: Какво се случи на 10 януари 1997 година?

Да си припомним кадрите от безсънната нощ около Народното събрание
Обновена: 11 яну 2017 07:29 | 10 яну 2017 19:12, Красимир Ангелов
199

 

Снимка: Reuters

На днешния 10 януари се навършват 20 години от пика на протестите срещу правителството на БСП с премиер Жан Виденов. 

Краят на 1996 и началото на 1997 година изправя страната пред дълбока политическа и финансова криза. В страната инфлацията обезценява парите с всеки изминал ден, а големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици.

На 21 декември 1996 г. на проведения извънреден 42-ри конгрес на БСП Жан Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията е избран Георги Първанов.

Оставката на правителството е гласувана седмица по-късно на извънредно заседание на 37-то народно събрание. От БСП обаче настояват да съставят нов кабинет в рамките на същия парламент – решение, което среща масови граждански протести, организирани от опозицията в лицето на СДС.

Така началото на 1997 година започва с масови протести. На 8 януари 1997 г. парламентарната група на левицата номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов. Два дни по-късно президентът д-р Желю Желев отказва да даде на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на ново правителство в края на своя мандат, макар че е задължен по Конституция. Опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание. 

Така на 10 януари 1997 г. е организирано поредното протестно шествие пред Народното събрание, което завърши с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците има и десетки ранени, а протестиращите почти успяват да влязат в сградата на Парламента, върху която има много поражения. Полицията и вътрешни войски се намесват и със сила привечер разпръскват и преследват демонстрантите.

В крайна сметка след още дни на протести, на 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП има кандидатът за премиер Николай Добрев. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

Какво се случи на 10 януари 1997 година – нека си припомним в галерията!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
47
 
! Отговори
Трол преди 7 години
Преди 20 години Жан отказа да вземе поредния заробващ заем за България. Те това стана. Съответно раздразнения Сорос иска среща с Виденов, но той отказва и ... както се казва щом мечката не скача по тоягата я сменят с друга. Амбалаж и *** сред българското племе много, та бързо го замениха Жанчо с разни ***, сини отпадъци под егидата на Жабока.
54
6
 
40
 
! Отговори
ПРЕВРАТ от ЦРУ и СДС преди 7 години
Това се случи. Ако беше в САЩ да са ги изпозастреляли като бесни кучета на площада. Ама нали самите те организираха цветните "демократични" преврати - да може
53
2
 
57
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Какво се случи ли !? Питайте Софиянски Костов, и антуража им !!! По важно е как се случи Как кръга който всички знаете ,,изнесе ,, житото със шлемовете,после пак го внесе за сто пъти по високи цени как плащаха на скачащите ! И още и още и още !Ж Виденов ли ! Вижте начина му живот и пак кажете ,че е крадец ! Всички Помним !!!
52
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво се случи ли...... няма значение! Мен ме интересува един дядка СОРОС, колко кинти смъкна от НАС? Само да не кажете, че няма нищо общо, питайте британците, колко милиарда им смъкна за една нощ!
51
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Учителка по музикаЛичи си, че сте даскалица без грам ум. Вижте сега къде е Жан Виденов и с какво се занимава и къде и с какво се занимават наследниците му. Сравнете лукса на последните с начина на живот на Виденов. Току-виж ви просветнало кой е истинският крадец (или по-точно крадци)...
50
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спомням си , а колко бедни бяхме
49
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И все пак алчността и хедонизмът ще погубят света. България е само един пример за това.
48
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрация с антидемократични действия не се прави, а СДС още отначалото потъпкваха демокрацията с протести за налагане на волята на малцинството над мнозинството. После и ГЕРБ използваха сищия метод против Орешарски.
47
2
 
39
 
! Отговори
набор 89 преди 7 години
Бях първокласник по онова време, в деня на обсадата на Парламента Канал 1 предаваше часове наред, останал ми е е един интересен спомен в съзнанието - няколко депутатки в кулоарите на Парламента се събрали и пеят не помня вече коя песен. А в училище много мои съученици скандираха "СДС" през междучасията.
46
10
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това беше насилствена смяна на властта, която после в малко по мек вариант я повториха ГЕРБ и Сините. За повечето хора беше ясно какъв "рай" ни чака, но те нямаха думата. Платените превратаджии взеха властта и последваха 20 кошмарни години.
45
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТБлагодаря! Дано не Ви изтрият. Междувременно някой коментар е изтрит и сега съм 106.Не е ли за смях ?
44
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки е близък с боко. По точно същия е като него. Мутра. А по ниската цена се постига с неплащане на акцизи. Далавераджия от много високо ниво.
43
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки за да го прави това значи има много силен и здрав гръб . В днешна България единствения такъв в момента е този на западното лоби ( американското ) То от своя страна е главния купувач и ползвател на горивото на Ислямска държава. Боко не му скача , дори са в много добри отношения. Може да са се взели де да знае човек.
42
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"20 години по-късно: Какво се случи на 10 януари 1997 година?---А какво се случи на 10 януари 1944 година? ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ !!!Защо не пишете, че София беше срината до основи? Плачете за Алепо.
41
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не че съм добър а просто разсъждавам логично и безпристрастно.
40
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от ИД
39
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИЗЧЕЗВАХА ЦЕЛИ ШЛЕПОВЕ С ЖИТО ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯ под аренда! ЗА РУСИЯ ИЛИ ОНД, НЕЗНАМ. И САМИЯ Ж. ВИДЕНОВ СЪЩО .
38
6
 
43
 
! Отговори
Това беше преди 7 години
инспирирано от Сорос
37
18
 
48
 
! Отговори
Слава на Русия преди 7 години
Сняг се сипе на парцали, *** за сините пeдaли ! Мaмкa ви атлантическа безрoдна ! Да живее Велика Русия , Слава на Путин , Добре дошъл Тръмп и либералните демократически толерасти да се шибaт в гъзoвeтe на НАТОвските педеропаради пред чехльовци , къдрави Сюта , мокети и всякаква друга долна измeт
36
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искате виденов? Фалита на банките, хлебната криза, хиперинфлацията. Заслужавате си съдбата. Бай ху ви го каза, матряла е лош.