ГЕРБ, БСП, Патриотите и ДПС - сигурните в следващия парламент

Партията на Борисов пак е първа, червените изостават с малко
Обновена: 11 яну 2017 07:30 | 10 яну 2017 19:00, Камелия Цветанова
71
ГЕРБ, БСП, Патриотите и ДПС - сигурните в следващия парламент
Снимка: Булфото, архив

Само четири са сигурните партии, които биха прехвърлили бариерата от 4% за влизане в следващия парламент, ако изборите бяха в самия край на 2016 година.

ГЕРБ печели доверието на 26.1% от имащите право на глас, а БСП – 24.9%, показват данни от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп”.

Третото място се пада на "Обединени патриоти". Те получават доверието на 10.5% от избирателите.

ДПС биха получили малко над 4%.

Реформаторите имат електорална тежест от 3.5%.

По петите ги следва новата партия "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки - 3.3%.

Ако пък ДСБ се яви самостоятелно на вота ще спечели доверието на 2.1% от имащите право на глас.

63% от българите са на мнение, че Реформаторският блок в сегашния си вид не може повече да бъде успешен политически проект.

Това мнение се споделя и от 1/3 от интервюираните, които декларират електорална подкрепа за РБ в настоящия момент.

Една четвърт от участвалите в настоящото проучване са на мнение, че на страната е нужен нов дясно-центристки проект със силно гражданско участие.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и председателят на ДСБ Радан Кънев са сочени от по 9% от българите като политици, с които се свързват масовите очаквания за възникване на силна дясна алтернатива на сегашното управление.

Корнелия Нинова, Георги Първанов, Румен Радев, Ивайло Калфин, Мая Манолова и Татяна Дончева са политиците, с чиито имена се свързва възможността да има силна лява алтернатива на сегашното управление.

Левите избиратели пък не виждат проблем в това левите политици, които преди време са се дистанцирали от БСП, сега отново да работят за левицата.

Моралната приемливост на подкрепата за БСП след президентския вот би могла да затрудни доброто самостоятелно представяне на формации като АБВ и "Движение 21” на предстоящите парламентарни избори.

Предизвикателство пред ръководството на БСП е и провеждането на политики в синхрон с преобладаващата политическа ориентация на собствените им избиратели.

От самооценката на болшинството симпатизанти на БСП е видно, че те се поставят в крайно лявата част на политическия спектър.

21% от българите твърдят, че се чувстват разочаровани от политическата партия на която симпатизират.

В масовите обществени представи има три политически партии, които разширяват влиянието си след президентските избори. Това са Обединените патриоти (според 55% от българите влиянието им нараства), партия „Воля” на Веселин Марешки (според 42% влиянието й расте) и БСП (според 39% от българите социалистите подобряват позициите си след президентските избори).

В края на декември 2016 година 19% от българите декларират, че биха гласували за нова партия.

Важен ресурс за новите десни са онези избиратели, които се определят като "бивши седесари" (общо 18% от българите). Те представляват по около 40% от сегашните електорати на РБ и на ДСБ, една четвърт от електората на ГЕРБ и една трета от електората на "Воля”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
баба гена преди 7 години
РАЗЛИКАТА Е ПОЧТИ ЕДИН ПРОЦЕНТ.АЗ ДАВАМ ШАНС НА БСП ТОЗИ ПЪТ,ЗАЩОТО И ОТКЪДЕ ДА СЕ ПОГЛЕДНЕ ,ТЕ ИМАТ ПО-МАЛКО ГРЕШНИ СТЪПКИ.ГЛАСУВАХ ЗА НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ.ЩЕ ГЛАСУВАМ И ЗА БСП.ТОВА Е ИЗБОР НА ВСЕКИ---ПРЕЦЕНЯВАШ НА КОГО ДА СИМПАТИЗИРАШ.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП изостава с много защото нейните избиратели почти измряха. Но една чужда държава се опитва да изравни процентите с кибератаки, енергиен и икономически натиск, шпионаж , психологическа война, дезинформация и подкупи.Поръчителят е ясен.
56
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
и БСП и ГЕРП са КОМУНИСТИ,тъка че е без значение,изхода ПРЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА.
55
4
 
5
 
! Отговори
Грешка преди 7 години
БСП ще е първа политическа сила! Троловете могат да *** !
54
2
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
Демек- същият обор...
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За България си правете сметка сами.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В близките 5 - 10 години ще има референдум и във Франция където досега никой не е питал французите искат ли да членуват в такъв ЕС., където Германия си присвоява правото дасе налага и в същото време да изпълнява американски инструкции кое било добре за Европа.Също по американски сценарий се налага и влизането на Турция в ЕС без да се питат европейците.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"". За националистическите партии всички врати в ЕС за затворени плътно.Патриотарите не правят изключение.Освен това са руска креатура, защото всички националисти в Европа се финансират от Москва. Волен Сидеров що ходи толксова често там? ""ЕС е американско творение и трябва да се реформира акоиска да продължи да съществува.Брекзитът не беше по сценария на американците.Проблемът на ЕС е че не води самостоятелна политика а изпълнява предписания и нарежданияот САЩ. В близките 5 - 10 години
50
0
 
0
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
До АнонименКогато си в състояние на плаващ валутен курс, чрез печатане на пари, увеличаваш парите в обращение. Чрез увеличаването им предизвикваш инфлация. Реакцията на пазара е до понижаване на валутния курс на долара. Увеличаваш безразборно парите в обращение и накрая удряш чертата с девалвацията. И от милиони, накрая плащаш стотинки, защото си обезценил в такава степен валутата на местно ниво. Имам икономическо образование и съм преподавал именно валутни дисциплини, така, че недей да спориш.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КЕСТЕНЪТ не знае ли, че външният дълг беше в долари и без значение беше дали левът ще се обезцени или не.Ама това не е за кестени.
48
4
 
2
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
До АнонименНапротив, точно кабинета на Виденов създаде хиперинфлацията, за да може да се девалвира валутата ни и да обезценим външния дълг. Така страната отърва огромни плащания. Но цената е висока, защото обеднява населението и се вдига нивото на безработицата.
47
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За националистическите партии всички врати в ЕС за затворени плътно.Патриотарите не правят изключение.Освен това са руска креатура, защото всички националисти в Европа се финансират от Москва. Волен Сидеров що ходи толксова често там?
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЯ И ЦЕЦКА ЦАЧЕВА БЕШЕ ПЪРВА, АМА ПОСЛЕ КАКВО СТАНА?ЕЛАТЕ ДА ПЛАЧЕМ!
45
8
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
За мен се подценява да българия, тя ще има повече подкрепа. А това да гласуваш за предателя от дс каракачанов и спрелия дрогата и рублите сидеров само защото са се обявили за патриоти, означава че нямаш грам мозък.
44
0
 
5
 
! Отговори
До от Дания преди 7 години
До от Дания90 хил. крони заплата!? Браво! Сигурно си лекар или политик или може би упраляващ директор. Няма други с такива заплати в Дания. Много ми е интересно кои са тези престижни колежи в Дания?
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той първо Виденов се опълчи на нас като и докара 5 000 % инфлация.
42
0
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Трябват ни национални цели, които да бъдат база ако не за обединение, то поне за единодействие. Засега по проекти от национално значение винаги половината са "за", а половината - против.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШефаКак бе, не водите ли с 20 %?
40
1
 
1
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Това беше към КОК
39
0
 
7
 
! Отговори
Нас преди 7 години
С предатели продажници страхливци и дезертьори също не става революция !!!