Мошеници залагат капани с обяви за надомна работа в интернет

Накрая вие плащате на работодателите си, а не те - на вас
Обновена: 10 яну 2017 12:48 | 10 яну 2017 11:13, Камелия Цветанова
16
Мошеници залагат капани с обяви за надомна работа в интернет
Снимка: Булфото, архив

За случай на измами в интернет в обяви за надомна работа сигнализира жена от София.

Албена Русева е безработна. Всеки ден търси работа в интернет. Скоро попада на примамлива обява - "Лидер в производството на играчки и консумативи" предлага заплата до 1200 лева. Работата е от дома и е само в интернет.

Звъни на публикувания телефон, където чува, по думите й, арогантен мъжки глас. Получава указания как и къде да внесе 7 лева, за да бъде наета.

"Аз не внесох парите, не мисля, че е редно. В самия разговор нито ме попитаха "Какво можете да правите в интернет", за каква работа става въпрос…  Фактически идеята беше да се продиктува банковия код”, разказва жената пред bTV.

Фирмата няма интернет страница и не може да бъде открита. Все пак репортер на bTV внася парите по сметката, за да провери какво следва по-нататък.

Мъжът прекратява контакт. В интернет обаче същия телефонен номер е посочен като контакт за друга обява. Тя е за продажба на змии. Мъжът, който отговаря на телефона се представя като Васил Ботев.

За поръчка на два смока, той дава точни указания за адреса в софийското село Опицвет.

При срещата обаче първоначално отрича да има нещо общо с фирма, която дава надомна работа, но след това признава, че работи към хора, които се занимават с това.

Те били "няколко човека в София”. Фирмата била в "Надежда” 6. По 30-40 души на ден му звънели за обявата.
За преведената първоначална вноска от 7 лева се получава списък с материали за консумативите, които трябва да се изработят вкъщи.

За да се започне реално работа обаче, трябва и те да се платят. Стойността им е между 30 и 60 лева, а в брошурата се твърди, че можем да се изкарат минимум 120 лева печалба.

Уловката е там, че никой работник не се оказва достатъчно добър, за да произведе "качествената” продукция, която шефовете очакват.

Така вместо да спечелите пари се оказвате на загуба.

От Инспекцията по труда предупреждават да не се вярва на неясно формулирани обяви, без посочен адрес и име на фирмата.

"Що се отнася до това да се предлага изпращане на пари в плик или превеждане на пари в някаква пощенска кутия това е почти 99 на 100 измама”, коментира директорът на правната дирекция в Инспекцията по труда Теодора Дичева.

Сигнал е подаден и към Икономическа полиция. Предстои проверка.

Самият Васил Ботев се свърза с Dnes.bg и уточни, че по случая с надомната работа е разпитван на няколко пъти през последните 4 години.

"Още през 2013 г. ме извикаха в полицейското управление в Костинброд, после през 2014 г. случаят бе поет от СДВР и съм разпитван на няколко пъти от две дознателки. Доколкото знам полицията и прокуратурата в Костинброд са прекратили дознанието и решението е, че няма извършено престъпление", заяви Ботев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Дончо преди 5 години
Един мошеник от месеци предлага рутери на "Промоция". Тези рутери са някакво незнайно менте което той е обявил за TP-Link Tl-wr1043N v2.Х ?Само че този модел с тази версия има USB, а на мошеника няма. Вижте втората снимка как трябва да изглежда отзад.https://bazar.bg/obiava-21406472/promotsiia-na-nagal-moshenikДругото за което лъже е че "Редовната цена в магазина е около 100 лева." Редовната цена е около 70 лева. Teлефончето на мошеника да напиша 0877658050Тука се е писал Дончо а в друг сайт се е писал Павел. Всеки средно интелигентен човек може да се сети защо.
14
0
 
3
 
! Отговори
jobs.bg измама преди 7 години
Най много имамни коментари за надомна работа има в ***.bg това е най големият сайт за измамни обяви за работа
13
0
 
1
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Моля ,ако имате начин от жк."Надежда" реботодателите да се свържете с мен ,защото имам нужда от допълнителна охранителна работа! Обещавам да ви пазя самоотвержено от природни бедствия падане на тухли по тиквите ви и нашумелуте напоследък снегонавявания и преспи!Да ви топля от студ и тн... Давам пари за това,защото си обожавам работата!Лицензиран охранител с имеил securita@*********
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в България само мошеници, телефонни измамници и прочее ... висококвалифициран персонал дето може да вирее само в посткомунистическа държава ... и съм сигурен, че въпросните обичат Путин и ругаят Запада заради съдбата си
11
4
 
4
 
! Отговори
До турчина преди 7 години
Стига рива, ами се оплачи на омбудсМая или поемай за Анадола!
10
1
 
4
 
! Отговори
До Фак преди 7 години
Но не плащаш нищо на работодателя.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво му е новото?
8
5
 
27
 
! Отговори
Факт преди 7 години
И на "законна" работа си плащаш за да почнеш работа - медицинско 10 лв, свидетелство за съдимост 10 лв., здравна книжка 30 лв , евентуално карта за градският транспорт 30-50 лв
7
4
 
17
 
! Отговори
маке преди 7 години
не се бъзикайте друг ми е въпроса всеки може да бъде излъган и най големите умници тука ежедневно ги лъжат я по магазините я смс примери дал господ въпроса е къде са компетентните органи които да пресекат тези явления в зародиш няма ги спомняте ли си при бай Тошо ако те хванеха да играеш комар кво следваше а ся измамите ги дават през 5 мин по тв даваш 2лв на Делянчо и тръкаш до умозабрава
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, Добро утро!
5
5
 
42
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Безплатни закуски за ученици : филийка с весела лютеница и бучка сирене.Винетка сто лева. Застраховка 300. Данък 70 лв. Падна сняг и в преспите! Честито!Ауди последен модел профучава с над 100 км. покрай патрулка. Полицая си гледа телефона. И изведнъж баба пресича неправилно на пешеходна пътека! Акт! 20 Лева.Много особености много нещо.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с договор по телефона вече е забранено. С един оператор така уговаряхме условията за преподписване, ама после човекът дойде лично пред блока ми, за да подпиша с химикалка. Ама за смс-ите, дето получателят се набутва, май още си върви.
3
2
 
38
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Български културни особености.Измама навсякъде. Плащаш три акта правят записи по отделно за всеки акт и банката печели такси. Нагъл моб.оператор ти звъни по тел. и докато кажеш "Ъ" ти е предоставил "неограничени" мегабайти с допълнителна такса от 20 лв. без да си подписал нищо. Получаваш СМС за игра и плащаш за смс-а без да знаеш защо. В хипермаркета те цакат с цените.
2
4
 
36
 
! Отговори
Коментар преди 7 години
В цял свят има така наречената позиция на временна работа . Хиляди хора например в Германия работят на варианта дневна работа и получават не лошо възнаграждение. Единствено в България имаме феномен на мупеници които убиват желанието на някой който иска да работи по този начин като го излъжат . Жалка работа .
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази измама не е никак нова. Напишете в гугъл "измама с надомна работа господари на ефира" и се наслаждавайте.