Ако срещнеш честен човек – убий го да не се мъчи! ДС уби "Златен век"

Поглед отвъд скандала за наградата, неполучена от Стефан Цанев
Обновена: 11 яну 2017 14:38 | 11 яну 2017 12:14, Петя Славова
107
Ако срещнеш честен човек – убий го да не се мъчи! ДС уби "Златен век"
Стефан Цанев по време на честването на 80-годишния му юбилей в Народен театър "Иван Вазов". Снимка: Булфото

"В този мошенически и кървав век/ сред този народ от света и от Бога отлъчен/ ако срещнеш честен човек - убий го да не се мъчи!" Стефан Цанев.

Трупата на Народния театър "Иван Вазов" отбеляза снощи 80-годишния юбилей на писателя и драматурга с представлението "Процесът против богомилите". За малко творецът да получи и отличието "Златен век" по време на честването, но уви, той отказа тази привилегия.

Но как си позволява човек на изкуството в днешно време да не приеме този висок приз? Та, нали всички тези хора – творци често критикуват властта, че си е затворила очите за културата?

Още по темата

И този "жест" на собствено мнение и принципи с лека ръка бе подхванат от медиите. Веднага се намериха хора, които да заклеймят този "позорен акт".  Нарекоха го двуличен. Припомниха стихове на Цанев, възхваляващи комунизма (Да говориш скучно за комунизма - значи да говориш против комунизма./ Да пишеш скучно за партията - значи да пишеш против партията./Скучната агитация е контраагитация!). *Из поемата на Стефан Цанев "Аз питам" - "Монолог на агитацията".

А мотивът на Стефан Цанев бе кристално ясен. В отказа си той припомня, че в края на миналата година министър Вежди Рашидов връчва същото отличие "на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим".

"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", отбеляза в писмо драматургът.

В случая Стефан Цанев визира Димитър Иванов, служил в ДС, старши разузнавач, инспектор и началник на Шести отдел в Шесто управление на Държавна сигурност. Заради някогашната си служба в ДС Иванов е известен сред някои среди като "Митьо Гестапото". Бил е вицепрезидент на Мултигруп. Според публикации дори е регистрирал с Илия Павлов "МултиАрт". Самият Иванов обаче отрича последното.

"Златен век" получава като професор от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Представен и номиниран е като меценат на изкуствата. Получава приза редом с илюстратора Любен Зидаров, театралният режисьор Лилия Абаджиева, видният преводач проф. Александър Шурбанов, поетът Елин Рахнев, актьорът Стоян Алексиев и други.

Съвсем адекватно е недоволството на Стефан Цанев, когато тези призове се раздават без прецизност, защото се стига до тяхното обезценяване. Така личности, които наистина ги заслужават започват да се отказват от тях, за да не бъдат наредени до имена със спорни заслуги за подобно признание.

Всъщност Стефан Цанев далеч не е първият отказал подобна награда. Иван Теофилов преди време не прие държавен орден "Стара планина" от Георги Първанов. Нешка Робева отказа същия орден да й бъде връчен от Бойко Борисов. Именно по време на отличаването на Димитър Иванов и доайенът на българското библиотечно дело доц. Константинка Калайджиева не е присъствала на церемонията.

Причината – ясен отказ да получи наградата, но културното министерство не преглъща лесно и този факт, и оставя името й да стои на сайта.

Реакцията на Калайджиева така и не предизвиква бурните емоции, които се появиха след думите на Стефан Цанев. Появи се обаче ядната забележка на министъра на културата, който обясни, че не може да се отхвърли награда, която той така и не е подписвал.  В същото време някак оборващ собствените си думи, заяви, че знае за такова предложение, което вече е било написано и качено на сайта на Министерството на културата.

Шеговитият маниер на министъра на културата не за първи път е разкривал снизходителното му отношение към  хората на изкуството.  Може да си припомним отношението му към хориста на Йоан Кукузел. А подобно поведение е опасно тъй като се превръща в модел за подражание, както заяви и голямата холивудска звезда Мерил Стрийп по време на речта си на наградите "Златен глобус".

Актрисата имаше предвид Доналд Тръмп, но думите й бяха насочени именно към хората с власт. Стрийп обясни колко страшно е, когато онези с големи привилегии и сила упражняват инстинкта си да унижават другите.

"Когато хората с власт използват своето положение, за да нападат по-слабите, ние всички губим…", каза на церемонията тя.

Може да продължим мислите й с думи на Стефан Цанев: "Властта е коварно нещо-властта увеличава многократно отрицателните качества на човека. Един зъл човек сам по себе си е нещо неприятно, но, облечен във власт, се превръща в чудовище, глупакът – в посмешище".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
7
 
! Отговори
До 28 честит преди 7 години
За незнаещитеНКВД през 1946 година е преобразувано в Министерство на вътрешните работи.И пак за незнаещитеВсяка държава си има Министерство на вътрешните работи.
22
11
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Няма да прокопсаме, докато не разберем, че хората трябва да се оценяват най-вече според това, което вършат сега, а не само по това, което са правили преди 1989-та година. Трябва ли на един днешен добър бизнесмен, да му забраним да е бизнесмен, защото преди 1989-та година той бил нещо си? В същото време трябва ли да величаем един днешен лош бизнесмен само поради факта, че преди 1989-та е бил никой?
21
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цанев е свикнал да е начело,но явно с възрастта му това не става. Трябваше му да се покаже,че е още жив.И го направи. В Румъния бившите служители на тяхната ДС са на почит и уважение. Никой не ги заплашва. За това там престъпността е мижава. Да припомням ли,че дори Ленин и у нас след 9.9.1944г. оставиха полицаите на работа без оцапаните с кръв. Ние нямаме настояще, защото не градим, а се ровим в миналото. ДС е част от миналото и трябва да се преодолее, но Цанев явно не може или не иска.
20
6
 
8
 
! Отговори
Продължението преди 7 години
Ако ти самият си честен човек,по-добре се самоубий,да не се мъчиш...
19
4
 
9
 
! Отговори
честит преди 7 години
На чекистите от Стефан ЦаневДзержински -познат и внезапен,с остър профил и остро име,се изправя като меч и заповед -чекистът е длъжен да има:хладен ум, защото куршумътпоставя своята кървава точкаведнъж и завинаги.------Тоя ли ще ми говори срещу ДС. За по-незнаещите - Дзержински е един от най-мрачните ръководители на НКВД - по късно преименувано на КГБ. Тоя ли точно ще говори?
18
5
 
15
 
! Отговори
честит преди 7 години
Да говориш скучно за комунизма -значи да говориш против комунизма.Да пишеш скучно за партията - значи да пишеш против партията.Стефан Цанев, Аз Питам , 1972 г,----Предполагам че лицето е преживяло катарзис. Модерно е напоследък.
17
5
 
12
 
! Отговори
честит преди 7 години
Лицето Цанев, Кога точно се превърна в дисидент?Преди или сед като написа стихове с възхлала на Дзерджински и чекистите и плюеше всеки, който говори за комунизма "с отегчение". Малко ми писна това деде все да заема ролята на жертва на нещо си срещу нещо си.
16
7
 
4
 
! Отговори
(: :) преди 7 години
Достоен? Колко да е достоен? ЦиркаджиЙ и циркови номера, колко щеш и за тях не е необходимо достойнство и чест!
15
6
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
да се даде от здравната каса безплатен комплект за самоубийство на всеки интелектуалец, че не се мъчат, а и нас със постоянното си мрънкане
14
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ,,Стара планина,, защо го взе след като е връчван на служители на ДС ? Защото носи месечни парични облаги ,сиреч допълнителни доходи към пенсията . Т? е. още една . Сащият а като Блага димитрова - Оди за комунисти ,Партия ,хвалебствия и сега лицемерничи .
13
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стефчо си е нагаждач - ама и те времената такива - само нагаждачите оцелявателе тия дето са с голям опит от преди 89 година
12
4
 
6
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 7 години
За 70 години в РБ не могат да се съберат и 100 интелектуалеца, тоя говори за хиляди. Ако обичаш поименно другарю.
11
3
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Вежди - придворния художник! За него важното да е винаги на "софрата" на властта, ДС, Мултигруп това са "подробности"! Кой го беше казал...."Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра!" Във всеки случай на него много му приляга!
10
1
 
26
 
! Отговори
saki преди 7 години
Значи Мултака Рашидов, ал"чен и наг"ъл под"ли"зурко връчва наградката на баш Мултка Митьо. Браво Браво гласувайте за тая пас"'мина мо""шен""ници от герп начело с баш мутра"та.
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помня и изказването му за ролята на България в ЕС и се оказа прав. Просто им трябваше слугуващ персонал.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да изчака, като Вальо Михов Нобелова награда
7
10
 
13
 
! Отговори
този е просто един преди 7 години
"Честен "мошеник.
6
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно наградата не е обвързана с паричен стимул. Затова я не ще! Иначе ще я лапне като топъл хляб!Нали всичко в днешно време е свързано или с парите или сеXа. А за второто вече не му трябва.
5
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да разбирам казаното то Стефан Цанев "В този мошенически и кървав век/ сред този народ от света и от Бога отлъчен/ ако срещнеш честен човек - убий го да не се мъчи!".Той е жив- значи не е честен, или това не се отнася за него.Омръзна ми от странични наблюдатели, които си мислят, че стоят над всички и гледат отвисоко.
4
14
 
35
 
! Отговори
Край преди 7 години
Не е подлост и не е грях да вярваш в идеали. Стефан Цанев е жив класик всуе се мъчите да го окаляте. Колкото повече опитвате толкова по мръсни ставате.