Защо чакаме човек да развие цироза и тогава да го лекуваме от Хепатит С?

Не се случи това, коетo всички искахме – повече хора да получат новата терапия
Обновена: 11 яну 2017 11:24 | 11 яну 2017 11:24,
9
Защо чакаме човек да развие цироза и тогава да го лекуваме от Хепатит С?

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и на Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист", коментира напрежението сред пациенти с Хепатит С и лекари след публикуваните новите ограничаващи критерии на Здравната каса за това какви пациенти да се лекуват и с какъв медикамент.

Защо пациенти и лекари са недоволни от решението на Здравната каса да ограничи броя на лекуваните пациенти с Хепатит С и да заплаща само най-евтиния медикамент?

За огромно съжаление, не се случи това, което всички пациенти с Хепатит С очакваха – Здравната каса да облекчи критериите за отпускане на безинтерферонова терапия. Радвахме се през 2016 г., че новите лекарства влязоха в България и НЗОК започна да ги заплаща. Но ги заплаща само за пациентите с напреднало чернодробно увреждане. А смисълът на лечението на Хепатит С е пациентът да не стига до чернодробно увреждане. За огромно съжаление от лечение са лишени голяма част от пациентите. Те са млади хора в активна възраст, които наскоро са разбрали, че са инфектирани и на практика черният им дроб е още здрав, без да са настъпили тежки усложнения. Не е логично да чакаме някой да направи цироза и чак тогава да го лекуваме.

Недоволството на пациентите е породено най-вече от това, че останаха старите критерии да се отпуска терапия само на тежко увредените пациенти. На всичко отгоре НЗОК въведе и допълнително ограничение – с кой точно медикамент да се лекува, като водещ мотив е "икономическата целесъобразност", тоест ниската цена. А по мнение на експерти и на лекари това би ограничило техния избор на най-подходящия медикамент за съответния пациент. Това също е много сериозен проблем.

Позитивното в цялата ситуация е може би, че Здравната каса е договорила доста добри цени с някои от производителите. Но при водещ критерий цена на медикамента ще се ограничи правото на лекаря да избира по медицински показания най-подходящият медикамент.

Няколко са медикаментите за лечение на Хепатит С. Не знам кое е лекарството, за което НЗОК е постигнала договореност да го заплаща. Да се надяваме, че ще бъде проявена някаква гъвкавост,  в случай че има пациенти, за които въпросното лекарство не е подходящо. Съгласете се, че няма смисъл да се прилага лекарство, което няма да подейства.

Освен това Надзорният съвет няма компетентността да определя на кой пациент ще подейства лекарството. Да се надяваме, че всички тези противоречия ще бъдат изчистени съвсем скоро, защото и пациентските организации, и експертите ще поискаме среща с Надзорния съвет на Здравната каса точно по този проблем.

Говори се, че всички фармацевтични фирми са свалили цените на тази терапия или поне, че са готови да ги свалят. Тогава защо НЗОК не заплаща и трите терапии?

Да, всички фармацевтични компании са заявили такава готовност, но защо не са го направили досега? Решение трябва да се намери с общите усилия на НЗОК, фармацевтичната индустрия, експертите и пациентските организации. Трябва да седнем на една маса и да изчистим противоречията. В никакъв случай сегашната ситуация не е в полза на пациентите. Вероятно заради новите критерии за отпускане на терапия на всички пациенти с вече издадени протоколи ще трябва да им се издават нови протоколи за най-евтиното лекарство. Това трябва много спешно да бъде коригирано и отменено.

Но най-големият проблем не е изборът на лекарство по икономическа целесъобразност, а ограничаващите критерии кой да се лекува. Всъщност от възможността да се лекуват са изключени хора, които строят икономиката на тази държава, плащат данъци, млади са, трябва да създават поколение, да решават демографската криза в България. Трябва да убедим Здравната каса, че е нормално и тези хора да получат навременна терапия.

Спешни пациенти винаги ще има, но идеята ни беше постепенно да се разширява обхватът на лекуваните пациентите. Защото тази терапия дава отлични резултати точно при млади хора, които още не са направили чернодробна цироза. По цял свят отпаднаха ограничителните критерии, а и цените на терапията също паднаха. Би трябвало и България да върви по този път.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че нали този господин е в надзора на касата и е гласувал тези критерии. Егати наглият тип.
4
0
 
11
 
! Отговори
God преди 7 години
В тази т.нар. пациентска организация май членува само председателят й. Той естествено не казва, че заедно с видният гербер Лъчо Мозъка са вносители на ваксини и лекарства с/у хепатит и стояха в основата на облъчването ни с реклами как хепатитът ни дебне от всеки ъгъл. Те бяха и инициаторите НЗОК да купува и задължително да ваксинира момичетата уж срещу рак на шийката (оказа се, че ваксината не ги предпазва, но някои ги убива или уврежда). Познайте кой внасяше ваксината у нас.
3
0
 
12
 
! Отговори
А. Н. преди 7 години
Че само с цирозата ли е така? Да Ви споделя че не може да се "уредите" с направление по здравна каса за преглед при специалист ако нямате оплаквания - за предпочитане е да са сериозни. Нашата система изобщо не е предвидила превантивни мерки и профилактични прегледи или ако ее то ще при така наречения общо практикуващ специалист по всичко оборудван с последен модел слушалки апарат за мерене на кръвно налягане..
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който е млад да бяга и да си спасява живота от тая престъпна държава, която се опитва да убие гражданите си по всякакъв начин! Тук е изключително опасно да се живее, писал съм го много пъти. Тази статия отново потвърждава думите ми, за съжаление.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Satvor sa dr koito kradat sdravnata kasa i sa minidtera moskov koga schte ima prisada sa turskite vaksini i dr dalaveri tesi prast. Otpe4atazi gi nama v eu darjavite nito knijki sa lekarstva otivasch dr dava rezepta i krai a v bg ujas raskarvat bolnite govorat na ti i kradat sdrav. Kasa nama osadeni kradzi v bg ubizi na svoboda i tn