Медсестрите критично малко, наваксваме след 100 г.

Средната им възраст е 48 години, има и доста работещи пенсионерки
33
Медсестрите критично малко, наваксваме след 100 г.
Снимка: Булфото, архив

Медицинските сестри в България са били около 440 на 100 000 души население, отчита анализ на Евростат за броя на здравните специалисти в ЕС-28 през 2014 г.

Според европейската статистика медицинските специалисти по здравни грижи у нас за посочения период са били около 31 700, а практикуващите медицински сестри, регистрирани в частни и държавни лечебни заведения са били около 23 400.

У нас в категорията "специалисти по здравни грижи" е имало регистрирани още около 5 900 лаборанти, над 3 200 акушерки, над 2 300 фелдшери и около 1 660 зъботехници, отчита европейската статистика.

Данните за недостатъчния брой медицински сестри у нас се потвърждават и от доклад на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, според който броят на медицинските сестри вече е критично нисък - около 31 хиляди медсестри при средна възраст 48 години, от които близо 2 400 са работещи пенсионерки.

Според данни на асоциацията - България се нуждае от още близо 35 хиляди медицински сестри, за да се стигне до нормалното за медицинските стандарти клинично съотношение лекари - сестри 1:2.

Средното съотношение за брой на медицински сестри към брой население в ЕС е около 750 на 100 хиляди души, коментират от асоциацията.

Пак според данни на асоциацията, ако се запази сегашния годишен прием за обучение на специалисти по здравни грижи от около 400 медсестри и 150 акушерки - България може да стигне нормалното клинично съотношение медсестри - лекари чак след 100 години.

Близо 3,5 милиона са практикуващите медицински сестри в страните на ЕС-28, показва анализът на Евростат. Според данни на европейската статистика най-много медицински сестри има регистрирани в лечебните заведения на Германия - близо 900 хиляди или 1 111 медсестри на 100 хиляди души население. Следват Франция - близо 640 хиляди или 965 медсестри на сто хиляди души, Великобритания - 431 хиляди или около 670 на сто хиляди души, Италия - 370 хиляди или 615 на сто хиляди души и др.

Люксембург е страната с регистриран най-висок брой медицински сестри на глава от населението - 1 197 медсестри на 100 хиляди души. Други страни с висок брой медсестри на глава от населението са Ирландия - 1 190 на сто хиляди, Швеция - 1 117, Франция - 985 на сто хиляди души и др.

На обратния полюс с най-нисък брой медицински сестри на глава от населението е Румъния - 56 специалисти на 100 хиляди души, следвана от Хърватия - 120 на 100 хиляди и Гърция - 180 на 100 хиляди души население.

Според анализа на Евростат в Люксембург има 21 пъти повече специалисти по здравни грижи в сравнение със северната ни съседка, където на 1800 жители се пада по 1 специалист, а в малката държава - на 84 души се пада по един специалист по здравни грижи.

Въпреки че традиционно медицинските сестри упражняват професията си под ръководството на лекар, във все повече страни на ЕС се разрешава те да практикуват и самостоятелно след придобита квалификация, уточнява анализът. По този критерий в ЕС практикуват самостоятелно близо 510 хиляди медицински сестри, отчита Евростат, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
1
 
! Отговори
Med.sestra преди 7 години
V Bg kriteriite ne sa visokite za sestrite No im se vpisvat v zadaljneniqta mnogo ot tezi koito sa doktorski. Lekari i sestri ne znayat kak se govori s pacient i blizkite im ....darjat se otvratitelno .....zashtoto nyama regulaciata..... izbyagah ot Bg ne zaradi vsichko tova a zashtoto mizernata zaplata koyato dori ne se poluchava na vreme .....A i nyama da se varna v bg dory 10 min zaplati da mi obeshtaqt.....
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатите им тук са толкова смешни, че много от тях бягат навън. Със сестрите е като с туризма - всички реват, че няма карди, а изискванията са големи, а заплатите смешни. Миналото лято медиите гордо бяха обявили, че заплатите СКАЧАЛИ на 420 лв. Дори дори евтините журналистически кларинетчийки не вземат такива смешни пари.
21
7
 
7
 
! Отговори
27 години стигат! преди 7 години
За 27 години демокрация и пазарна икономика, колко много пропаднахме при управлението на демократите. Преди 1989-та година това бяхме много по-добре и най-важното - не изчезвахме като етнос, както е при демокрацията.
20
1
 
4
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Има държавни здравни заведения с ръководни кадри пенсионери, които нямат необходимата квалификация/ гл. мед сестри/ , но бяха протежирани от самия главен лекар. Причината - приятел на починалия съпруг и колега. Получаваха по 2 раб. заплати за едно и също работно време. Ами да се провери това нещо . Документите са на лице.Крайно време е да изчезне тази практика.Да не говорим и за работното време на началник на МДКЦ
19
7
 
8
 
! Отговори
70 години стигат! преди 7 години
Колко от нашите медсестри са избягали да живеят и работят в Русия?
18
3
 
6
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Не вярвам на тези прогнози защото когато мен ме освободиха от работа причината, която ми изтъкнаха ,е че нямат нужда от пенсионери и , че до края на годината ще се освободят от всички пенсионери. Това така и не стана , а аз бях с 46 г трудов стаж. И всички воглаве с гл. лекар са с решение на ТЕЛК. Нима те не са пенсионери по болест?!. Предпочитанията са за невежи и не компетентни мед. сестри защото те са зависими от незнанието си.Бях поканена от много здр. заведения , но отказах .
17
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България има в най-добрия случай 10 години живот, ако и това не е оптимистична прогноза.
16
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 100 години при това темпо, много се съмнявам, че ще има българи в България изобщо.
15
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 27 години стигат!Колко от нашите емигрирали медсестри са избрали да отидат в Русия?
14
7
 
21
 
! Отговори
27 години стигат! преди 7 години
За 27 години демокрация пазарна икономика, заплатите на медицинските сестри бяха на практика колкото минималната заплата. Някой да е очаквал нещо друго? То не само при медицинските сестри е така, почти навсякъде, където се иска квалификация, не достигат хора, но въпреки това се продължава с някакво смешно заплащане и така вече 27 години. 27 години стигат!
13
1
 
27
 
! Отговори
Мед.сестра преди 7 години
Показателно е,че и една сестра да остане никой няма воля да й плати по -голяма заплата! Еми тогава за какво сте ревнали,лекува те се сами!То и без друго всеки разбира от всичко...
12
4
 
5
 
! Отговори
До Камелия Цветанова преди 7 години
Поправи си заглавиеето вече знаем че 99% от редакторите на днес.бг са НЕГРАМОТНИМедсестри ???? Или медените сестрички а ?
11
2
 
38
 
! Отговори
ВАНЯ преди 7 години
ЩОМ ЕДНА САНИТАРКА ВЗЕМА ЗАПЛАТА,КОЛКОТО ЕДНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА,КАКВО ОЧАКВЕТЕ.
10
2
 
17
 
! Отговори
Изтребете преди 7 години
по 10 висши партийни функционери от всички партии, начело с лидерите им, публично и по телевизиите, и обещавам до 1 година голяма част от избягалите от страната да се върнат. Когато си е отишла надеждата, само такива мерки могат да я върнат...
9
1
 
48
 
! Отговори
Вербовчик преди 7 години
В замяна на това обаче има излишък от "плеймейтки" (разбирай - луксозни *и).
8
7
 
10
 
! Отговори
Българина преди 7 години
При евроатлантическите арабскосор идни безценности, България ще навакса след 100 г ....
7
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко ще са естествено, с тези смешни заплати, кой ще работи виждайки ужаса на хората и излагайки тялото си на химии и постоянни дежурства.
6
4
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Сина ми се роди в болница на евангелистката църква....една от медсестрите беше българка - отнесе се с нас изключително топло - доколкото помня - жената имаше вече над 12г. стаж в тази болница.
5
2
 
35
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Малко ли....имам чувството, че във Франкфурт, и околност....всяка втора медсестра, е българка! Хммм....що ли е така?
4
2
 
34
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Ами за тия пари колко да са?