Над половината пенсионери у нас – в крайна бедност

От 1 юли парите им се увеличават – средно с 3 лева
77
Над половината пенсионери у нас – в крайна бедност
Снимка: Dnes.bg

Повече от половината пенсионери у нас живеят под границата на бедност.

През тази година се очаква тя да е 314 лева на месец, а към 1 декември 2016 г. броят на пенсионерите, които са получили под 314 лв., включително с парите за допълнителна пенсия за починал съпруг, е 1 295 395.

Още по темата

По данни на НОИ възрастните хора, чийто основен размер на пенсията е под 314 лв., са 1 491 371, отчита социалният министър в оставка Зорница Русинова в писмен отговор на въпрос на депутати от РБ.

Пенсиите ще скочат с 2,4% от 1 юли тази година, като средният размер на пенсията за 2017 г. ще бъде 341,57 лева. Увеличението за хората средно е три лева.

От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще се повиши до 165,25 лв. , което обаче пак остава под прага на бедността.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва 35% от максималния осигурителен доход – 910 лева.

В средата на миналата година пенсионерите в България са били 2.177 млн. души.

Обобщените данни на НОИ за 2015 г. показаха, че с до 157.4 лв. месечно, колкото беше тогава минималната пенсия в България, са живеели 520 000 пенсионери или близо една четвърт от тях (23.9%), а с над 910 лв., колкото е максималната, едва около 36 000 души или 1.7%.

Две трети са преживявали с до 10 лв. на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 лева е подигравка.Моята заплата е под 300 лева и заедно с пенсията ми от 240 лева трябва да карам месеца.А плащам и наем и ток и вода.Това е геноцид към нас.
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки би трябвало да знае,че размерът на пенсията зависи от вноските! Друг е въпросът,че формулата за изчисляване,не е вного актуална и повече ощетява.Колко от ръботещите се осигуряват на минимална,а получават пари под масата?Защо Държавата допуска да се вихри Сивата икономика,защо не се контролира и намалява този сектор?Защо седават толкова незаслужени социални и др.вид помощи!Отговорът е един,на никой включително и на Държавата не му пука,но после всеки е ощетен и всеки реве!!!
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей! И като ги вземат тия 3 лева отгоре направо ще се чудят за какво да ги изхарчат, че не помнят от кога не са се виждали с толкова много пари! Как не ви е срам, бе?!
33
1
 
20
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Това е долно пробна лъжа, средната заплата в България е 3 бона,тя се определя по следния начин-депутат взема 5-6 хилки,българина взема 460 лв минимална заплата/чисто 380 лв/,така средната заплата в Българияа става 3 бондака.След 40г трудов стаж българина ще се пенсионира с европейска пенсия-160 лв.Къде в Европа има такива доходи.В Румъния минимална заплата стана 320 евро, но това е друга тема.С такива доходи младите българи ще бъдат стимулирани да останат в държавата и да доживеят до пенсия
32
25
 
5
 
! Отговори
до 34 Митко Георгиев преди 7 години
Подобно нещо написах и аз, ноо се скъсват глаамавите да ми набиват минуси. Почти всички от тези бедни пенсионери са укрили пари, за които на никой не казват. Но и не ги харчат. Манталитет. Отделно, че огромна част имат скъпи жилища, с които не се разделят, ако и да нямат пари да ги отопляват и поддържат. Къщата - това са някакви средства, а не част от тялото с която не може да се разделиш.
31
9
 
16
 
! Отговори
Пенсионерите преди 7 години
са основната маса гласуващи, останалите отдавна им е през оная работа, освен ако не са зависими партийни кадри, назначени на държавна или общинска работа. Та пенсиите сами са си виновни. 10 години ще станат откак си избират Мутра, преди това си избираха учителите на мутрата.
30
23
 
13
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 7 години
Пенсионерите ни много зле:) и всеки ден някой "помогнал на полицията" с по няколко хиляди лева:) Конкретно мога да посоча и примери с хора с по 150лв пенсия , живеят сами в апартаменти по 150кв. в центъра на София и не могат да си плащат и режиините , но не го продават и да си вземат една гарсониера , а с остатъка от парите да живеят като бели хора. Не казвам , че пенсиите са високи, но същите тези хора са виновни за това си състояние.И същите те сега ще гласуват за БСП за 5лв по-висока пенсия:)
29
3
 
22
 
! Отговори
кръглоглавчо с честн преди 7 години
Какно не веднъж съм казвал: свещи да ви купят с това повшение!
28
4
 
22
 
! Отговори
уж европеец преди 7 години
....ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ, БЕДНИ БИЛИ, Я ПИТАЙТЕ ТИКВЕТО БУДА ДА ВИ РАЗЯСНИ КОЛКО СМЕ ...........ЗАМОГНАЛИ!!!!???
27
4
 
13
 
! Отговори
До 28 да преди 7 години
Те спестяванията бяха изядени още през 1992-1994 години, но ти го разбра през 1996 и си мислиш, че тогава е станало.
26
3
 
31
 
! Отговори
Три неща преди 7 години
За да има по-нормален размер на пенсиите, трябва да има три неща, които сега ги няма:1/ да се раждат българчета, които като да останат в България и да работят тук, а не да бягат от България2/ да се оскъпи много човешкия труд за мутрите-работодатели, което ще доведе до повишаване на производителността на труда3/ сивата икономика и укриването на доходи да се сведат до минимум.
25
14
 
10
 
! Отговори
да преди 7 години
А БСП през 1996г. занули всичките спестявания на целия български народ, сега пак се точи да направи същото
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, то не може управляващите демократи през последните 27 години хем да крадат на поразия, хем да има нормален размер на пенсиите.
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕЙ СЕГА ЩЕ ИЗБЕРЕМ КОМУНИСТИТЕ И ТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ КАТО У ЕВРОПА НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ И ПОСЛЕ НАГОРЕ, ЩОТО НЕ МОЖЕ БЕДНИТЕ ДА НОСЯТ БОГАТИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ ДАНЪКЪТ ЗА ВИСОКИТЕ ДОХОДИ БЯХА СТИГНАЛИ 70%- ДОКАТО НЕ СЕ РАЗБУТАТ ДАНЪЦИТЕ И ДА ПОТЪРКАТ НАРОВЕТЕ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ.
22
5
 
28
 
! Отговори
Работещ - беден преди 7 години
Предимството на пенсиите е, че все още ги изплащат навреме и на година ги вдигат с по 2-3 лева, а моята заплата я ми я дадат я не и от 9 години си е все същата.
21
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам да знам колко от тези получаващи пенсии, са без един ден трудов стаж и не са плащали данъци , но сега получават. Също колко от тях работят на черно кой като пазач, кой като портиер и взима едни 4-500 лв на месец.
20
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига популизъм,доходите,не са само от пенсии!Тези ,които мятат пари през балконите пищят най много!
19
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Над половината пенсионери у нас в крайна бедност! Гарантирано от ГЕРБ!
18
2
 
15
 
! Отговори
възмутена преди 7 години
До Васил Кой ги хвърля? Тези сценарии отдавна ги знаем. Това го правят за да натикатвсички там откъдето са излезли, а те да си гледат кефа. Ама като има недоразвити в умствено отношение ще обират с поколения.
17
3
 
42
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
КАК ТАКА НАЛИ ТИКВУН СЕ ИЗЦЕПИ, ЧЕ БЪЛГАРИНА СЕ Е ВИДЯЛ С ПАРИ?!