Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?

Нели Петрова от ГЕРБ: Всеки има право на живот!
12 яну 2017 08:40,
140
Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?
Снимка: архив Булфото

Всеки човек има право на живот и не може съдиите на ВКС да се опитват да вменят на пешеходеца вина за това, че той решава да пресече на място, което е регламентирано за това, коментира Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на загиналата на пешеходна пътека Лора.

Още по темата

Тя каза, че вчера са внесли на транспортна комисия предложението в чл. 113, с което правят промяна като заличават текста, че пешеходецът трябва да съобразява и да измерва скоростта на автомобила.

"Решението, че ако убиеш човек на пешеходна пътека, той също е виновен за това, че е пресякъл на пешеходна пътека е нелогично със законите на живота. Не може човек да преценява скоростта на автомобила, това е абсурд, който те се опитаха да вменят на всички нас", настоя тя пред bTV.

В чл. 114 има вменени задължения на пешеходецът. Той трябва да погледне дали идва автомобил, но не да прецени неговата скорост. Ако водачът кара със скорост до 50 км. в час, няма да настъпи смърт на пътя, защото той има време да реагира, каза още депутатът.

Нели Петрова обясни, че промяната, която са предложили е, ако настъпи ПТП, когато пешеходецът е спазил своите задължения, ако и е доказано, че водачът е нарушил правилата – пешеходецът няма вина, а нарушителят носи своята пълна отговорност.

"За мен всичко това, което се случва, опира накрая до застрахователите. Там е ключът към целия проблем. Защото, когато един човек е съпричинител, нещата стават коренно различни. Човешкият живот няма цена, това са кървави пари и благодаря на колегите, които подкрепиха това предложение", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
16
 
! Отговори
Село преди 7 години
Как да няма внезапно изскачане бе. Карам си аз, както обикновено с 270 км/час в моето Село и един внезапно ми изскочи на 150 метра пред мен и след две секунди ми смачка ламарините отпред.
92
1
 
23
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Има си текст в Закона за движение по пътищата какво трябва да прави шофьора, ако има деца до пътя, но за някои шофьори всичко става внезапно, особено за тези дето се движат с над 100, при ограничение 40-50 км/час. Тези същите философстват тук как пешеходците непрекъснато им изскачали внезапно на пътя. Спазвай ограниченията на скоростта и никой няма да ти изскача внезапно.
91
0
 
20
 
! Отговори
стига бе преди 7 години
До oppsОт къде пък сега безпризорно?!? Както примера по-долу - на 8-9 години, отива за закуска извън у-щето, пресича улицата и кво - шофера да чака детето да прецени скоростта, пътя?!? Видиш ли пешеходна пътека - почти спираш и ако наистина няма никой да пресича, тогава продължаваш. Всичко друге е *** бг-манталитет!
90
11
 
1
 
! Отговори
opps преди 7 години
До стига беАми щом го оставяш безпризорно - да ти го взимат социалните!
89
3
 
16
 
! Отговори
стига бе преди 7 години
До Анонимен 104И как да научиш 5-8 и дори 10 годишно дете да преценява скорост, сигурно и време за реакция и пътя, който ще измине автомобила след това да преценява...
88
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 7 години
До 103А не мислиш ли, че с видеорегистраторите (които записват и скоростта на движение!), всички шофьори на МПС - ще плащат непрекъснато глоби за превишена скорост ??? Кой се движи в София (и в големите градове) в ограничението от 50км/ч. по болшинството от улици и булеварди, м ?Така че - ДА на видеорегистраторите - ДА СА задължителни, пък тогава да видим, дали някой ще блъсне пешеходец!
87
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментатори, пише се ШОФЬОР, а не ШОФЙОР и не МАЬОР, а МАЙОР.Аман от неграмотници!
86
3
 
15
 
! Отговори
язе преди 7 години
До Анонимен 103Aлооо, анинонимника, говорим за пресичане на пешеходна пътека, какво изскачане между коли, какво предимство даваш....И 20 км/ч са много когато наближиш такъв участък...Виж на запад от сърбетата как е - почти спират като видят пешеходна пътека, особено ако няма светофари , без значение дали се готвиш да пресичаш или не.....
85
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 101Научи си детето да не е шматка и да не пресича без да се оглежда и без да преценява. Така няма да бъде сгазено. "безумие и безхабрие" е начинът, по който безотговорните родители не възпитават децата си как да се държат в обществото и външния свят, а правят от тях едни лигльовци, на които винаги другите са им виновни
84
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на днешните технологии, защо не задължим шофйорите да си слагат камера в колата, като руснаците? Да видим тогава дали няма да задръстим сайта на КАТ с видеота за пресичане на пешеходна пътека? Как в последната секунда решава да пресече пешеходната пътека и въпреки че се движа с 20км/ч ми свирят спирачките, а оня се хили горд. Или как му даваш път той те гледа като теле, когато тръгнеш тогава пресича. Или класиката изкача между паркирани коли и минава като освободител.
83
19
 
8
 
! Отговори
Виктор преди 7 години
ДНЕС.бг, вие сте лъжци, пълните главите на хората с глупости и трябва да ви съдят за клевета. Никъде не е казано, че "пешеходецът трябва да измерва скоростта на автомобилите". А иначе много ясно, че пешеходжите трябва да се СЪОБРАЗЯВАТ със скоростта на автомобилите. Не може да се движат като овце и да пресичат, когато и където поискат. Щом искат водачите на автомобили да се съобразяват с пешеходците, трябва първо пешеходците да се съобразяват с автомобилите
82
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 90 За пишещите тук е важно шофьорите да са задължени! да пазат преминаващите деца по пешеходната пътека!!! Защото аз ще преценя, ще се огледам, но детето, бързайки за закуска /имам нагледен пример- до офиса ни има лафка за закуски, а малко по-нататък - училище/ няма да прецени и ще бъде сгазено, а тъпакът ще се отърве с условна. Това е пълно безумие и безхабрие! И защо? Защото някой късоразмерен си избива комплексите, като си прави рали в града...
81
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 7 години
"Повърхността" на Земята е за хората, в този смисъл, не хората трябва да слизат под земята (за да пресекат някъде), а за МПС-тата трябва да се промени това - а не да им се пресичат пътищата навсякъде, като цяло. В "белия" цивилизован свят се опитват и го правят това така - където е невъзможно, си остава традиционното - с пешеходни пътеки, но... няма никъде някой да се усъмни в предимството на човека, пред машината!!!
80
3
 
13
 
! Отговори
Проблемът е КАТ преди 7 години
Ако КАТ налага спазването на правилата, както закона изисква от КАТ, на практика никога няма да има внезапно изскачане не пешеходец на пешеходна пътека. Като превиши шофьорът скоростта, неизбежно трябва да има санкция и повече няма да превишава скоростта, ако е убеден в неизбежността на санкцията. Тогава няма как да стане и внезапното изскачане на пешеходна пътека при движение с разрешена скорост. Сега е обратното. Ограничение 50 км/час,КАТ го няма, движат се с 100 км/час и внезапно им изскачат
79
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А по кой правилник ще учат новите шофьори,ако е по този новия ше трябва шофьорите пред пешоходна пътека да карат на зиг-заг да дават знак като пияни та убедително никой пешоходец да не стъпва на пътека по платното и да гледат отдалеко на/с колко осмици приближава и на коя да вземе да сбърка и се забие в стълба със знака,сфетофара,на завоя и с инспекторски свир,ки по верига да сви,ркат да чак до вратите,прозорците на отгорните отговорници за кашата та да ги чуят и излязат за акт на нов-пиян водач.
78
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 7 години
В повечето населени места, пешеходните пътеки са през 15-20-30-40-50 метра, но почти всички шофьори не знаят, че това са пешеходни пътеки. Пешеходеца пресича на пешеходна пътека, а шофьора го псува и се опитва да го сгази, уверен, че пешеходеца не пресича на пешеходна пътека.
77
8
 
7
 
! Отговори
До чичи Манчо преди 7 години
30 км/час е много. По-добре да карат с максимум 2 до 3 км/час и то навсякъде в България, а не само в градовете, както ти предлагаш. *Този въпрос са го обсъждали когато са се появили колите, които изместили каретите. Ти предлагаш да се върнем над 100 години назад, нали така?
76
5
 
4
 
! Отговори
чичо Манчо преди 7 години
Щом е така добре, но искам навсякъде в градовете да се кара с 30км, просто защото няма нужда от повече.
75
4
 
10
 
! Отговори
Пешеходна пътека преди 7 години
Шофьорите масово не знаят какво е пешеходна пътека, както и пешеходците, а ние тук обсъждаме някаква измислена ситуация с внезапно изскачане на пешеходец на пешеходна пътека, което в реалността се случва само ако шофьора е превишил с много разрешената скорост. Как искаме шофьора да се съобрази с пешеходната пътека, когато шофьора даже не знае, че ще пресече или че пресича пешеходна пътека?!
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното абсурдно решение на ВКС, в полза на силния. В София в центъра до преди няколко години, беше страшно да пресече голям човек на зелен светофар без видеонаблюдение(при наличието му повечето шофьори спазват правилата). И същите тези шофьори започват много бързо да спазват правилата за движение излязат ли извън България .Сами може да си отговорите защо е така. От няколко години живея в Испания и масово шофьо рите са само дисциплинирани, спокойни и учтиви( защото правилата са им нал ожени)