ОмбудсМая иска "таван" на наказателните лихви

В институцията имало стотици жалби за това от бедни, възрастни и безработни
Обновена: 17 яну 2017 22:47 | 17 яну 2017 22:40, Веселина Йорданова
22
ОмбудсМая иска "таван" на наказателните лихви
Снимка: архив, БулФото

Омбудсманът Мая Манолова призова с писма председателя на парламента Цецка Цачева, председателите и съпредседателите на всички парламентарни групи в 43-тото Народно събрание да подкрепят и приемат Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите.

С него се слага "таван" на наказателните лихви при просрочие, чийто размер сега е основният лихвен процент плюс 10 пункта, който ще стане по-справедлив като се намали на основният лихвен процент плюс 4 пункта. Съобщението е на пресслужбата на омбудсмана.

Повод за това са стотиците жалби, постъпили в институцията на омбудсмана от бедни, възрастни, безработни и социално уязвими групи граждани. В тях хората алармират за непосилния висок размер на лихвите, които дължат при просрочване на парично задължение към доставчици на обществени услуги, банки, фирми за бързи кредити и др., нарастващи в пъти, особено при дълъг съдебен спор.

"Гражданите очакват от омбудсмана, като застъпник за техните права, да съдейства държавата да преустанови всички нелоялни и порочни практики, позволяващи задълженията им да се увеличават многократно поради натрупаните допълнителни суми над задължението, сред които и лихвите при просрочие", пише Манолова в писмото си.

Тя посочва още, че гражданите често предлагат намаляване на непосилния за тях лихвен процент, което ще им позволи да изпълнят основното си задължение и ще им остават средства, за да посрещат жизнените си потребности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Вариш каша ,после я духаш,хората ти се радват вместо да те погнат с черпака.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евтин пи ар на БСП! Сега ли се сети Манолова в 12 без 5. Колко време имаше до момента за тези промени?
12
1
 
1
 
! Отговори
pipko преди 7 години
Mayche, iskam da me spresh i az da stigna tavana
11
2
 
19
 
! Отговори
повтарям преди 7 години
Необходимо е глобално решение на този проблем, а не някакви козметични "подобрения". 1. Било поради наказателни лихви, или по други измислени причини задължението не бива да прехвърля определено процентно оскъпяване над договорената лихва. 2. Не може да ви съдят, без дори да ви дадат шанса да се защитите - следователно ч. 417 ГКП - в коша. 3. Спиране дейността на ЧСИ-тата, поне временно. 4. Програма за оздравяване на фирми и домакинства пред фалит.
10
7
 
15
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
Обудсмаята отчита дейност, дето има един лаф, при тоа предизборно. Ако искаха да свършат нещо трябваше да махнат чл 417 ГПК, да премахнат ЧСИ-тата, поради системно нарушаване правата на потребителите. Също така да се приеме един текст, който да ограничава оскъпяването на даден кредит над договорената лихва. Веднъж внесоха предложение за 417 ГПК, не мина в НС и се забрави. Сякаш проблема е решен, след като замотаха населението по медиите с темата.
9
7
 
11
 
! Отговори
Pavel преди 7 години
Манолова нищо не е постигнала по отношение на таксите и на ЧСИ. Просто си чеше егото. Ако сега Ви съди Топлофикация може да наеме адвокат, не да даде делотона юрисконсулт и тогава ще се плаща хонорар и никой не може дажо намали или премахне. С две думи Маолова работи в полза на адвокатите. По отношение на ЧСИ - има и държавни съдия-изпълнители. И познайте-техните такси са абсолютно същите като на ЧСИ. Но при тях никой не пазуна дела, защото ги мързи да работят и са неефективни.
8
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** на онези кукловоди, които чрез нея и чрез Слави искат да си бетонират властта. А глупаците ги слушат и мислят, че нещо щели да направят :)
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единстевения шанс да се спаси България е да гласуваме винаги само срещу фаворизираните от медиите и нещастната ни продажна интелигенция - както в щатите срещу Клинтън за Тръмп.
6
8
 
12
 
! Отговори
Анониме №5, преди 7 години
От Манолова се очакваше да оспори така наречената сградна инсталация, каквато не се плаща никъде по света. Но тя не го направи и не засегна разбойническите печалби на Топлофикация.Вярно е,че постигне нещо друго по отношение на ЧСИ,но това са различни неща.Сега пък оспорила лихвите?Много ли ще загуби от това онзи, които има вземания? Няма да изгуби много,защото от най-бедните просто няма какво да се вземе, а те са най-многобройните длъжници."Победите" на Мая са елементарни предизборни шмекерии
5
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига демагогия. Защо не го предложи като беше зам. председател на парламента?
4
1
 
1
 
! Отговори
ник преди 7 години
Важното е как да не сзереш според рекламитв.
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Надя НиколоваДа мразиш някого,само защото не споделя идеите ти,е признак на меко казано недобро възпитание и ниска политическа култура госпожа Надке!Бог да го прости Гиньо Ганев и наследникът му-фъфлещият Константинов,но Манолова изпълни със съдържание и смисъл длъжността Обундсман и показа,че когато има качества,може да направи много!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наде, аз мога да ти се представя с две думи: Сребро в косите и желязо в гащите. Лека нощ!
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надя, злобееш, защото Мая е по-красива и умна от тебе!