За 648 часа учителски труд годишно настоява синдикат

Да се плаща и на педагози, работещи с ученици от различни етноси
21
За 648 часа учителски труд годишно настоява синдикат
Снимка: архив, БулФото

Да се изравни годишната норма на всички учители на 648 часа, настоява Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" в своя позиция.

Според синдиката е дискриминационно и не следва учителите да имат различна годишна или седмична норма.

В позицията се казва, че паралелно с изравняването на нормата на преподавателската заетост е необходимо да се въведе европейски принцип за измерване и подобаващо заплащане на допълнителната дейност на всеки учител - за проверки на контролни, за тестове и класни работи на учениците, които са ежедневни за учителите по математика, български език, чужди езици и по някои други предмети.

Заради увеличилите се задължения на директорите синдикатът предлага да се намали годишната им норма на преподавателска заетост от 72 часа на 36 часа.

От тази година основното образование приключва в седми клас и много училища няма да могат да осигурят учители-специалисти по доста дисциплини - музика, изобразително изкуство, география, физика, биология и други предмети, посочват от синдиката. Те предлагат годишната норма на заетост на тези специалисти да се намали, за да могат учениците и в малките училища да получат равен шанс и качествено образование. При сегашното положение това се оказва трудна или невъзможна мисия за директорите.

Според синдиката трябва да има допълнително заплащане за учителите, които работят с ученици от различни етноси, чийто роден език не е български. 

Важен акцент и постоянна тенденция на промените е закриването на помощните училища и въвеждането на децата, имащи нужда от специални грижи, в редовните училища. Като добро решение, синдикатът предлага да се намали седмичната норма на ресурсния учител от 30 на 24 часа, за да може повече училища да имат на разположение необходимите им ресурсни учители.

В позицията се посочва, че е важно предложението осигуряването на педагогически съветник и/или на психолог да стане задължително в институциите заради днешната динамична обстановка на постоянни промени, на агресивна и трудна среда.

"Разликата в заплатите на директорите на малки училища в сравнение с тези от големите достига до сериозно отваряне на ножицата - от 825 до над 1500 лв.", се посочва в позицията. В нея се уточнява, че това разделение се определя и е в зависимост само и единствено от броя на учениците в съответното училище. Затова Синдикатът "Образование" предлага заплатите на директорите да станат неразделна част от държавния образователен стандарт за нормиране на труда, като това ще бъде истинска реформа.

"Ако това предложение не бъде прието, то синдикатът ще настоява подобен механизъм да се възприеме и наложи към учителските длъжности, като заплатите на учителите да се нормират от 660 лв. до 1200 лв., съответстващо на директорския механизъм", се настоява в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И естествено за ниските оценки са виновни учителите, а не родителя, който не намира време и желание да се занимава с детето си и да му съдейства с уроците и домашните. Или поне да го изконтролира има ли такива.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВярно е, че в реалния сектор сме за завиждане в сравнение с учителите.Отиваш на работа, вършиш си работата, връщаш се от работа.Учителя като се върне от работа има да подготвя уроци за следващия ден, да проверява контролни, да попълва бумащина и т.н., Което отнема още 3-4 часа поне. В същото време по всяко време могат да ти звъннат родители за всякакви глупости, без да се съобразяват че не си на работа в момента. И естествено за ниските оценки са виновни учителите, а не
15
0
 
2
 
! Отговори
Че ге ва ра преди 7 години
"Според синдиката трябва да има допълнително заплащане за учителите, които работят с ученици от различни етноси, чийто роден език не е български." Съгласен съм,но когато покажат документ, че владеят този "чужд" език .
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Което автоматично ще отвори 30% допълнителен щат. Откъде ще дойдат тези пари, от продажба на голи селфита ли? Вместо да се подиграват с абсолютно всички други професии, защо не им увеличат заплащането? Само едно лекарско дежурство е колкото три учителски работни дни. А полицаи, а пожарникари? Дайте малко по- реалистично!
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен, че работят малко, но и много некачествена продукция дават учителите. Част от, продукцията коригират с частни уроци, срещу заплащане и без данъци.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние, от реалния сектор, сме за завиждане. Работим по 2000 и повече часа годишно. В студ и пек на строежите и нивята. По 8-12 часа зад машините и компютрите. Рано се пенсиониране с по две пенсии, като даскалите. По 252 дни годишно сме на работа, а даскалите искат да работят по осемнадесетина. Профсъюзите работят по два часа дневно.
11
2
 
4
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Лошо няма да ги увеличават, но прави ли ви впечатление, че винаги когато Винету подава оставка и се започват едни искания, едни протести, едно чудо... Случайно е вероятно нали. А защо до сега не ги искаха тези неща? Нали си имахме "стабилно"управление, пари, еврофондове и всякакви екстри... Защо сега? Повече приличат на платено мероприятие вашите искания. Къде е Куневица? Къде са обещаните и 10%? Хайде полицаи, военни, медици и всякакви други хрантутници да се нареждад да протестират.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 и 6 не ви ли е малко срам? Що едно време не се изправихте пред вашите учители, да им кажете че са петли и кокошки или сте си взели образованието, за да пишете по форумите простотии на Марс?
9
1
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Кое от коментар 4 не е вярно? Казваш като не разбираш не коментирай. Ето това коментирай.
8
3
 
13
 
! Отговори
Само плюем преди 7 години
Когато се пише за промени в здравното -плюем докторите, когато се говори за полицията -много ни бива да ги очерняме, сега всички учители са куку според пишещите тук.Ами затова сме на тоя хал-всеки разбира от чуждата работа!Да вземем да си внесем доктори, полицай и учители/може и от емигрантите да си изберете /!Мислите ли че ще са по-добри от нашите???Хора, променете си мисленето и нещо което не разбирате-НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ!
7
18
 
8
 
! Отговори
до анонимен преди 7 години
Пич, какви качествени хора ще се появят, като педагожките са все селянки с психически заболявания? Ако щеш и две хиляди заплата стартово да им дадеш, те просто са луди, няма как да станат нормални
6
31
 
10
 
! Отговори
Кудкудяк-кудкудяк преди 7 години
Какви 30 часа на седмица? Това са по 6 часа на ден. И тези 6 часа включват седенките в учителската стая, на които се коментират основно манджи. Аз не познавам частна фирма, в която реално да се работи по-малко от 9 часа на ден и се носи отговорност, не са закотвени до пенсиониране. Тези халтави кокошки само крякат и дремят по цял ден. Какво по-точно му е тежкото на учителския труд???
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителите били такива или онакива и не заслужавали. Ами нали точно непосилните условия и смешното заплащане изгони от училище свестните. Ако поне малко се оправи заплащането, ще се появят по-качествени хора. Отиди накарай млад, смислен човек да седи в училище за 500 лв заплата. И да търпи унижението от родители подобни на тези от първия коментар.
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво целогодишно? Между 01.07 и 15.09 кой учи? Сложи официални празници,съботи и недели плюс останалите ваканции също и отпуски и ще видиш,че реално работят 5-6 месеца. Което прави 960 часа.
3
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
648/12=54 Часа месечно или малко повече от 12 часа на седмица . И на това ако не му се казва цинизъм . Учителският труд не е лесен , но по малко от 30 часа седмично и то целогодишно т.е с отпуск 1 месец не трябва .
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ко ? Не!
1
33
 
10
 
! Отговори
и това ви е много! преди 7 години
В училищата е пълно с побъркани лели, вуйни и стрини, които само блажено приблейват в час. Отделно масово са духовно извисени сектантки. И младите даскалки са тотално кукуриго. Какво повишение? По един ритник по задниците заслужават, не пари.