Заради студа: Надуха цените на дървата, дават по малко – за всички

Вече има и дефицит, кубикът достигна 100 лв.
Обновена: 17 яну 2017 11:09 | 17 яну 2017 09:07,
24
Заради студа: Надуха цените на дървата, дават по малко – за всички
Снимка: Булфото, архив

Близо 100 лв. стигна кубик нарязани и нацепени дърва за огрев в някои от складовете в София. По-евтино - по 80 лв., вървят те все още в селищата, отдалечени на трийсетина километра от столицата. С транспорта до София, който със самосвал струва около 60 лв., цената им обаче скача допълнително с още 6 лв. на куб. м., пише "Монитор".

За да хванем обаче по-тънката цена трябва да купим цял камион от 10 кубика. Запознати съветват в такъв случай да внимаваме да не ни преметнат, защото често в уж пълната каросерия се слагат най-малкото кубик-два по-малко. За това е хубаво да присъстваме по време на товаренето на цепениците от мястото, от където ще ги купуваме.

Заради тежката зима не само има поскъпване, но вече има и дефицит на дърва.

В доста от складовете в София могат да се купят само дърва, опаковани на чували. Дават само по 5-6 торби, за да има за повече хора. Причината за недостига са намалелите доставки от сечищата.

"Хората сега купуват не повече от 2-3 и максимум до 5 кубика, голямото пазаруване е през лятото и есента", каза продавачка в един от складовете край столицата, пожелала анонимност.

"Клиентите предпочитат нарязани дърва и сега идват да поръчват тези, които не са изчислили добре колко ще им трябва и не са малко. Пък и заради големите студове явно хората горят повече дърва. Поръчки изпълняваме за след 4-5 дни, защото машината ни е натоварена да нарязва наличните дърва", поясни тя и добави, че камионът, който ползват за разкарване на поръчката, товари по около 5 кубика и курсът в рамките на София излиза 30 лв.

За къща от стотина квадрата, отоплявана с камина с водна риза, трябват поне 15 кубика дърва, твърдят запознати. Ако зимата излезе по-студена като сегашната, разходът може да стигне и до 20 куб. м. За апартамент от 60-70 кв. м стигали и по 8 кубика.

Ако пък предпочетем да се топлим на ток, сметките, само че на месец, а не за целия сезон, ще са от 200 до към 400 лева, в зависимост от уреда, който използваме. За етаж от къща при силните студове отоплението може да ни излезе и 500-600 лв., като в сметката се включва и бойлерът за топла вода. Консумацията, разбира се, е различна и зависи както от енергийния клас на уредите, така и от изолацията на дома.

Най-голяма част от топлината в жилището се губи от криви недобре затварящи се прозорци или през стъклата, ако те са обикновени. За това, ако нямаме пари да си сменим дограмата, то поне можем добре да я уплътним, съветват експерти. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Може и с климатик, ама вероятно движите с вълнени фланели, а з като напращя каминката, като се чуе едно пук-прас. Най - голям проблем е че жената иска по-топло, аз по-хладно и се дракаме за това. Топлили сме се и на климатик, и на пропан-бутан, в миналото и подово. От дървата за момента няма по-добро. Ако загрееш с климатика и речеш да проветриш стаята се връщаш в първи клас, стотинките излитат навън и наново загряваш, а киловатите си цъкат. С дървата този дискомфорт го няма.
15
1
 
4
 
! Отговори
Aдмиралъ преди 7 години
Иначе не искаме руска газ... След като унищожим горите си ще се наложи да купуваме дърва отново от Русия
14
3
 
10
 
! Отговори
Нямам думи преди 7 години
Българинът е много ***....как ще дадеш по 90лв за кубик дърва и отделно ще плащаш ток за бойлер и др. Аз се топля с климатик и конвектор сметка за декември 133лв а те освен дървата дават и още за ток и жилището им е опушено и слугуват като роби -мъкнене на дърва,изхвърляне на сажди....
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе Да!400лева на ток!Двустаен 63 квадрата-един климатик, един маслен радиатор и бойлер, който не се изключва -сметка за декември - 144 лева.
12
8
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
Фирми близки до ГЕРБ изсичат безмилостно българските гори.Сега продават скъпо дървата на бедния народ.ГЕРБ - видими резултати !
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На газ сметката излиза, ако отопляваш апартамент до 70-80кв.м., изолиран и ако не са празни съседните апартаменти. Живееш ли в къща, сметките ще надминат 300лв. А първоначалната инвестиция от 5-6-7000лв.? Ако я разнесеш на 5г. (примерно), трябва да си заложиш по 100-150лв. месечно отгоре на сметката. Къде отиваме, при заплати от по 6-700лв., пък и хиляда да са, ако имаш 1-2 кредита пак не излиза? Затова - дръвца, аз посрещам зимата с 15куб., 10 изгарям, лятото ги дозареждам.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а колко струва инсталацията на газов котел + радиатори? всичко си става поетапно, като се пришпорва магарето, то в един момент приритва. Ако всички минат на ток, проблем с мрежата. Ако всички минат на газ, утре ще я вдигнат защото няма избор. Ако всичко е на топлофикация пореден монопол.Та нека всеки сам да си решава, има си глава на раменете.
9
2
 
14
 
! Отговори
Ик преди 7 години
С два климатика се топля, сметките са 200+ лв, тази година чакам да стигне и 300лв. Лошото на климатика е, че долу пода остава студен, а жената мрънка... Ако имах техническа възможност и аз бих си направил едно парно с котел на твърдо гориво. Няма база за сравнение просто.
8
5
 
25
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
Преди да ми говорите за забрана на дървата за отопление, ми кажете с какво да се топля?На ток ли? Та нали на ток ще ми е 4 пъти по-скъпо, да не говориме че ако си в къща в някое село, ще е още по-скъпо. На газ ли, та нали едва 20% населените места в страната са газифицирани. Така че остава единствено дърва и въглища. За въглищата гласувам с 2 ръце, да се забранят, защото са изключителен замърсител, но дървата не е така. С едно читаво пиролизно котле на дърва, с по екологичен от половината коли.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Варна не се диша от пушеци.
6
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дървата и въглищата трябва да се забранят като гориво за отопление. Вече го направиха в Уелс, защото случайте на рак на белите дробове силно се увеличиха заради канцерогения пушек.
5
6
 
16
 
! Отговори
маке преди 7 години
до4ти добре ли си приятелю аман от пишман еколози дет гората само по тв са гледали
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За ТИР-овете винаги има дърва и не спират да се товарят цяло лято, а за домакинствата винаги се намират всевъзможни ограничения, къде в цена, къде в административни спънки! Иначе казано - дава се едрият кокал на фирмите, а за хората се подхвърля ей така колкото да не умрат от студ. Още малко ще ги траем тези частници - износители на дървесина и техните слуги от горските стопанства.
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тъй, тъй сменете дограмата, че да се събира влага в къщи и да мухлясва на всякъде.
2
7
 
12
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Когато се увеличи търсенето се увеличава цената. Христоматиен пазарен закон . Само българските журналисти говорят за надуване на цени и за даване на стоки. Запомнете: цената не се "надува" а следва баланса на търсенето и предлагането, стоките не се "дават", а се ПРОдават. Увеличената цена ще намали търсенето и пак ще има за всички. Излезте от комунизЪма другари!
1
7
 
13
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Ами по-малко ще е,изсякохте горите беееееее..........!