Газ след STOP заради снега? Спират ти колата!

Депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата
18 яну 2017 17:15,
22
Газ след STOP заради снега? Спират ти колата!
Снимка: архив Булфото

Собственици на автомобили ще остават без тях за три месеца, ако шофьорът зад волана им влезе в затворен заради метеорологичните условия път.

Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Закона за движение по пътищата.

Ако шофьор откаже да изпълни нареждане на контролни органи да не влиза във временно затворен участък, ще бъде глобяван до 1000 лева.

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев припомни, че при последните снежни блокади е имало такива случаи - на автобус, който е преминал загражденията и на шофьор на ТИР, влязъл в пререкания с органите на реда.

С последните промени в Закона за движение по пътищата депутатите въведоха и понятието "историческо превозно средство".

Изискванията за получаване на наименованието е колата да е над 30-годишна, да е част от културното наследство и да е призната от международната асоциация за старинни автомобили.

"Москвич и Жигули не са такива автомобили", каза Настимир Ананиев. Той уточни обаче, че лимузината на Тодор Живков би могла да бъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 7 години
И само една информация - в Словения на светофар , пешеходна пътека - ако пресичаш извън очертанията на пешеходната пътека - глобата е 300 евро. Дали са го сметнали според заплатата им?? И дали всички не пресичат правилно?? Лошото е , че за липса на сиво вещество не глобяват, а то това ни е генералния проблем:(
20
2
 
0
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 7 години
И глобите на място! Като не можеш да платиш - колата на паркинг и дерегистрация! След 30 дена , ако не си платил - търг и точка. То аман от ***! Всеки спира кой къде се сети, аварийните светлини са за указване на проблем с колата, а не "искам да спра по средата на улицата, че така ме кефи". Лошото е , че на такива като мен никога няма да им дадат власт:) Иначе за 3 месеца ще станете пример в Европа за шофиране:) Повече от 3 нарушения за година - директно 1 месец затвор! Айде смелчаци:)
19
3
 
0
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 7 години
До гостИмаш някакъв проблем, "здравословен" най-вероятно. От къде на къде глобите трябва да отговарят на заплатата ти??? Не правиш нарушения = не плащаш глоби! Мъката ти е , че само тия с парите ще могат да правят нарушения?? Не можеш да плащаш - продаваш колата и градски транспорт. Идеята е не всички да си плащат глобите , а да не се правят нарушения. Когато за 30км превишена скорост ми вземат 100лв - дреме ми. Когато ми вземат 500 и книжката за 3 месеца , дали ще съм толкова смел??
18
0
 
0
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Ми карай си на фарове. Това кога е било ЗАБРАНЕНО, да караш през деня на фарове???
17
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 7 години
Или НС е напълно изпращяло или журналистите, които пишат тези глупости са завършили Рабфаг! Този закон може да се напише само от гербери. Няма ли някой между тях, който да е по умен от началника си?
16
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 7 години
След няколко дена влизат новите промени, които предвиждат абсурдно високи глоби, които нямат реална връзка с икономическата действителност. Равносметката е, че който има пари може да прави каквото си иска, а който няма да се оправя. Защо вместо да увеличават глобите, не ги обвързаха с доходите? Защо въобще се въведоха санкции, при които колата се дерегистрира, при положение, че тя не важи да автомобилите на лизинг или ако колата не се кара от собственика?
15
0
 
9
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Знак STOP означава да спреш и да осигуриш предимство. Ще спра , но на кого да осигурявам предимството като след него няма да има никой. Или ще има - 5-6 джипа на мутряги и един президентски кортеж. И след това ще премина зад знака , пък те ще ми спрат колата. Къде сбъркахме пак?
14
0
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
А какво всъщност се цели с определянето на дадено превозно средство като "историческо"??? Щото нищичко не разбрах - какво следва от всичко това нищо не пише.Просто му дават една грамота на която пише "историческо" така ли?Както навремето имаше табели пред някои къщи "Образцов дом"?Абе сбъркана статия, аз си го видях отначалото още. То не че в Народното Събрание няма сбъркани депутати...
13
2
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Първо, има нещо много сбъркано в самата статия.Знакът който забранява влизането в една улица в едната или в двете посоки е съвсем различен от знака СТОП.Знакът СТОП не ти забранява да влезеш в улицата. На знака СТОП се спира задължително, при което се оглеждаш във всички посоки като лалугер, и чак тогава като се убедиш че си дал предимство на всички други коли можеш да тръгнеш и да преминеш знака.Относно колите Москвич? Първият модел кола се е казвал... Форд-А!
12
0
 
2
 
! Отговори
До 10 Питам преди 7 години
Това е въпрос на настройка - отиваш в сервиза и ти сменят настройката.
11
0
 
9
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
Лада Нива, жигула, лада 1300-1600, АЗЛК (Ах, защо ли те купих). Ако това не са исторически превозни средства, ще извада на дедо талигата от плевника! Стига сте лапали, гербери и от соц. ламарината, пари искате да смъкнете, кожодери мръсни!
10
0
 
7
 
! Отговори
преди 7 години
"Историческо превозно средство" ? бухахахаалисуфхдсалкйфг.... това ми направи деня,честно ! И Москвич е марка ......има модели от ВСВ да не дрънка глупости....
9
4
 
5
 
! Отговори
Питам преди 7 години
До Рт Аз има кола при която късата светлина се включва сама и не може да се изключи. Ака се върне старото положение ,каква да правя ? А и няма пепелник....
8
1
 
14
 
! Отговори
RASTAFAR преди 7 години
Тези промени не са достатъчни - трябва да има тежка глоба ако 'погледнвш на криво' катаджия ...
7
8
 
18
 
! Отговори
Рт преди 7 години
До кога ще се кара с включени светлини? За зимата разбирам но за лятото е прекалено.Мен лично не светлините на колите през деня са ме заслепявали а блясъка на колите от силното слънце да не говорим че тогава светлините изобщо не се виждат.На всичкото отгоре постоянно крушки сменяй,колата гори повече.За скандинавието го разбирам но тук защо,нашата страна е слънчева.Да върнат стария режим какво му беше лошото.Утре ще ни задължат да си сменяме зимните гуми с летни и ще ни глобяват затова
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам москвич 403 в движение лъскав от всякъде. Навъртяни са му над 1 000 000 км. През тези години са му сменяни сама масло гуми и накладки. Ламарината му е дебела 2 мм. Гаражен е не е улична превъзходна като останалите бараки трета употреба. Купил го е баща ми от магазин ЦУМ през далечната 1964 година. Според този селянжър тази машина няма никакво историческо значение щото едни еврогейчета не са го вписали в тяхната книга ли?
5
0
 
25
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
По голям проблем от КАТ са и.диоти.те в парламента. Последните изменения на закона още не са влезли в сила (влизат в сила от събота), а те отново го изменят. Това говори като цяло за липса на политика и идея какво се върши.
4
1
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
znaka se vodi spri osiguri predimstvo,nqma ni6to ob6to sas zatvoren pat,za tova ima drugi znaci
3
4
 
16
 
! Отговори
КАТ не работи! преди 7 години
И аз крещя, къде ли не, че КАТ за адбикирали от задълженията си в последните две години, но никой не обръща внимание! Елементарен пример за бездействеито на КАТ е непрекъснато увеличаващият се брой на МПС-та без включени светлини! И по улиците няма катаджии, къде са... никой не знае!? През последната година имаме увеличение на загиналите при ПТП-та и това не е случайно. Често ставаме свидетели на пълни безумища по пътищата, за съжаление все, все по-често...
2
4
 
21
 
! Отговори
Гробо преди 7 години
В общи линии, ако скоро не бъде разпуснато НС, ГЕРБ ще ви забранят да карате кои, щото още със сядането на волана и почват да валят глоби, ръйш ли;))) Абе, бая гладни *** с атия гернери, па стригането на овцете, еша си няма.