БПЦ за номинацията си за Нобел: В любовта към ближния няма страх!

Това е втора номинация за църквата ни за спасяването на българските евреи
43
БПЦ за номинацията си за Нобел: В любовта към ближния няма страх!
Патриарх Неофит. Снимка: архив, БТА

Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Това се казва в съобщение, публикувано в сайта на БПЦ-БП.

Още по темата

В него се уточнява, че номинацията е внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари по инициатива на бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген.д-р Ефраим Снех, от професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и от адвокат Моше Алони, и е подкрепена с подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи.

Тази номинация сама по себе си е голямо признание за Българската православна църква, която винаги, независимо колко тежки и сложни са обстоятелствата и времето, се е придържала към високите християнски идеали и на дело проявява любовта към ближния. Онази любов, в която страх няма, защото съвършената любов пропъжда страха (1Йоан 4:18), се посочва в съобщението.

В него се казва, че "по време на Втората световна война, отделни лица с риск за живота си, са проявявали героизма да спасяват граждани с еврейски произход от сигурна смърт и преследване, но БПЦ е единствената верска институция на територия под контрола на Хитлер, която открито и официално заявява своята позиция".

Със своята решителност и последователно следване на евангелските нравствени идеали БПЦ, начело с екзарх Стефан и с целия Свети синод, сред които са Видинският митрополит Неофит, Врачанският митрополит Паисий, Пловдивският митрополит Кирил /по-късно български патриарх/, изиграва водеща роля за спасяването на еврейската общност в диоцеза й. Тя вдъхновява българската общественост за съпротива срещу прилагането в страната ни на закони, дискриминиращи евреите.

Кои ще станат тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир, ще стане ясно през октомври, посочват от Синода.

И припомнят, че това е втора номинация за Българската православна църква за Нобелова награда за мир. Тя бе номинирана през 2013 г. за 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Предложението тогава бе внесено от Лъчезар Тошев - заместник-ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ.

Забележителното при настоящата номинация е, че тя идва от израелска страна и има силната подкрепа на българската общност в Израел, се посочва в съобщението на БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До фактРеално да, но римляните, които са управлявали в лицето на Понтий Пилат, са го разпънали по искане на самите евреи, по-точно на една тяхна прослойка. Четете повече. Мислете сами, не боли.Д днешно време тази награда има и тъмна старна, стана инструмент за водене на геополтитики.
24
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поклон пред нашата църква, поклон! Не съм вярващ, кръстен съм, православен, не съм сигурен дали съм вярващ, но съм твърдо убеден, че това е институцията, благодарение на която сме оцелели през вековете. Ббез нея нямаше да ни има като народ.
23
2
 
37
 
! Отговори
факт преди 7 години
Реално Христос е осъден , наказан и разпънат от римляните , които са управлявали провинция Юдея.
22
5
 
36
 
! Отговори
Idealist преди 7 години
Погледнах няколко мнения и вече съм уверен,че предателството ще от българи. Църквата ни заслужава тази почит. Когато работех в чужбина се чудех защо мнозина българи, се представях за сърби. Сега не се чудя. Бог да даде тази благословия!
21
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23- Да уважиш едно добро дело никога не е късно.- Да, те са специален народ, дори само поради факта, че това те дразни.- Христос, който разпънаха е също евреин, който ти почиташ.
20
9
 
35
 
! Отговори
ДАНО преди 7 години
Дано да се случи това .Българската Православна Църква и България ЗАСЛУЖАВАТ тази Номинация .Изчакаха Плевнелиев да се махне , той е Ислямист и нямаше да допусне тази награда за България .
19
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да предложиш Нобел за мир на православна църква е по-скоро шамар за Рим, защото откровено и явно го игнорираш
18
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тия евреи вече прекалявате и второ това е била миналият век, не ли малко късно или сега е подходящо....Колко пъти под формата на различни поводи, ще се налага да им признаваме върховенство, което те са си присвоили.Това е удар под кръста, ето вие ни засвиделствате уважение, като ни спасявате, в същото време почитате Христос, който ние разпънахме.
17
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ченгета, пияници и гейове това е днешната БПЦ. Не награда а покаяние чакаме от тях.
16
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наща църква днес е на директно подчинение на руското КГБ. Тя няма нищо общо с България.
15
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БПЦ днес се управлява от доносници и офицери на ДС. Тя няма нищо общо с оня църква която е спасила евреите.
14
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На колко деца българската църква плати лечението тези дни? Колко бедни нахрани?На кого даде подслон?
13
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дънов спаси евреите от България, след като те се обърнали към Него за помощ. Преди това беше спасил царя от два атентата и когато му изпратил едно писмо по Лулчев, той скъсал заповедта за депортация, дал парчетата на Лулчев и му наредил да ги занесе на Учителя. Еврюгите това го знаят перфектно и защо си кривят душите, не знам.
12
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това предложение е жесток капан и за църквата и за православието като цяло.дано патриарха осъзнава това и да не се докосва до тия еврейски дяволски пари
11
0
 
33
 
! Отговори
шалом преди 7 години
тази година сигурно зетят на Тръмп ще стане мирен нобелист.да опитат пак пред Сион следващия път
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петокнижие, Второзаконие:23.19 Не заемай на брата си, нито сребро, нито хляб, нито нищо друго, което може да се заема с лихва23.20 На чужденеца заемай с лихва, а на брата си не заемай с лихва, за да те благослови Господ Бог във всичко, което правиш сръцете си, на земята в която ти отиваш, за да я завладееш28.20 И ще заемаш с лихва на много народи, а сам няма да заемаш (и ще господстваш над много народи, но те над теб няма да господстват)
9
0
 
44
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До *** - да, ще стане, когато наследниците на Отоманската империя се извинят за дългогодишният геноцид над българите.
8
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, бих радвал БПЦ да получи тази награда и то не заради БПЦ, а заради делото на онези мъже, които смело, достойно и самоотвержено за защитавали позицията си, включително и заставайки срещу държавната власт. Днес, за съжаление, в БПЦ няма и помен от подобно поведение. Ако получат награда, дано я приемат с почит към делото на онези мъже и със смирение и ясно съзнание, че никой не може да повтори делото им.
7
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко, че оня с квадратните мустачки, не си довърши делото докрай, а се тръгна да завладява СССР
6
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Любовта към ближният ли? Днешната православна църква няма нищо общо с онази отпреди 70 г. Нашите попове сега се интересуват как по-охолно да им минават дните, в какви по-модерни коли да се качат, какви по-скъпи часовници да носят. За чревоугодието и другите грехове да не говорим. Съвременната БПЦ е най-богатата институция в държавата, а нищо не прави за несретниците, бездомните, болните хора...