Криза за гвардейци, една трета от местата остават незаети

Бяха променени дори критериите за подбор
Обновена: 21 яну 2017 07:52 | 21 яну 2017 07:36, Елка Василева
87
Криза за гвардейци, една трета от местата остават незаети
Снимка: архив, Булфото

Недостигът в редиците на един от символите на държавността – гвардейската ни част, става все по-остър. Всяко трето място за войнишки длъжности вече е вакантно, като окомплектоването е едва на 68%.

Това съобщи за "Монитор" новият командир на представителните ни военни бригаден генерал Илко Йорданов, който зае поста през декември.

Липсата на достатъчно кадри изправя ръководството на гвардейците пред затруднения, като надеждите за попълване са малки предвид тенденцията за отлив на мераклии при последните конкурси. Ако през 2014 г. за едно обявено място са се явявали по трима кандидати, то след това тенденцията се обърнала – на един кандидат се падат по две свободни позиции. В резултат за последните 2 години са попълнени едва половината от овакантените за периода места.

Военната служба като цяло става все по-непривлекателна, проблеми с попълването на местата изпитват всички структури на родната армия.

Гладът за гвардейци доведе през миналата година дори до промяна в критериите за подбор, като бе разширена ръстовата граница. Преди ограничението беше представителните ни военни да са високи между 178 и 182 см, тоест допустима едва 4 см разлика, докато новите правила я увеличиха на 10 см - между 175 и 185 см. Това обаче не е помогнало за увеличаване на броя на мераклиите да надянат гвардейска униформа.

"Нарастващият некомплект определено води до повишаване на броя на дежурствата, които дават отделните военнослужещи", уточни ген. Йорданов.

Това изисквало допълнително натоварване на личния състав, който по правило е длъжен да е на разположение по всяко време на денонощието. Нормалната продължителност на служебното време на гвардейците иначе е стандартно – 8 часа дневно и 40 часа седмично, но именно заради липсата на достатъчно кадри то се превишава. Вече било почти невъзможно да се осигуряват полагащите се почивки на гвардейците, както и да се изпълнят графиците за полагаем годишен отпуск.

Причината да няма достатъчно мераклии за най-представителната част на армията ни е основно в ниските заплати, признават от ръководството. За новопостъпилите гвардейци възнаграждението е около 840 лв. заедно с парите за звание, за специфични условия на труд и дежурство. Тази сума изправяла младите мъже най вече от провинцията в изключително затруднено положение да се издържат в София.

Над 20 години карабините, с които гвардейците набиват крак при представителните церемонии, не са сменяни. Ползваното оръжие е 7,62 мм самозарядна карабина "Симонов", която обаче при многократната употреба и набиване на приклада в земята се износва.

Друг голям проблем пред гвардейците са и старите автобуси, с които ги возят до различните мероприятия. Наличните транспортни автомобили са грохнали, постоянно възниквали технически проблеми с тях. Тъй като са стари модели пък, за ремонтирането им липсват необходимите резервни части и в крайна сметка поддръжката им излиза твърде солено.

"Единственото, което ни спира да купим нови автобуси, е липсата на финансови средства", уточни ген. Йорданов. За решаването на проблема ръководството на Националната гвардейска част вече се е обърнало към министъра на отбраната, президента, премиера и дори към кмета на София.

Като цяло обаче гвардейците имат добри условия на труд, смятат от формированието. Вече са реновирани сградите на Първи гвардейски батальон, Втори смесен гвардейски батальон и Гвардейския представителен духов оркестър. Изградени са нов строеви плац и игрище за минифутбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента обновяването на кадри в армията става, като накарат хората сами да напуснат, с лоши условия и ниски заплати, а не както е в други натовски армии, със развитие и ротации и ранно пенсиониране. Осъдени души, това са военните в БГ.
53
2
 
13
 
! Отговори
БГ ХОТЕЛИЕР СЪНИБИЙЧ преди 7 години
Ще внесем кадри от Виетнам за гвардейци - нокой няма да види че са ниски жълти и дръпнати !! ДАМ !!
52
1
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
НЯМА ТАКВА ДЪРЖАВА В СВЕТА__ ДА НЯМА гвардейци ! ??-- ВЪВ всички бананови републики ДОРИ !!- всеки иска да е гвардеец - Това е престиж- създаване на връзки - шанс за много по добро бъдеще - от един обикновен редник и офицер-- Гвардеец!- ТОВА Е ПРЕСТИЖ НА ФЛАГЪТ -- Това е войникът който символично пази Президентът и Президентството - СЪРЦЕТО НА ДЪРЖАВАТА- А в БГ е ПАК АБСУРД !! Няма желаещи за гвардейци - ! НИЕ сме една Трагична страна граничеща с научнофантастичен абсурд и МАСОВ ПАРАДОКС !
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е че непрекъснато се занижават изискванията за гвардейци,защото няма желаещи, а няма желаещи защото за тия пари и тия условия никой не иска да работи. Мисля че стартовата заплата за гвардеец е 710 лв., което е смешно за град като София, да не говориме за издържане на домакинство или кариерно развитие. Държавата си изгони младите хора и продължава да го прави.
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може фирма, която твърди, че няма заплати за работниците, да дава премии на всички, които нищо не вършат, да сменя автопарка с чисто нови лимузини на всеки 3 години, да купува микробуси, да плаща на външи шофьори луди пари, и в същото време да подхвърля трохи на работниците си. И после се чудя защо никой не се задържа и защо има проблеми с работата. Като стане въпрос за пари, и веднага мениджъра, който взима 5000 лв. казва, че парите не са важни. "Който не иска на тези пари не е за нас"...
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ходиш на работа трябва да ядеш повече, разболяваш се, защото обикновено някой от работата винаги е болен, трябва ти карта за ЦГМ, тровиш си нервите, изцеждат те до край, не ти плащат извънредните и нощният труд, гаврят се с теб.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е само при гвардейците. Навсякъде липсват кадри. Старите кадри се товарят за сметка на липста на кадри. Това не е само в БА, това е навсякъде. Младите бягат на Зпада, или предпочитат да не работят. Имат роднини на Запад, които пращат пари. Там е до 10 пъти по-платено от тук. Сега си представете, че тук за млад човек има работа за 200 евро, а баща му взима на Запад 2000 евро и му праща по 400 евро на месец за да живее. За какво да работи младежа? Ако ходи на работа само масраф.
47
1
 
18
 
! Отговори
xaxaxa преди 7 години
Ще се внасят гвардейци от някой африкански племенен съюз, друго решение няма.
46
0
 
11
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 7 години
До тъй желаната промята имаше бол войска а сега не само че при гвардейците има недокомплект но по лошото е че няма кой да охранява границата-.До там се стигна да изпращаме пенсионери.Това в никоя европейска държава го няма.
45
1
 
14
 
! Отговори
Гвардеец преди 7 години
Основният проблем не е в парите . Заплатата на един гвардеец с придобивките е около 1000 лв . . Самата работа е свързана с много физическо натоварване , което след време води до тежки физически заболявания . Друго погрешно впечатление свързано с гвардейците е , че те седят само и единствено пред президентство и не правят нищо друго . Самите гвардейци изпълняват много и различни задължения , свързани с президента . В гвардията не може да се пенсионираш като военен това е проблема разберете го
44
1
 
21
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Нека депутатите да пробват да живеят 1 месец с 840 лв. за да видят дали ще им стигнат за всичко.Наглост човешка!
43
2
 
15
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Да наемат пенсионери или брадясали клошари,те ще се навият да блъскат крак.
42
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие да не мислите, че гвардейците на английската кралица са много здрави физически и психически???Проблем с намирането на кадри е включително с това, че младежите ни са болнави и татуирани (както каза колегата по-долу, това е проблем на възпитанието) и мъже с обици и разлигавени. Иначе почти всички имаме "начален стадий на разширена вена" (както каза друг по-долу), 70% от хората имат! Нужно е просто да смекчат условията на труд, за да не им пречат "разширените вени"! И без друго нищо не правят!
41
6
 
6
 
! Отговори
други изисквания преди 7 години
Да не са татуирани, да не са наркомани, да нямат хронични болести....Проблеми на възпитанието са това, не финансови.
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"840 лв. заедно с парите за звание, за специфични условия на труд и дежурство. Тази сума изправяла младите мъже най вече от провинцията в изключително затруднено положение да се издържат в София."Имам 3 висши инженерни образования, 2 от тях завършени с отличие. Имам стаж като инженер и програмист, около 10 годиини. Мога да пиша отлично на около 7 програмни езика и на около още 20 на средно ниво. Което автоматично означава, че мога да пиша на почти всеки един програмен език. Безработен съм!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искат поне 3 хиляди лева или 50 % от президентската и генералската заплата.
38
0
 
17
 
! Отговори
Бачо преди 7 години
Депутатите и НСО да не си смена постоянно авто парка ,а да купят някой нов автобус.
37
9
 
24
 
! Отговори
123 преди 7 години
не може един завършил средно спортно да взема 840 че иоще иска зада стои прав няколко часа а един лекар които учи толкова години да взема 700 като начинаещ има нещо сбъркано хора в производството който стоят прави на линията по 9 час вземат 540 лева
36
6
 
12
 
! Отговори
НЕбългарин преди 7 години
Вижте се, нали сте големи патриоти и милеете за родината, Къде сте? И патриотизма и национализма Вие е бутафорен, заблуден и фалшив!П.Р.С. - "Не народ, а м.ърша"
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Докога???На това му викаме СТАБИЛНОСТ!