Криза по аптеките: Липсват инсулин и хапчета за епилепсия

Агенцията по лекарствата вече проверява сигналите на пациенти
22 яну 2017 21:01,
14
Криза по аптеките: Липсват инсулин и хапчета за епилепсия
Снимка: архив "Булфото"

Агенцията по лекарствата проверява сигнали за липсващи медикаменти по аптеките. От щандовете вече са изчезнали инсулин и хапчета за епилепсия.

Периодично пациенти с различни заболявания сигнализират, че трудно намират дадено лекарство в аптеките.

Последният казус е за две лекарства за епилепсия, които според болните, е трудно да се намерят в последната една година, съобщи bTV.

Сигнал затова е подаден до Здравната каса, откъдето отговарят, че производителите доставят достатъчни количества. Въпросът защо лекарствата липсват не получава категоричен отговор.

Според пациенти проблемът е в това, че няма регулация, по която държавата да следи т. нар. паралелен износ, т.е. изнасянето на лекарства към държави, в които те са по-скъпи.

През последните години имаше два опита да се въведе регулация, така че държавата да следи паралелния износ и при нужда да го ограничава за някои лекарства. Първия път съдът я отмени, а втория – кабинетът  подаде оставка и предложенията останаха на етап "дискусия".

Освен легален има и нелегален износ, признават аптекари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
толко рано и вече се усеща че са комуняси на власт...
11
0
 
0
 
! Отговори
Абе райчо преди 7 години
Абе говедоКак така хем ни скъпи лекарствата хем се продават в страни дето са по евтини.Не разбрахте ли че ниските цени водят до дефицит.Върнахте коменизма -ниски цени дефицинти стоки .*** *** сте вие българите
10
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
като няма инсулин питаите борисов да се намеси да ви снабди министерьт нали е отпсевдодесните
9
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Проблема е много сериозен за всички потърпевши,защото липсата му освен пристъп,може да доведе и до по-лошо!!!!Ако съответните органи-Агенцията по лекарствата,Министерството от здравеопазването не вземат адекватни мерки,осигоряващи медикамента Ламиктал по аптеките,означава че те имат интерес това да се случва!!!Аз също се подържам с него,и ще си търся правото на живот,дори и до международни арбитражи!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инсулина го изкупуват и го продават в Германия.Пловдивски е мафиота дето с поставени лица всеки месец го прави тоя номер.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Льотчика и другарката *** Решетникова ще оправят всичко. И лекарства ще има и както казаха, ще станете 9 милиона. Голямо е**не ще падне и още по-голямо лекуване. Направо няма да можете да се загащите и забършете от онождане и лекуване. Предвид евразийско-анадолската (сексуална) ориентация на товарищите със сигурност ще има и много процедури по анадолско инвитро спонсорирани от Здравната каса и кадри от новия руски съюзник край Босфора. Честито, другари! Пак гласувайте така!
6
2
 
5
 
! Отговори
Райчо преди 7 години
Всички пазарувате лекарства и зареждате гориво от Марешки ама се правите на утрепани. Защо във Майка България е най скъпо всичко ,лекарства горива , Ееееееееееее- Хора вище цените в Румъния,Гърция,Турция.А не ония Очилатия Фармацефт - Олигарха да дирижира цената на лекерствата във България,Марешки проби и некой много го е яд ама ще се кротне. Желая на г.Марешки здраве и мн.късмет и да се пази.!!!
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоууу,Марешки,къде си бе?Давай лекарства на хората.Ако нямаш,питай Бойко,той ще ти отпусне от държавния резерв на по-ниска цена,както направи с горивата.Нали сте си дружки.Помогнете на хората.Пък идват и избори.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът защо лекарствата липсват не получава категоричен отговор.-------------Хапчетата за епилепсия ги изкупуват наркоманите, варят си разни супи от тях. Инсулинът го изкупуват турци и гърци и го препродават у тях, защото тук е евтин.
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е почакайте де! Сега Радев като сложи здравен министър, хапчетата сами ще се търкалят до вратите ни и то безплатно.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здравеопазване също липсва, но никой управляващ не се впечатлява. Толкова са им възможностите на тези които са се наместили във властта.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре очаквайте криза за хляб бензин нафта дърва *** банани нас гърбавите ни бива в създаването на кризи. Само като свирнеме и наште фирмички които са навсякъде й блокират държавата. Помните ли Виденовата зима? Щом го свалиха от власт и магазините се напълниха с продукти иначе и хляба беше кът. Не ни подценявйте ей племето ако не ни изберете такава криза ше ви спретнеме че посред зима ше се потите от жега. Ние сме навсеки метър и половина да знаете!