ОмбудсМая към НС: Приемете Закона за лихвоточките!

Защитете правата на 55 000 граждани, настоява Манолова
Обновена: 23 яну 2017 15:57 | 23 яну 2017 15:40, Анисия Иванова
17
ОмбудсМая към НС: Приемете Закона за лихвоточките!
Архив: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова настоява депутатите до края на 43-тия парламент да приемат на второ четене измененията в Закона  за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове (ЗУПГМЖСВ).

Общественият защитник прати днес писмо до председателката на Народното събрание Цецка Цачева, в което мотивира искането си.

Според Манолова многобройни са жалбите на граждани с жилищно-спестовни влогове, направени до 1990 година, но недочакали жилище от държавата тогава.

Става въпрос за около 55 хиляди души, които са заплашени да загубят завинаги сумите от лихвоточките, тъй като срокът за купуване или строеж на жилище изтече на 30 ноември 2016 г., пише в писмото си Манолова, цитирана от пресцентъра на институцията.

Друг проблем, за който гражданите сезират омбудсмана, е за забавата при изплащането на компенсациите, тъй като отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките. Това поставя в опасна ситуация купувачите на жилища, заради невъзможност да изплащат ипотеките си и риска да затъват в излишни дългове.

В тази връзка омбудсманът настоява да бъде удължен срока до 30 ноември 2018 г., така както предвижда внесения и приет единодушно на първо четене ЗИД на ЗУПГМЖСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Че кой още разчита на тия лихвоточки? Не ви ли стана ясно, че комунистите отдавна са ги изяли, изпили и изпътували? Чакайте сега днешните комунисти да ви ги връщат хахахаха Но нееее, по комунизма е било по-добре и всичко е било безплатно... Само дето ви фалираха 3 пъти и ви ограбиха не знам колко. За убитите по концлагерите не говорим. Но иначе хубаво било...
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А закон за фалит на частни лица кога?! Върнаха робовладелския строй! Не се наядоха!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една лихвоточка е 8 ст. Трябва да се вдигне на 10-12 ст. и да важи за неразплатените лихвоточки по вече сключени сделки.
11
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До До Наблюдател, да знам много добре кой и защо, това не променя факта, че трябва да се направи нещо по въпроса, защото същата комунистическа пасмина продължава да граби, но вече през децата си
10
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен4продълже преди 7 години
пладнешки обир от страна на държавата. Не, че цял живот не ги е обирала
9
2
 
3
 
! Отговори
До Наблюдател преди 7 години
Много си наблюдателен и много прав и вероятно знаеш чия партия занули, обра до стотинка, заграби изцяло, не остави и трохичка от пенсионния фонд на същите тези хора.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БорисПрав си Борисе, защо не ползват просто "магистралка" или "Костинбродска" ?!
7
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен 4, вие като сте пеленачета не знаете за какво става въпрос, но затова пък сте ненадминати драскачи. Лихвоточките са реални пари, които вашите родители баби и дядовци са внасяли в държавата, за да може да получат средностатистическа панелка. Само, че когато комунистическата държава си замина, парите на хората за жилища се изпариха и им останаха за доказателство само книжките с точките. И ако сега не се намери механизъм да получат парите си обратно под някаква форма, ще бъде пладнешки
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Majo pensiite koga schte se opravi6 ti i dr komunjahi bsp gerb i tn jiveete s visokite saplati jivot jiveete slav4o trifonov dalgia 70000 lv na den sa prosta6koto zirkovo pred.danazite pla6ta i lumpenite platenite glasuvat
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Борис, ееее това е " на галено", хахахаха
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към кого се обръща тя - към строителни войски ли, Главстрой, Софжилфонд и т.н. Не знам сега коя фирма ще работи за точки. хаха.
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая що не поиска от 1899 година, а? Ега ти простотиите. лихвочочки. на комунизми ли пак да си играем.
2
5
 
23
 
! Отговори
Борис преди 7 години
Какво е това ОмбудсМая,какви са тези жаргони???Докога журналята ще неглижирате институциите с подобни прикачени прякорчета?Всички сте ***!
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесно магистралке, но защо сега? Защо твоята партия не го прие, когато беше на власт толкова години?