50 българи дневно умират заради мръсния въздух

Експерти съветват: Слагайте шалове, маски, не спортувайте навън
2 фев 2017 10:55,
77
50 българи дневно умират заради мръсния въздух
Снимка: Reuters, архив

50 души дневно умират от мръсен въздух у нас. Тревожната статистика е на специалистите по белодробни заболявания.

С падането на температурите и тежките метеорологични условия, се покачва нивото на замърсяване на въздуха. Причините са масовото ползване на твърдо гориво за отопление, автомобилите и географското положение. По данни на Изпълнителната агенция по околната среда Видин е един от най-замърсените градове в страната, съобщава БНТ.

Още по темата

"Градът е разположен ниско над морското равнище - около 36 метра. Същевременно има отопление изцяло на твърдо гориво, стар е автомобилният парк на града, който се ползва и всичко това води до една висока концентрация на фини прахови частици, а оттам и до чести белодробни заболявания," казва пулмологът д-р Иво Илиев.

Изключително замърсен е въздухът и в Пловдив, който за поредна година е един от градовете у нас с най-висока концентрация на фини прахови частици. Основна причина са и метеорологичните условия, които създават нещо като похлупак и не може да се разчисти въздуха, казаха специалисти.

Сред най-уязвими към заболявания вследствие на замърсен въздух са пушачи и деца.

Доктори съветват при кашлица да отидем задължително на преглед и да вземаме нужните мерки, за да се предпазим.

"Слагайте шалове - плътните филтрират въздуха. Когато дишате през маска по нея полепват токсични вещества и трябва да се сменят много често, иначе няма смисъл, съветва д-р София Ангелова. Специалистите съветват и да не се спортува интензивно навън при замърсен въздух, понеже повече ще си навредим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА КОЙ ЛИ МУ ДРЕМЕ ЗА МАТ'РЯЛА.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ли се сетиха за здравето ? Вместо да се инвестира в глупости, можеше да се изградят заводи за пелетни котли. Цените на пелетите и котлите щяха да паднат и да бъдат достъпни за всички, а и ще се открият нови работни места.Няма да е зле да започнат и интензивно залесяване, а не само сеч.
56
0
 
8
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ преди 7 години
Експерти съветват: Слагайте шалове, маски, не спортувайте навън. ЛЕЛЯ ДАНЧЕ С НЕЙНОТО УПРАВЛЕНИЕ БАВНО НИ УБИВА.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През лятото, като не се палят печките дали умират всеки ден по 50 човека или умират само през зимата?
54
4
 
4
 
! Отговори
Робовладелец=олигарх преди 7 години
На робите да им се забрани да се отопляват на дърва и въглища, ако трябва да се измислят несъществуващи причини, затова ли храня толкова много журналисти. Аз съм инвестирал в много фотоволтации и перки. Дори съм си купил няколко ТЕЦа оборудвани със "Студен резерв".
53
4
 
2
 
! Отговори
джипси дигитализация преди 7 години
бойко цапа с твърди миризливи зловонни селско софийски частици повишаващи радиационния фон на тв чревните смущенията в националния ефир.....
52
1
 
4
 
! Отговори
Nedelino преди 7 години
Ei bulgariPredstavete si samo kakva demokracia sme imali prez vremeto na sultana - bulgarski uchilista, cherkvi, chorbadjii, barutchii, chetnici s bulgarsko orujie i sobstveni bulgarski konski sili, koprineni znamena i sarmeni broderii, babichki s lodki po Dunav, studentsko obuchenie za bulgari poeti i pisateli v Braila, Odessa, Paris, London, Rom, Chikago...trenove, konnici...de sega takiva?!
51
6
 
4
 
! Отговори
Ало-о-о преди 7 години
Във Враца сега се диша. Няма го химко от изток и соц. циментов завод от запад,дето ни мореха.А иначе смятам че проблема в София е силно пресилен.Гледах по БТВ репортаж за замърсения въздух , а зад репортера вървеше картина от улиците на София с кристално чист въздух. Нямо смог , няма нищо. И за това ли е виновен Бойко?
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"50 българи дневно умират заради мръсния въздух" Ха тъппаци горите въглища и дърва АМАН от еколози-зелени-занзибари.Атомна НЯМА да има (въпреки купения вече реактор), ГАЗ няма да има щот е руски и накрая остава ВЪГЛИЩА и СМИЛЯНСКИ БОБ.Хохли на Балканите *** "кой не скача" майммунеци скоро ще зъзнете по дърветата.
49
0
 
6
 
! Отговори
хаха преди 7 години
До 12345 - ама то по фактури се мие всеки ден ба!:)
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно е защо тези дни медиите се хванаха за мръсния въздух така усилено. Той си е такъв от години в големите градове.
47
0
 
17
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
Одавна се знае,че използването на твърдо гориво за отопление е един от най-големите замърсители на въздуха.Но нито една власт досега не е направила нищо за ограничаването на това потребление.Напротив-високата цена на тока кара все повече домакинства да минават на твърдо гориво.Друга възможност за намаляване на вредните емисии е газифицирането.Вместо да се дават милиарди левове за саниране,за по-малко пари могат да се газифицират домакинствата,използващи твърдо гориво.
46
2
 
9
 
! Отговори
Решение преди 7 години
Преди чистеха улиците всяка сутрин. Толкова е простичко.
45
0
 
18
 
! Отговори
Продажните медии преди 7 години
Продажните медии от седмица бълват нон-стоп статии по темата,да подгряват населението за следващото дране на кожи.Като властта не смее да вдигне данъците директно,ще бъде индиректно - ново стикерче,нова таксичка,нова глобичка-така се тупа брашняния чувал. А глашатаите им ще захлебят.
44
0
 
14
 
! Отговори
Спомени преди 7 години
В едни далечни години мъкнехме дърва и въглища, а после изхвърляхме още гореща сгур от печките в кофите. После минахме на ел.печки Лъч и на ел.радиатори Смядово и въздъхнахме с облекчение, само дето си беше студено - примерно 17-18 градуса. Когато ни прокарах и парно през 70-те години на миналия век, направо се родихме. Сега някои в чест на демокрацията и пазарната икономика, решиха да се върнат 60-70 години назад и да ни тровят отоплявайки се пак на въглища, дърва, гуми и какво ли не още.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София трябва да се забрани отоплението с твърдо гориво и на всички сгради да им се запушат комините, най-вече на тези в гетата, защото те замърсяват най-много. Най-малко ежегодна проверка за отпушен комин и яки глоби.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гетата се разрастват и никнат нови, а там горят всичко - гуми, пластмаси, найлони и всякакви други отрови. После защо бил мръсен въздуха на София - ами заради това, заради мръсно отопление на незаконно самонастанили се къде ли не.
41
2
 
10
 
! Отговори
УЖАС преди 7 години
НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ КРИЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ЗА МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В ГРАДА,КОЕТО Е РАВНОСИЛНО КАТО ДА КРИЕШ ЗА ЧЕРНОБИЛ. ПЛОВДИВ Е НА ПЪРВО МЯСТО ПО ОНКОБОЛНИ
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дизелите били виновни, пишат двама урушляка. Ако вдигнат цената на 4лв кой ще купува бе, шуго? А от дизела печели Батко от Б и Вальо Златев, ти печалбата ли им искаш да вземеш? А качеството на дизела? Кой ще забрани на миганите и милионите българи да горят въглища, дърва и кво да е при тези цени на тока и парното? Като забраниш по-старите коли, колко данъци няма да влязат и пари в бюджета от горивата? Защо не повдигнеш въпроса за нормални заплати и цените на горивата? Ти си агент на СО, крадлив.
39
7
 
2
 
! Отговори
цифрова преди 7 години
По телевизията само червени тролещи бабички и бойкобарек журналиста , слави селския бек и сериали на майчин ти език ,а експертите съветват спрете всички полети до летището софия и за по евтино ги преместете в атина където въздухът е кристално чист и всичко е в евро ..............