ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!

Двама сирийци -–бити, болни и с насекоми в храната
Обновена: 9 фев 2017 07:18 | 8 фев 2017 16:40,
231
ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!
Снимка: архив Булфото

Комитетът по правата на човека на ООН спря връщането на бежанци в България заради опасност от жестоко, нечовешко и унизително отношение към тях в страната.

Става дума за двама сирийци, мъж и жена, които е трябвало да бъдат депортирани у нас от Дания по силата Дъблинския регламент. Според ООН обаче депортирането им би било в противоречие на Международния пакт за гражданските и политическите права поради непоносимите условия на живот у нас.

Още по темата

Това съобщиха от Българския Хелзински комитет. От организацията разказаха и историята на двамата сирийци.

Те пристигнали у нас през 2014 г., за да търсят закрила. Още с пристигането си мъжът и жената били задържани от българските власти. Мъжът бил пребит с юмруци и полицейски палки. Жената – дърпана за косата и бита с палки, след което обискирана на голо. Вещите им били отнети и така и не били върнати.

От БХК пишат, че след това двамата сирийци са изпратени в приемателен център, където условията били изключително лоши. В храната си често намирали червеи и насекоми, поради което се хранили рядко.

Заради лошите хигиенни условия жената развила инфекция в малкия таз. При опит да получи медицинска помощ от лекаря в центъра, ѝ е отказано с аргумента, че системата ще се срине, ако всички бежанци получат лечение.

Мъжът пък страдал от сърдечно заболяване. Въпреки че на два пъти припадал в приемния център, получавал единствено болкоуспокояващи. В местната болница три пъти отменяли насрочения му час за преглед без причина, след което той спира да опитва да търси лечение.

Един ден на връщане към приемателния център мъжът бил нападнат и бит от четирима или петима непознати.

Той смята, че това е било мотивирано от омраза нападение, тъй като в близост до центъра често обикаляли групи, нападащи чужденци, пишат още от БХК.

Сириецът твърди, че му е отказан достъп до полицейското управление, поради което не е могъл да съобщи за престъплението.

През септември 2014 г. двамата сирийци получават бежански статут в България. С това те са информирани, че трябва да напуснат приемателния център, финансовата помощ от около 60 лв. месечно им е спряна, няма програма за интеграция, която да им помогне с намирането на жилище или работа. Нямат достъп до здравни услуги и образование.

В резултат те прекарват три дни на улицата, където освен всичко останало има опасност да станат и жертви на някое от множеството ксенофобски нападения, които в България остават ненаказани, допълват от Хелзинския комитет.

Техни приятели все още настанени в центъра им помагат, като ги настаняват тайно в стаите си. Остават там до декември 2014 г., когато заминават за Дания със средства, изпратени им от роднини в Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
27
 
! Отговори
Идеални преди 7 години
Чудесни новини.Току що разбрахме как да се отървем от бежанците дето не бягат от нищо.Хайде хващайте се на работа че има още 20000 в БГ да се погрижим да им е добра ваканцията.
111
25
 
2
 
! Отговори
offfff преди 7 години
Abe vie v bg... pisha bg s malki bukvi shtoto e sramna darjava e.. nekoi sa raboteli i sa plashtali za bejanzite... be selsko tipo magare ...ya mi kaji kvo plashtash v bg ti.... Aaaa ...60 leva na chovek za mesez.... bezsramnizi.... jakli kuchete ....shtevi doide reda i na vaz
110
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това от край до край е лъжа.Бежанците просто не са искали да ги депортират.Но и това си има добрата страна.Двама хрантутници по-малко .
109
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-сетне признаха,че животът в българия е опасен,ама не правят нищо за да го променят,май ги кефи,че сме зле а те добре
108
2
 
44
 
! Отговори
БХК преди 7 години
Така като чета сирийката е забравила да спомене че е била изнасилена няколко хиляди пъти от гущероподобните същества живеещи на територията на тази държава, а сириеца е забравил да спомена че са му отрязала по особено мъчителен начин главата ръцете и краката НЯКОЛКО пъти и е трябвало да си го носи с себе си към богатата Дания, където са били успешно трансплантирани.
107
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това ООН как го установи с факти или по разкази?И като са нечовешки условията в България, защо ООН не се е самосезирало на направи нещо. Иначе могат 8 млн. да живеят в тези условия, но за двама сирийци било опасно. Баси наглостта! Да се махат до един. Не стига че ги хрантутихме колкото 8 пенсионера, но и нагли.
106
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На много страни в Европа им писна от "либералната, демократична, мултикултурна политика, базирана на диалога, толерантността и човешките права" . Ако всички тези *** .де .раст. ки политики продължават, Европа ще изчезне и нацийте ще се претопят.
105
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е ясно . Искат да ги върнат от богата в бедна страна. Дали това, което казват, обаче е вярно?
104
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой финансира Хелзинкия комитет, така усилено да работи против България??
103
1
 
31
 
! Отговори
да бе! преди 7 години
Айде сега да лекуваме всичката *** дошла у нас.Аз като нямам здравни осигуровки дали ме лекуват безплатно, а като съм безработна дали ми дават и храна?Сами са си избрали да бъдат бежанци, а не да си останат по местата.Тогава да не очакват,че на новото място ще им предоставят всичко на тепсия!
102
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетох статията и се смях с глас! Дано да е вярно всичко описано, ама не вярвам! Жалко че не е вярно! Обаче толкова е хубаво когато чужденците вярват на БХК ...
101
14
 
4
 
! Отговори
Дивак преди 7 години
Пак Бьлгарите сме на начело по култура и гостоприемство!
100
1
 
22
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Точно така. Тоя обичай с обрязване на момичета е в Африка. Какво се чудите. Какво очаквате от хора назад в еволюцията с хилядолетия. Навремето Шака Зулу изклал цял британски полк, ама после ингилизите как са се изгаврили с армиите му. Той и Ханибал шамароса Рим, ама после Картаген е сринат до земята и осолен че повече нищо да не никне. Не е здравословно да се *** с европейци, който и да си ти. Най хитрите, най умните и най отмъстителните са. И с най добрите оръжия и тактика и стратегия. Войни не се печелят със сляп фанатизъм и зверства.
99
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете ли, че БЪЛГАРИН разпозна и съдейства на немските власти за залавянето на оня БГ и_з_род, ритнал жена по стълбите на берлинското метро? Това е защото каквито и да сме, толерантност към такива нагли престъпници НЯМАМЕ.Да сте чували "умерен" мюсюлманин/бежанец да е помагал на полициите из Европа за залавянето на престъпници от ТЯХНАТА етническа група? Риторичен въпрос. Точно затова НЕ ЖЕЛАЕМ подобни субекти в нашата страна!
98
3
 
48
 
! Отговори
4chan преди 7 години
Така е в България, един от големите ни плюсове - НЕТОЛЕРАНТНИ! Българите от векове са живяли по тия земи и са оцелели и се борят за залъка си с пот на челото. На който не му харесва да си хваща куфарите и да ходи в Париж, Стокхолм, Берлин и другите к*лоаки на запада. За справка търсете актуални снимки от 2015/2016 за да видите как изглеждат тези градове - обогатени от мултикултуризма. А БХК до кога ще позволяваме да съществува и оперира на територията ни, ПИТАМ ?
97
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арабите никога няма да станат повече от християните в Европа, щото ще се стигне в даден момент до война. Въпрост е защо пак трябва да измират милиониhora, и защо Германия пак е начело на това.
96
1
 
24
 
! Отговори
Борисчо преди 7 години
Нали уж Дъблинското споразумение не работеше? Така каза Бойчо!Я си направете труда да получите инфо колко такива кюнци сме регистрирали. И си представете ако решат да ни ги върнат всичките...
95
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после добра новина с тея мигранти. Няма да им виждаме физиономиите по улиците, докато се трудим да им плащаме жилището, тока и храната.
94
1
 
23
 
! Отговори
Циник до 114 преди 7 години
Да те дорълня - всъщност става въпрос за woman mutileted....и това са черни африкански мюсюлмани диваци, които режат клиторите на дъщерите си вкарай в ютуб или гугъл - уомън мутилейшън , и гледай за какво иде реч
93
0
 
8
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Ей ги ве. Едни ми ти руснаци малцинство направиха диви и щастливи укрите. Ами арабското малцинство в Европа какво ли ще стори като стане 40% от населението? Няма ли да си спретнат Партийки , ИД и шериат за всички от сърце? А дано не ама надали