ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!

Двама сирийци -–бити, болни и с насекоми в храната
Обновена: 9 фев 2017 07:18 | 8 фев 2017 16:40,
231
ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!
Снимка: архив Булфото

Комитетът по правата на човека на ООН спря връщането на бежанци в България заради опасност от жестоко, нечовешко и унизително отношение към тях в страната.

Става дума за двама сирийци, мъж и жена, които е трябвало да бъдат депортирани у нас от Дания по силата Дъблинския регламент. Според ООН обаче депортирането им би било в противоречие на Международния пакт за гражданските и политическите права поради непоносимите условия на живот у нас.

Още по темата

Това съобщиха от Българския Хелзински комитет. От организацията разказаха и историята на двамата сирийци.

Те пристигнали у нас през 2014 г., за да търсят закрила. Още с пристигането си мъжът и жената били задържани от българските власти. Мъжът бил пребит с юмруци и полицейски палки. Жената – дърпана за косата и бита с палки, след което обискирана на голо. Вещите им били отнети и така и не били върнати.

От БХК пишат, че след това двамата сирийци са изпратени в приемателен център, където условията били изключително лоши. В храната си често намирали червеи и насекоми, поради което се хранили рядко.

Заради лошите хигиенни условия жената развила инфекция в малкия таз. При опит да получи медицинска помощ от лекаря в центъра, ѝ е отказано с аргумента, че системата ще се срине, ако всички бежанци получат лечение.

Мъжът пък страдал от сърдечно заболяване. Въпреки че на два пъти припадал в приемния център, получавал единствено болкоуспокояващи. В местната болница три пъти отменяли насрочения му час за преглед без причина, след което той спира да опитва да търси лечение.

Един ден на връщане към приемателния център мъжът бил нападнат и бит от четирима или петима непознати.

Той смята, че това е било мотивирано от омраза нападение, тъй като в близост до центъра често обикаляли групи, нападащи чужденци, пишат още от БХК.

Сириецът твърди, че му е отказан достъп до полицейското управление, поради което не е могъл да съобщи за престъплението.

През септември 2014 г. двамата сирийци получават бежански статут в България. С това те са информирани, че трябва да напуснат приемателния център, финансовата помощ от около 60 лв. месечно им е спряна, няма програма за интеграция, която да им помогне с намирането на жилище или работа. Нямат достъп до здравни услуги и образование.

В резултат те прекарват три дни на улицата, където освен всичко останало има опасност да станат и жертви на някое от множеството ксенофобски нападения, които в България остават ненаказани, допълват от Хелзинския комитет.

Техни приятели все още настанени в центъра им помагат, като ги настаняват тайно в стаите си. Остават там до декември 2014 г., когато заминават за Дания със средства, изпратени им от роднини в Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
Мани преди 7 години
Е как пък точно в Дания решиха да отидат. Как пък не си избраха друга държава по пътя.
151
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АХАХАХАХАХАХАБХК веднага да получи Пулицър за най-смешен НЕнаучнофантастичен разказ. АХАХАХАХАХАТака не бях се смял отдавна.АХАХАХАХАХАХАХА Много фантаст, много комик в тоя БХКАХАХАХАХАХА
150
0
 
4
 
! Отговори
Ура! преди 7 години
Най-сетне нещо добро за България! Точно така е ! Не ги обичаме поне от 600г. Затова има и песен - "Чер арапин бял кон язди.."
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето едно нещо, с което БХК могат да бъдат полезни, а именно - да тръбят колко е лошо за бежанците в България, заради което е по-добре никой да не ги връща тук. Да си стоят в Западна Европа, а тези, които все още са на територията на България, по най-бързия начин да бъдат изпратени ако не от където са дошли, то поне в по-социални държави.
148
0
 
2
 
! Отговори
Буч преди 7 години
Сутринта сложи червило или братя грим.....
147
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарим им,да си ги държат.
146
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
точно така - тлк е много лошо - хич да не идват !
145
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука ядят бежанци, най обичаме бежанско със зеле. Моля изпълнете квотата за нашата страна. Гладни сме.
144
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За първи път статия написана от сорошките хрантутници да работи в полза на България. Браво антибългарския хелзински комитет.
143
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига бе, де този късмет. Бехекейците лъжат или преиначават. Вероятно става въпрос за някакъв частен случай с двамата. Как се доказва всичко това, което дрънкат. И как ООН ще "спре" решение на датското правителство.
142
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно, на мен тук си ми харесва, даже не мисля да се изнасям от страната....излиза че всички ,които живеем тук не сме нормални, така ли?Е ми за мен е чест, на лесното всеки може, дайте да ви видя как се справяте с трудното, DD Как беше, пътят към ада е постлан с добри намерения, ами така е!
141
0
 
51
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Прекрасно! Супер статия! Да се преведе незабавно на арабски език и да се публикува във всички медии във всички арабски и африкански страни! Дано тогава пикaeщитe под балкона ми инженери и лекари намалеят. Е поне малко да намалеят!
140
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха-ха! Атестат в едно изречение! А брюкселските се скъсаха да пишат доклади за корупцията и съдебната система. ООН-то кефи!
139
5
 
19
 
! Отговори
Orban преди 7 години
Не е честно така. Някой недооценен архитект, инженер или ИТ няма да може да го върнат в България. А ние имаме нужда от такива квалифицирани кадри
138
2
 
20
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
Къде са парите от ЕС за бежанците а Боко къде потънаха като всичко през твоето оправление,къде?къде?
137
1
 
32
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
България е най-бедната държава в Европейския Съюз и в НАТО?Защо издръжката на едно куче в приют е по-голяма от минималната пенсия?ДОКОГА???
136
1
 
55
 
! Отговори
МЕМО преди 7 години
Чудесно ЗАПИШЕТЕ СИ ГО - В БЪЛГАРИЯ е Опасно и жестоко !
135
2
 
49
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
Щом е опасно, да не идват.Всъщност, те са опасни за нас, щом пресичат незаконно границата ни!!!Който ги е канил, да им се радва и да ги храни, и да му подобряват генонофонда.Аз не съм ги канил.
134
4
 
60
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
За българско дете месечната помощ е 37 лв., а за тези пришълци - 60лв. ?!?! Защо?!?
133
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък си мислех че мюсулманите не ядат само свинско