Гласуваме машинно? На българинa това му харесва

Има обаче притеснение с колко ще се оскъпи вота
10 фев 2017 07:00, Красимир Ангелов
40
Гласуваме машинно? На българинa това му харесва
Снимка: Bulgaria On Air

За първи път в историята на предстоящите избори ще има машинно гласуване във всички секции. Това стана факт, след като на 1 февруари Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот.

Още по темата
Проблем обаче е късото време до вота – машини на този етап няма, както няма и хора, които могат да работят с тях. Въпреки това от ЦИК уверяват, че ще направят всичко възможно нещата да бъдат в ред на 26 март и всеки, който пожелае, да гласува с машини, вместо с бюлетини. И да няма драстично оскъпяване на процедурата.

Веднага след решението на ВАС Dnes.bg се допита до своите читатели: Ще гласувате ли машинно на предстоящия парламентарен вот? В традиционната ни анкета участие взеха 2367 души.

Оказа се, че повечето от нашите читатели подкрепят идеята да има машинно гласуване. Цели 39% от тях са доволни от възможността да гласуват по нов начин и ще им бъде интересно да видят как се получава.

Други 11% пък са заявили, че подкрепям новите технологии, но само ако това направи процеса по-евтин.

23% от анкетираните посочват, че въпреки новите технологии, те предпочитат да гласуват по класическия начин - с бюлетина и химикал.

Други 14% от хората посочват, че за тях няма особено значение как ще се гласува, а важен е резултатът от вота. 13% пък допълват, че нямат намерение да гласуват изобщо и затова не се интересуват как ще се гласува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
Още преди 7 години
С машините ще е още по лукаво нито има някой достъп нито нещо може да докаже колкото си искат и каквото това ще си изкаратама Ганъо нали е винаги хай-тек
26
1
 
3
 
! Отговори
Миро преди 7 години
Предварителната нагласа е ,че комунизъма ще спечели. Но не забравйте,че от 2020 година Европейските субсидии спират ,и икономиката ни трябва да продължи на самоход,а ние нямаме такава готовност. Идеята Хикс,поставена ни от Русия е на път да бъде изпълнена:Маааалко отпускане на колана след 45 години стагнация и след това отново стагнация. Първата крачка ще бъде премахване на борда и вързване на лева към рублата курса в момента е 2000 рубли за 30 Евро. ЧЕСТИТО!!!!
25
1
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
какво стана стъпих на болното ти място ли пед..
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и други неща му харесва на българина
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Машинките и те вносни,бре за тез години нема като национален продукт с защитено качество на изпълнение с всичките му изисквания,като че ли нема кой да ги постави за проектиране и реализиране,а толкова народ се изучи по тез науки.
22
0
 
2
 
! Отговори
Захари преди 7 години
Ама да се обясни на хората, добре да се обясни - гласуваш машинно, вземаш веднага отпечатан контролен лист. На него пише, с букви пише - за кого си гласувал. Четеш го този лист, после го сгъваш добре и задължително отиваш до урната, не си го слагаш в джоба. Сгънатото го пускаш вътре при другите бюлетини.
21
0
 
6
 
! Отговори
.!. преди 7 години
До 150% биха гласували от дома си, както беше с преброяването!.разбира се, при това - напъъъъълно "анонимно". нали ?
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът няма представа какво го очаква...А електронното гласуване не е гласуване. С два клика на мишката вотът се подменя
19
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 години
Кому е нужно машинно, като 50% биха гласували от дома си, както беше с преброяването! Какъв ми е ефекта от машината, като пак трябва да ходя и вися на опашка, а пък като не са обучени, ще отнеме даже повече време!
18
2
 
6
 
! Отговори
фри преди 7 години
Досега кутията беше стъклена, сега ще е ... "черна" !НЕ стъпвайте на избори, гласът вече окончателно няма значение!
17
3
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Те и индианците са се радвали на дрънкулки ...
16
3
 
9
 
! Отговори
tangra преди 7 години
Направо да ни сложат покермашини, поне няма да пренаписват софтуера.
15
5
 
8
 
! Отговори
БГ селянин от София преди 7 години
Нищо че съм селянин, ама съм българин. Много мразя, някой да говори от мое име.Резултати могат да се фалшифицират, не е нужно да си програмист, за да го разбереш.Предпочитам лист, мой син химикал и плик.Нека да не съм "умен и красив".(само за информацияq в момента страшни скандали има със смарт телевизорите, още като си купих последния модел на един такъв преди година - две, разбрах пропуските, а медиите ги отразиха, едва след една година)
14
5
 
10
 
! Отговори
Пешо Менгелето преди 7 години
Искам да гласувам с пръстов отпечатък, само тогава ще призная резултата!
13
1
 
8
 
! Отговори
Т34 преди 7 години
И менте - патриотите,и тях бий
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бий фашиста.Бий го където хванеш
11
2
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Детайлите са много важни! Ако машината се ползва и за изпринтиране на самия глас, за да го видиш какъв е. И тогава още веднъж да го пуснеш в урната. Тогава си остава като вид квинтация в урната и после тези изпринтирани бюлетини може да се сравнят с резултати от системата.
10
6
 
20
 
! Отговори
ставри преди 7 години
Мисля , че със тия машини може да се промени вота на народа много по лесно.Натискаш за номер , да речем-12 , а програмиста го е направил да отчита за номер 2.Елементарно.
9
1
 
5
 
! Отговори
ставри преди 7 години
До АнонименИ много добре се справя със "машината"
8
1
 
8
 
! Отговори
безхаберник преди 7 години
кефи ме афреата с машинното гласуване! Скъпо или не. Глyпocти! Засега е ясно, че се създаде ситуация за касиране на изборите, преди да са проведени. Нарочно ли го провокираха или не?