Бедност ли? Купуваме всяко второ жилище с пари накуп, без кредит!

Стандартът на живот се повишава, категоричен е кредитен консултант
17 фев 2017 07:00,
187
Бедност ли? Купуваме всяко второ жилище с пари накуп, без кредит!
Снимка: Булфото, архив

За купуването на всяко второ жилище от по-високия сегмент през миналата и от началото на 2017 г. са използвани пари накуп. Това сочи проучване на пазара на голяма посредническа компания, която отчита спад на този вид сделки, спрямо минали години.

През 2013 г. те са били около три четвърти, а през 2015 г. - около две трети.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, обикновено в брой, със собствени средства се плащат купуваните скъпи имоти с инвестиционна цел. По думите му, цитирани от "Монитор" в средно високия сегмент теглените ипотечни кредити са между 80 000 и 140 000 евро, а във високия - от 200 000 до половин милион евро.

"Предпочитаният срок на изплащане е от 15 до 20 години и е по-кратък от масовите ипотеки (40 000 - 60 000 евро), които се най-често се сключват за над 20 години. Обикновено жилищни заеми за скъпи имоти теглят хора с добри доходи, които могат да си позволят по-висока месечна вноска и предпочитат да не ги изплащат дълго време и така пестят от лихви".

Според Тошев по-голямата част на покупките на жилища от по-високите сегмент е за повишаване стандарта на живот.

"Хората вземат апартамент с по-големи помещения, на по-хубаво място и по-качествено строителство", допълни кредитният консултант.

Според проучване делът на сделките с инвестиционна цел в затворените комплекси на София остава стабилен около 29 %.

Брокерите в столицата отчитат още нарастване на търсенето и сключването на сделки с недостроени апартаменти във високия и средно високия клас комплекси. Причината е, че заради повишения интерес на пазара има по-малко предлагане на качествени имоти. За последните 2 години има нарастване на тези покупко-продажби от 37% на 57% от общия обем.

Купувачите обикновено предпочитат апартаменти с 2 и 3 спални, като жилищата с прилежащи дворни пространства се нареждат сред предпочитаните в затворените комплекси. Търсят се предимно апартаменти, които се характеризират с качество на средата и на строителството, функционално разпределение на вътрешното пространство, налична инфраструктура, бърз и удобен достъп. Жилищата с 2 спални се придобиват срещу суми между 160 000 и 175 000 евро, а средната цена на самостоятелна къща в затворените комплекси е около 360 000 евро.

За последните 3-4 години се наблюдава и свиване на разликата между офертна и покупна цена на скъпите жилища, която спада от 11% през 2013 г. до едва около 3% през 2016 г., отчитат брокерите През миналата година цените в сегмента са се увеличили с 9%, като номиналната стойност обикновено е в диапазона между 900-1550 евро на кв. м.

В отговор на повишаващото се търсенето и ръстът на цените в сегмента, предприемачите в София са започнали строителство на 17 проекта, 10 от които ще бъдат завършени през 2017 г. Допълнително са обявени намерения за реализация на още 13.

Столичните брокери прогнозират ръст на интереса към имоти в строеж и през 2017 г., като търсенето ще се стимулира и от изгодните ипотеки, отпускани от банките. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
500 000/450 е 1111 евро квадрата. От там и безумията в цените.
108
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една от косвените причини за високите цени е следната:Да речем, че аз съм предприемач. Взимам парцел на обезщетение /нямам идея къде колко точно са процентите, но вървят мисля около 20-30%/. Строя 1000 квадрата на себестойност 500 евро. Това са 500 000 евра. От 1000 квадрата махаме да речем 25%, остават 750. Няма как да се разпродаде всичко, хубавите етажи и имоти се продават, а останалото никой не го ще. Да речем, че 60% се продават. 750х0.6 е 450. Вложил съм 500 000 за да продам 450 кв./прод/
107
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората изглежда са по-лоши от животните, защото са по-умни, може би. Да сте видели някъде в природата 1 мечка да има 10 хралупи, а други 10 мечки да нямат хралупа и мечката с 10 хралупи да продава на другите мечки хралупа ? И защо при хората не е така ? Има ли за хората пречка, да постъпват като мечка ?
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мхм, то "всяко второ жилище" е и като онази приказка за боба с мръвките. Такива като Цвъцко с по 6 жилища са на фона на други 6, дето си нямат.
105
4
 
22
 
! Отговори
Дани преди 7 години
В строителството се надува поредния балон и подобни писания са част от процеса. В жилищното строителство има понятие, като себестойност. И тя в София се движи в диапазона 300-500 евро в зависимост от качеството на материалите. Все още има доста будали, които купуват бетона на двойни и тройни цени. Но дори и в нашата псевдопазарна икономика има малко икономическа логика и скоро нещата ще си дойдат на мястото.
104
0
 
11
 
! Отговори
Св до инженера преди 7 години
Е да де. Аз това казах в домостроителния комбинат, панелите излизаха по калъп, презастраховани преоразмерени, немска технология и качество. Проблема идваше от слобката на кечистите. Твой колага, надзираващ тия монтажи ми е казвал, че като несъвпадали ушите на връзките, ги цопвали в нулевия цикъл на основите, директно в бетона. Запълването с хартиените чували е всеизвестно. Имах в банята в плочата на тавана. Неоправения теч от съседа я доразрушаваше, арматурата гниеше...
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито панелите са лоши, нито тухленото строителство, ако са построени добре и качествено. Тук въпросът е повече технологичен и технически, а не в начина на строителството. Панелите са изобретени в САЩ, между другото, като най-модерното строителство и имат много предимства.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тоя радон - по -тежък е от въздуха 8 пъти и е проблем само в подземни и полу-приземни етажи.
101
6
 
7
 
! Отговори
Св преди 7 години
Всъщност, не че защитавам и новото строителство. Но не може да се сравнява по безопасност и комфорт тухлено с панел. Колкото и да го "санирате" подобрявате, не може да се създаде комфорта. И ако единственото оправдание е е вземате пълната квадратура и не плащате общите части, а в новото плащате, ми затова са на тоя хал панелните входове. А иначе за тоя спор тухла или панел? Кое продължава да се строи. Не помня да е строен панел от 20 и кусур години. Както и компютри правец и лампови телевизори.
100
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Панелите нямат повече живот и затова е това паническо саниране"Да, ама НЕ СЕ САНИРАТ. Изолация и дограма не е саниране. Това е все едно да гримираш труп.
99
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Много ми е интересно като кажете "Панелките са по здрави от..."Панелите са произвеждани в завод. Самият панел като такъв си е наред. Връзките между тях са скапани и незамонолитени с цимент, там е проблема.Не си мислете, че новото строителство цъфти и връзва. За неразбиращия важното е мазилката и дограмата. За разбиращия важна е добрата конструкция и функционалното разпределение. От 15 години вися по строежите като инженер, и ви е бедна фантазията какви неща мога да разкажа.
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 108Кое да ти повярвам? Преди две години моя апартамент го взех на 350 Е м2 в Пловдив. Е в Каршаиака, не е в центъра но е тухлен и е горе долу ок.
97
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато се срути цялата система, хората ще вземат всичко в свои ръце и ще построят къщи за всеки човек. Не може една шепа хора да държат бездомни милиони хора. Това е неестествено.
96
2
 
19
 
! Отговори
250-300евро кв м преди 7 години
"Няма такова нещо като 250- 300 евро на кв.м , това са приказки от хора които не са в час."Ами горе-долу толкова излиза 1кв м новопостроена площ. Просто в София хората са доста богати и не им представлява проблем да дадат 1000евро за квадрат.И за да потвърдя думите си - миналата година братовчед ми си купи апартамент в Хасково. Познай колко плати за тристаен апартамент 100кв. м! 70000лв! 35 000 евро за 100 квадрата. В София същият апартамент ще струва 100 000евро.
95
2
 
10
 
! Отговори
Св преди 7 години
Много ми е интересно като кажете "Панелките са по здрави от ... ) ? Кой го е казал? Някой експерт или гледате някоя напукана мазилка на новото и избледнели цветове? Няма такова нещо. Панелките гният отвътре, от немърливостта на обитателите. Но замисълът на конструкцията на панелките е лош в това отношение. Казвам го като човек живял и наблюдавал панелки 40 години (3 броя). Говорил съм с конструктор отговарящ за строителството на много такива сгради и знаещ как са се монтирали немърливо.
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът с панелките е съвсем друг - презастрояването с нови блокове между панелките, което доведе до пълен хаос в движението и паркирането, а панелките са добре замислени в това отношение.
93
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви ми ги приказвате?! Панелките на по 40 години са обикновено по-здрави от новите блокове. Минах през три нови блока през последните години и всичките са много по-зле от панелката в Младост строена 1980-та година.
92
3
 
9
 
! Отговори
До 106 (от до 101) преди 7 години
Да, за съжаление контингента на панелките постепенно ще си влошава качеството. От мен купиха едни хора, които едва бяха сбрали парите, от чужбина, но си бяха върли селяни (май ***). Поне ще му отива на блока. Всички там бяха разкъртили, обединявали апартаменти ,пробивали врати в носещите панели. Течове - постоянни от покрива, ВиК, парно. На входа почти се беше отцепил фасадния панел. На последния етаж имаше пукнатина 1 пръст. Но на никой не му пукаше - само къртеха, разширяваха се ...
91
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като малки играехме една игра пеейки.Балона се надува надува ,внимавайте момчета ще стане на парчета.Един кв.м на инвеститора идва 250-300 евро.От там нататък е марж.До пукането.А то идва неочаквано.И ако си теглил заем,продал имот като земя или друго.Гориш.
90
0
 
3
 
! Отговори
James преди 7 години
На тоя *** ще му е малко боя. Да дойде в някои от кварталите Люлин, Надежда. Какво ми говори за богати бизнесмени, пък и може да са съмнително богати.