Бедност ли? Купуваме всяко второ жилище с пари накуп, без кредит!

Стандартът на живот се повишава, категоричен е кредитен консултант
17 фев 2017 07:00,
187
Бедност ли? Купуваме всяко второ жилище с пари накуп, без кредит!
Снимка: Булфото, архив

За купуването на всяко второ жилище от по-високия сегмент през миналата и от началото на 2017 г. са използвани пари накуп. Това сочи проучване на пазара на голяма посредническа компания, която отчита спад на този вид сделки, спрямо минали години.

През 2013 г. те са били около три четвърти, а през 2015 г. - около две трети.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, обикновено в брой, със собствени средства се плащат купуваните скъпи имоти с инвестиционна цел. По думите му, цитирани от "Монитор" в средно високия сегмент теглените ипотечни кредити са между 80 000 и 140 000 евро, а във високия - от 200 000 до половин милион евро.

"Предпочитаният срок на изплащане е от 15 до 20 години и е по-кратък от масовите ипотеки (40 000 - 60 000 евро), които се най-често се сключват за над 20 години. Обикновено жилищни заеми за скъпи имоти теглят хора с добри доходи, които могат да си позволят по-висока месечна вноска и предпочитат да не ги изплащат дълго време и така пестят от лихви".

Според Тошев по-голямата част на покупките на жилища от по-високите сегмент е за повишаване стандарта на живот.

"Хората вземат апартамент с по-големи помещения, на по-хубаво място и по-качествено строителство", допълни кредитният консултант.

Според проучване делът на сделките с инвестиционна цел в затворените комплекси на София остава стабилен около 29 %.

Брокерите в столицата отчитат още нарастване на търсенето и сключването на сделки с недостроени апартаменти във високия и средно високия клас комплекси. Причината е, че заради повишения интерес на пазара има по-малко предлагане на качествени имоти. За последните 2 години има нарастване на тези покупко-продажби от 37% на 57% от общия обем.

Купувачите обикновено предпочитат апартаменти с 2 и 3 спални, като жилищата с прилежащи дворни пространства се нареждат сред предпочитаните в затворените комплекси. Търсят се предимно апартаменти, които се характеризират с качество на средата и на строителството, функционално разпределение на вътрешното пространство, налична инфраструктура, бърз и удобен достъп. Жилищата с 2 спални се придобиват срещу суми между 160 000 и 175 000 евро, а средната цена на самостоятелна къща в затворените комплекси е около 360 000 евро.

За последните 3-4 години се наблюдава и свиване на разликата между офертна и покупна цена на скъпите жилища, която спада от 11% през 2013 г. до едва около 3% през 2016 г., отчитат брокерите През миналата година цените в сегмента са се увеличили с 9%, като номиналната стойност обикновено е в диапазона между 900-1550 евро на кв. м.

В отговор на повишаващото се търсенето и ръстът на цените в сегмента, предприемачите в София са започнали строителство на 17 проекта, 10 от които ще бъдат завършени през 2017 г. Допълнително са обявени намерения за реализация на още 13.

Столичните брокери прогнозират ръст на интереса към имоти в строеж и през 2017 г., като търсенето ще се стимулира и от изгодните ипотеки, отпускани от банките. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
16
 
! Отговори
До 101 преди 7 години
Тая процедура я направих лятото 2016 г. Изнесох се с облекчение от панелката и си купих ново, тухлено. Живота дори и не толкова опасен в панелката (засега), ми действаше пагубно. Обитателите, атмосферата, общите части. Само доближаването до блока ми действаше на психиката. Не казвам, че ще падат като круши,но ще извеждат хората при опасност. Не може това "саниране", което сега правят да ги спаси. Изчислено е - максимум 70 години (зависимост от поддръжката). За моята, която продадох максимум 60.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БАЛОН-ИСТИНА-БАЛОНА къде в схемата по надуването остават пишман-бизнесмените, наречени още строителни предприемачи? И какъв е точно техния сегмент от балона?
87
2
 
22
 
! Отговори
истината преди 7 години
Имах земи в Добричко. Неможеш да намериш нормален да ги обработва, просто повечето избягаха към София. Давах ги под аренда, още по лошо, караници, лъжи. Продадох ги на някакви чужденци и с парите взех 3 апартамента в София. Сега ги давам поднаем на тия които преди не искаха да работят на село. Прибирам си парата и ме боли шпека. Ооще малко и със събраните пари от наеми ще взема още една гарсониерка и приключвам с работата. Много правят като мене, и така земята ни става чужда а Софията расте.
86
2
 
17
 
! Отговори
БАЛОН-ИСТИНА-БАЛОН преди 7 години
Цени, Търсене, Анализи...не видях обаче НИТО ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКИ ОБОСНОВАНА причина за този ръст и тези безумни цени на жилищата в София!Как се покачва производителността на труда?Какъв е ръста на икономиката за миналата година? На какво се дължи?Нека някой да сравни само тези два показателя с ръста в цените на жилищата и истината ще лъсне. А истината се нарича БАЛОН, надут от банките, алчни брокери и неинформирани потребители!
85
2
 
19
 
! Отговори
ivan преди 7 години
Този т.н. брокер е в пълно неведение по отношение на социално-политическото положение в страната, прави дебилни обобщения, не посочва елементарни данни,спекулира с чуто-недочуто от пазара на недвижимости, и заблуждава оптимистично читателите - респ.клиентите с високо търсене на пазара, формиращо високи цени, и представяйки за подкрепа някакви специалисти.
84
1
 
9
 
! Отговори
Поредната нищо не преди 7 години
казваща статия.Какво разбрахте от:"За последните 3-4 години се наблюдава и свиване на разликата между офертна и покупна цена на скъпите жилища, която спада от 11% през 2013 г. до едва около 3% през 2016 г., отчитат брокерите През миналата година цените в сегмента са се увеличили с 9%, като номиналната стойност обикновено е в диапазона между 900-1550 евро на кв. м."Ако човек не е много в час с мат'рияла, в общи линии нищо. От кумова срама можеше да се каже: през 2016 има 1000 сделки, от тях..
83
1
 
16
 
! Отговори
До 93 преди 7 години
Просто банките почти премахнаха лихвите по депозитите и сега всичката скътана открадната пара се хвърля в имоти, вместо да се инвестира в смислени стопански дейности, които биха вдигнали общото благосъстояние на обществото. На английски има един термин "zero-sum game", който много точно показва ситуацията.
82
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът за хората, които имат пари е, че няма апартаменти, които да отговарят на изискванията им. Иначе има хора с пари - реститутки, хора с по-високи доходи, хора продали някакви наследствени имоти или хора, които просто продават жилището си и купуват по-голямо.
81
2
 
35
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
В момента пазара на недвижими имоти е в ситуация на така наречения имотен балон.Фазата е високи цени ниско предлагане и некачествени имоти.Цените ги надуха нереално и за кратко време.Причините са много най вече банките с лихвената си политика и купувачите с готови пари с неясен произход.Моя съвет е *** просто не купувайте.
80
1
 
32
 
! Отговори
Св преди 7 години
Гледах едно предаване - БГ богаташи (уж честни, износители на елитни бронежилетки и др.) мъж и жена. Направи ми впечатление една реплика "Мислите ли че се чувстваме добре, че сме щастливи, гледайки цялата бедност и неугледност около нас". Бяха си асфалтирали за тяхна сметка и една голяма улица в квартала, но не могат да го направят навсякъде нали? Та ако ще да имате златни орнаменти в кутийките си, като си отворите блиндираните врати, потърсите спешно лекар ... ще ви блъсне БГ действителността.
79
11
 
9
 
! Отговори
Дизайнеро преди 7 години
След като нагъчкаха народа в бетонните панели и заводски общежития процента на заболяваемост се покачи рязко.На един приятел изолацията му в кооперацията била от азбест!!!!После да си измиват ръцете с цигарите....и да слагат някви снимки на черволаци.Да сложат и плакати по входовете на комунистическите жилижща.внимание АЗБЕСТ и РАДОН!!!
78
0
 
24
 
! Отговори
GolemPraz преди 7 години
Аз си купувам всичко с пари от джоба, не от кредити. Просто нямам излишни пари да хрантутя банки и кредитори. Къде тук е драмата? Това не ме прави богат.
77
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще им стоят празни сградите. В един момент, когато бездомните хора станат твърде много, просто ще нахлуят в сградите и ще заживеят там. Законите и паричната система трябва да се правят на база човешките нужди, иначе са безсмислени.
76
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пропагандна статия.
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купуват оти още има еврофондове. Но полека запада ще затегне кранчето и крадливите гепаджии кат горанов и търговеца на шевни машини р=трета употреба петербурски ке го духнат
74
4
 
10
 
! Отговори
Самет преди 7 години
Решението е следното прави се жилищен фонд за Бг семейства.На всеки чужденец койо купува в БГ. да му се начислява такса фонд 10% .При купуване на второ трето ... жилище такса фонд 5,10,15%.От този фонд да се строят квартали за бг семейства .И да им се продават с безлихвен заем на младите българи.
73
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитираните цени са пълна лудост за държава като България и град като София. За тези пари наистина може да се купи имот в по-бяла държава от нашата. Дори и да е по-малка квадратура пак си струва.... Тези цени са лудост на фона на заплати и средата в България.
72
4
 
11
 
! Отговори
ДДТ преди 7 години
До Инж.Ами и товаи е хубавото.А 50 % от къщите в САЩ са бараки ,но Бг. инжинерите си живеят в високотехнологичните и бетоони панелки със съдържание на радон с 600% на допустимата норма.Но прикаската за трите прасенца е любима на нашите.А и средната температура зимата в Гърция е 15гр.
71
1
 
28
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Честито на "печелившите" - къща в София за 360 хил евро ! ама то няма да може вечно да се краде,защото тея дето ги доите Бягат и след 2/3години нямада има кой да ви плаща вноските .за 360 хил евро си купуват жилище в Ес със стабилни доходи,със работещо здравеопазване ,сигурност в бъдещето и нормални пенсии.
70
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета коментарите и просто хем ми е смешно, хем ми е болно. В центъра на Лондон апартамент струвал 150 000 евро... В центъра на Лондон за тези пари не можеш да си купиш дори гараж или мазе. Няма какво да спорим, отваряте ВСЕКИ сайт за имоти в UK и гледате. В центъра на Лондон тристайно (широко) жилище започва от 1 милион паунда. Тук е точно 10 пъти по-евтино. Разберете, има успели хора, които не са откраднали парите си. Те купуват тези жилища, а вие само мрънкате. Развивайте се, действайте.