†Неофит прие номинацията на БПЦ за Нобелова награда

"Ролята на Църквата за спасяването на евреите е голяма"
Обновена: 18 фев 2017 21:14 | 18 фев 2017 20:54,
36
†Неофит прие номинацията на БПЦ за Нобелова награда
Снимка: Dnes.bg

Българската православна църква приема с радост номинацията за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 000 евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Това заяви в Бачковския манастир патриарх Неофит.

Още по темата

Там Негово светейшество отслужи панихида в памет на Екзарх Стефан и Патриарх Кирил, които имат една от основните роли при спасяването на евреите.

"Приемаме тази вест с радост и благодарност към Бога, защото ролята на Църквата за спасяването на евреите е голяма и е призната от обществото", заяви пред Dnes.bg Негово светейшество патриарх Неофит.

Предложението е прецедент, тъй като досега Българската православна църква е единствената религиозна институция, която е получила номинация за високото отличие.

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод отслужиха панихидата в Бачковския манастир. На нея присъстваха представители на еврейската общност в България, както и посланикът на Израел Н.Пр. Ирит Лилиан, която подкрепя номинацията за нобелова награда на Българската православна църква.

Екзарх Стефан и Патриарх Кирил, чийто тленни останки се намират в самата църква на манастира, имат големи заслуги за спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Очаква се през месец октомври да бъдат обявени лауреатите на Нобеловите награди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Браник преди 7 години
С извинение, целта на публикацията да не е преброяване на *** в България. Вместо да се радваме на предложението ние се делим на такива и онакива.
17
3
 
2
 
! Отговори
ФАК преди 7 години
Баба ГУУУУСИИИ :)))
16
0
 
2
 
! Отговори
Благодарим преди 7 години
По статистика еврейската общност в България наброява около 1400 души заедно с бебетата. При тия скромни човешки ресурси е наистина жест и признание да заделя представителство, за да присъства в Бачковския манастир в подкрепа на номинацията.
15
5
 
0
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Ваше светейшество. Талибаните духаите супата. Драконът ще разпери крила. Отивате при дяволите.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То за туй им трябат ролекси дрогарю за какво са им миряни да им правят дарения нека си стоят с ролексите и Оскарите и значките.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ei palyaci,curkvata e spasila poveche ot 48 000 evrei..Mulchete glupci
12
7
 
11
 
! Отговори
войнствен атеист преди 7 години
А монасите от Троянския манастир номинираха ли ги за мис свят 2017?
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Монах Филарет ли ще приеме наградата??
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представяте ли си - сложиха Светата Българска Православна Църква на един кантар с един *** с неидентифицирана полова, расова и национална принадлежност, пряко отговорен за няколко кръвопролитни войни. Сещате за кой говорим.
9
0
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Ако го отклонят или бяха дарили часовника на някое сиропиталище само биха се издигнали в очите на хората, другото е от дявола /изкушението/
8
5
 
7
 
! Отговори
за 13 преди 7 години
Един духовник не би трябвало да се кичи с нищо подобно, сега вместо да благодарят и да отклонят поканата както подобава на едни скромни и почтени хора под предлог, че са духовници и смирени люде Те я приемат и ще стане като Бай *** в банята накрая, ето за туй се шуми .
7
3
 
4
 
! Отговори
1234 преди 7 години
А Кака Филка как е?
6
0
 
1
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
До Футуролог 15Явно си доста ограничен намека ми е ,че когато иде реч за спасяването на евреите не се връзва да се разрешават такива шествия остава само значки да започнат да им слагат .
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей, дай им да се кичат с ордени и медали и ролекси Христос да беше жив даже и той щеше отново да се разгневи и дa изгони търговците от храма .
4
4
 
3
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
До ФутурологНе лъжи!
3
2
 
4
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Не знам ,ама защо не попитат тези от Луков марш що мислят по въпроса сигурно нЕма да им стане много весело . Фандъчката го забрани ,но не го спря така ,че за какво точно иде реч!?!?!?
2
10
 
5
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Нашата църква православна ли е или е мешана манджа от католицизъм, православие и е*еш ли мама му от нещо друго?Защото православните държави / Гърция, Сърбия, Русия / чествуват религиозните празници по каноните на православието.А нашите ...... баш ли мам и ..... ту по католишки, ту по православни, ту по еретически ....П.П.Грях му на душата ако някой посмее да изтрие МОЕТО мнение.Господ е велик.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много нагли тия бе, хората криеха евреите по разни мазета тия ги спасили дайте на всички по една нобелова награда