Отбелязваме 144 години от обесването на Васил Левски

Ловеч се готви да отбележи 180 г. от рождението на Апостола
18 фев 2017 10:10, Петя Славова
65
Отбелязваме 144 години от обесването на Васил Левски
Паметникът на Апостола в София. Снимка: архив, Булфото

България отбелязва 144 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Честването ще се състои в някои от големите градове, като кулминацията ще бъде тази вечер в родния град на Левски - Карлово. Там ще се проведе тържествена заря проверка в присъствието на служебния премиер Огнян Герджиков, съобщава Bulgaria ON AIR.

Честванията във Велико Търново също започват от днес. От Общинския комитет "Васил Левски" дори настояват годишнината от обесването на Апостола да се отбелязва в цялата страна на 18 февруари, а не на 19.

Причината са твърденията на историците, че всъщност Васил Левски е обесен именно на 18 февруари. Историците са категорични, че приемането на датата 19 е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар.

Изложби, рецитали, прожекции, конкурси и беседи, посветени на делото и личността на Васил Левски, се предвиждат в Ловеч през тази година, когато се навършват 180 години от рождението на Апостола.

По идея на председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев и кметовете на общините Ловеч и Карлово 2017-а е обявена за Годината на Левски.

"Идеята е не просто да отбележим Годината на Левски, но тя да е напълнена със съдържание, адресирано към подрастващите, както и да се обогати наличната информация за Апостола", заяви за БТА кметът на община Ловеч Корнелия Маринова. Целта е да преосмислим, да обогатим, да почувстваме отново този Левски, който всеки от нас има в сърцето си, допълни тя.

Още по темата

"Като учител, считам, че колкото повече се връщаме към героизма на хора като Левски и особено на него, толкова повече и ще възпитаваме. Никога не съм смятала, че Васил Левски трябва да се разглежда като идеал, а по-скоро като човек, който ни зарежда с примера и делото си, за него трябва да можем да говорим спокойно, не високопарно, да се опитваме с онова, което правим, да мислим като него, да споделяме неговите ценности", каза още кметът.

Инициативите в Ловеч, посветени на Апостола, започватс отбелязването на 144 години от гибелта му. Музеите в Ловеч и Къкрина, както и паметникът на Апостола, са сред най-посещаваните обекти. Те са и център на събитията, посветени на годишнините от гибелта и рождението на героя на българската свобода. Инициативите в Ловеч, посветени на Апостола, започват с отбелязването на 144 години от гибелта на Левски.

На 19 февруари по традиция от Ловеч до Къкринското ханче през местността "Пази мост" ще премине туристически поход. Панихидата за Апостола ще бъде отслужена в църквата "Успение Богородично". В Къкринското ханче ще бъде пресъздадена клетвата на комитетските дейци.

Предвидена е също дискусия за делото на Васил Левски с представители на Фондация "Безсмъртни българи", както и среща-разговор с проф. д-р Пламен Митев от СУ "Св. Климент Охридски". Ще има и гражданско поклонение пред паметника на Апостола. Вечерта е спектакълът на Ансамбъл "Българе" "Последната нощ на Апостола".

Не е случайно, че Ловеч, заедно със София и Карлово, е в центъра на събитията, посветени на Годината на Левски. Градът е бил революционната столица на Апостола. Ловеч и ловчанци имат значим принос в дейността на създадената през 1870 - 1872 г. комитетска мрежа в страната, известна в историята като Вътрешна революционна организация /ВРО/, и в личния житейски път на нейния организатор и водач Васил Левски, разказа главният уредник в Регионалния исторически музея в Ловеч Теодор Тончев.

В Ловеч Левски се среща и запознава с хора, които го впечатляват със своето желание и готовност да се посветят на идеята за освобождение на България от турско владичество. Това е водещото съображение, поради което в хода на изграждането на освободителната организация в Отечеството Левски избира Ловеч за неин център - "революционна столица", допълни Тончев.

Днес за величавото ни минало разказват експозициите на музеите "Къкринско ханче" и "Васил Левски" в Ловеч. Къкринското ханче остава в историята като мястото, където Васил Левски е заловен сутринта на 27 декември 1872 г. През май същата година ловчанският комитетски деец Христо Цонев - Латинеца наема в намиращото се на 18 км от Ловеч село Къкрина хан. След залавянето на Левски и арестуването на двамата негови спътници Никола Цвятков и Латинеца, ханчето запустява и започва да се руши, остават само основите му.

По инициатива на д-р Параскев Стоянов на 26 декември 1901 г. при основите на ханчето е поставена паметна плоча - морена, която днес е вградена на източната стена на възстановеното ханче, разказа още главният уредник в Регионалния исторически музея в Ловеч Теодор Тончев. На 11 април 1926 г. е положен основният камък. След като сградата е възстановена, следва и усилена издирвателска и събирателска работа. Сред събраните експонати попада и кичур от косите на Левски, дарен от негови родственици.

Първият музей на Апостола в България е открит на 10 май 1931 г. В двора му, освен барелефа на Васил Левски, се намира и последният "жив" свидетел на Къкринската Голгота - вековният бряст.

От къщите, в които е пребивавал Левски, единствената, която е запазена до днес, е тази на Христо Цонев-Латинеца. Тук Левски намира приют през някои от януарските и февруарски дни на 1872 г.", отбеляза главният уредник в РИМ в Ловеч Теодор Тончев.

Къщата на Христо Цонев-Латинеца в момента е с неизяснена собственост и по думите на кмета Корнелия Маринова от страна на Община Ловеч ще бъдат предприети действия за влизане във владение. Идеята е къщата да стане музей.

В Музея "Васил Левски" в Ловеч се съхранява най-богатата в страната колекция от лични вещи на Левски. Сред най-ценните предмети са неговата сабя, кама, малка печатница, фалшиви турски печати, квитанции, както и оригинален негов портрет от 1870 г. Музеят е открит е на 19 февруари 1954 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Албена Иванова преди 7 години
Не очаквах, че и срещу най-светлата българска личност може да се хвърля "типичната българска кал". Нищо няма да остане от нас! Засрамете се поне на този ден и пред този колос, за който средният българин не е достоен да го има в историята си! Отвратена съм от това българско блато! Долу мръсотията от лика на Апостола! Нямаме много митове, за да ги развенчаваме по този долен начин! Левски не е информация за объркани и пияни глави! Левски е светец. Кой ви плаща да гасите светлината, ниски твари?!
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Граф Игнатиев имал нещо общо с обесването на Левски?...Невероятно, но е оказал голям натиск за да бъде обесен. Имал е голямо въздействие върху султана по онова време.
44
7
 
3
 
! Отговори
XYZ преди 7 години
Христо Стоянов: Левски е безплътен идол и детеубиец
43
1
 
6
 
! Отговори
наистина! преди 7 години
"Отбелязваме 144 години от обесването на Васил Левски"това обесване радостно събитие ли е, че се отбелязва тържествено или е просто една панихида, както би трябвали да бъде.
42
2
 
13
 
! Отговори
Ивелин преди 7 години
Роди се и поведе ни в борба, обесен бе, но нивга не умря...
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 43 И аз не мога да повярвам че има иддиоти като теб, които не могат да схванат думата "честване" в случая. Отдава се чест на геройски загиналия Левски борил се за свободата на България!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да повярвам, че има ***, които честват годишнината от смъртта на Левски. За справка виж написаното в горната статия. Петя Славова, защо не вземеш и ти да се обесиш, да честваме и твоята смърт?
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че одавна не е между живите, за да не видина какво дереже сме и в каво се е превърнала България.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
31,Неотдавна, при случайна работа на територията на паркинг, бяха открити тленните останки на един от най-известните английски крале, но това не беше използвано като повод да се твърди, че англичаните не уважават историята си. През вековете се менят традициите, материалните следи от по-далечното минало не винаги се запазват като специално отбелязани.
37
4
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
Девет годин тойскита се бездомен, без сън, без покой,под вънкашност чужда и под име новои с сърце порасло и за кръст готово.На робите слепи в робската странаносеше съзнание, крепост, светлина.Говореше често за бунт, за борба,кат за една ближна обща веселба,за свобода, за смъртта и за гробаи че време веч е да въстане робът;Че щастлив е оня, който дигне пръвнародното знаме и пролее кръв.И всякоя възраст, класа, пол, занятиезимаше участие в това предприятие!!!ВЕЧНА СЛАВА АПОСТОЛЕ!!!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
29, 36,Наистина, годишнината от нечия кончина се отбелязва. Това може да стане и много тържествено, зависи от личността на покойния."Честването" е неудачно журналистическо клише.
35
1
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
Според теб, какви са гробовете в и около църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново? А в Голямата Базилика в по-старата българска столица? Знаеш ли изобщо нещо за археологическите находки там?Ханските погребения са били извършвани по определен начин. Понякога заради тях са променяли коритата на реки, а после отново са връщали течението на реката на старото й място, за да не личи къде е гробът. Заличавали са следите и по други начини. Поинтересувай се за Малая Перешчепина.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поклон пред паметта на Апостола!
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОДКРЕПЯМ КОМЕНТАР 29!!НЕ МОЖЕ ДА ЧЕСТВАМЕ СМЪРТТА НА НЯКОЙ!!! ЧЕСТВАТ СЕ РОЖДЕНИЕТО И ВЪЗКРЕСЕНИЕТО МУ!!!НО ЗА ЛЕВСКИ НЯМА ДАННИ , ЧЕ Е ВЪЗКРЪСНАЛ СЛЕД СМЪРТТА :D
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОКЛОН!!!!СВЕСТНИТЕ БЪЛГАРИ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СА СИГУРНО 1 НА 10 000 АМА МНОГО СМЕ ЗЛЕ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ!
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
APOSTOLE, TAZI DOLNA RAYA NE TE ZASLUJAVA !
30
1
 
2
 
! Отговори
Loip преди 7 години
Novoto ime na letiste Vrajdebna ste e* Airport Dealmano Ili* Airport Stefka (gold olympia )
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито Левски има гроб нито която и да личност да ня говорим за българските царе и хановер....история типична за бълкарска работа...
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 29Струване е на дядо ти, баба ти дето са умрели!юЧестване е това на Апостола...отдава му се чест от войниците струпани на плаца . Още да обяснявам ли колко е голяма разликата между помен на обикновен човек като баба ти и дядо ти и като помен с честване на човек като Левски?
27
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Според мен не може да е честване, това е помен или струване, честваме рождението му, или някой чества смърта примерно на майка си ако е починала