Радев призова: Да работим заедно, както Апостола казваше!

Нито България, нито Европа е близо до идеала на Васил Левски, посочи президентът
Обновена: 19 фев 2017 20:20 | 19 фев 2017 18:51,
239
Радев призова: Да работим заедно, както Апостола казваше!
Снимка: архив Reuters

Днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме, заяви президентът на Република България Румен Радев по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски по случай 144 години от гибелта на Апостола на свободата.

Още по темата

"Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя губя, само себе си." Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитат – това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим и следваме", посочи в словото си президентът, цитиран от "Фокус.

"Да работим заедно, защото, както Апостолът казваше: "Всички неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причината за разделянето на един народ", заяви държавният глава.

Той допълни, че в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой.

"Братство всекиму, без да гледаме на вяра и народност" – казваше Левски, но така ли е днес?", запита той. "Уви, нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал", подчерта той.

"Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитват да го вкарват за своя изгода. Но Левски е онзи хоризонт, към който трябва да гледаме с надежда – всички ние слабите и силните, обезверените и вярващите. Всички ние – българите. Той е нашето упование. Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието и храни и, които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме", заяви още президентът Радев.

 "Апостолът казваше: "Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме". Тези думи трябва да кънтят в ушите на всеки българин в мигове на униние. Те ни дават вярата и силите да продължаваме напред. Дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата", завърши словото си държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
3
 
! Отговори
OSMAN преди 7 години
APOSTOLA KAZVASHE DA RABOTIM S TURCITE.SHTOTO INACHE VSE GLAD.KLAHA NARODA KAKTO TURCHINNE GO E KLAL.NE SME NAROD A MARSHA.TOVA VSE BALGARI SA GO KAZVALI.I TO UMNI.DOBRE E CHE E TOLKOVA VELIK TURSKIYA NAROD CHE I.GEROY VI IZPRATI.
194
1
 
3
 
! Отговори
Ring преди 7 години
Besilka - symbol RBg.
193
4
 
9
 
! Отговори
Vangelis Stavros преди 7 години
До АнонименАбсолютно прав си, ето един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов: Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Българско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.
192
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koй,Апостол Путин ли или Фидел Кастро койййй.....
191
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да работим заедно както БСП нареди
190
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дезертиралото генералче каза ли че Левски е казал да бягаме от московците ?
189
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вържете му ръцете на тоя ***...Много жестиколира бре...И с това сричане, голямо излагане :)
188
2
 
4
 
! Отговори
водач на МПС преди 7 години
Спокойствие и здрава манджа ! След като аз те подкрепям, всичко друго е без значение ! Така например онзи ден бях в подножието на Родопите, където се заредих с Енергия. Шапката ще ми накривят твоите подчинени от някои служби, върху които упражняваш някакъв контрол и ти се падат подчинени. Има и други Закони, подвластни на Висшия Вселенски Разум. Дупе да им е яко - било на Вашите подчинени, било на други подчинени ! Господ ВСИЧКО ВИЖДА И ОТСЪЖДА ! Нема тоя такъв, нема оня онакъв !
187
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тая заплата ще може да прати жена си на фризьор и козметик,малко да заприлича на човек.
186
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 28г. само лафове. После всичко си продължава постарому.
185
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това,че не четеш е напредък.Ако успееш да се разграничиш от трите грации жена ти,Илиана и Корнелия може и да излезе нещо от теб
184
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Let`s work together!
183
21
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
След първия месец на своето управление впечатлението, което оставя генерал Маринкин е, че е по-голяма женски полов орган и от Плевнелиев.Криейки се зад фразата: "Да свалим санкциите срещу Русия" генерал Маринкин всъщност е още по-голяма слуга на Запада от самия Чехлю.Работата стана: "От трън, та на глог и то по-висок"
182
8
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
А така, работете като Димитър Общи и Стоян Пандура, *** нещастни. Ако Васил Левски знаеше, че ще тази страна ще се управлява от Тиквата, Радев, ***, Станишев, Волен и още знайни и незнайни, въобще нямаше да си хаби труда, а щеше да си налее един шербет и да *** табла с предшествениците на Местан.
181
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев остави Апостола, кажи за руските санкции :)
180
2
 
8
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
Тъжно е да не можеш да видиш какво има предвид българинът когато чуе Левски ( не града, а личността). Клишета, цитати, откъслечни спомени от нечия представа за нечий идеал, но нищо лично...Нищо де, то е по-важно, види се, да честваме, а не да живеем спрямо някаква идеология.Така и така го правим последните 70 години.
179
7
 
21
 
! Отговори
do 192 преди 7 години
Явно не следите изявите на президента много добре щом мислите, че говори повече за Русия. Всеки явно чува това което иска, за да може да седне пред монитора и самодоволно да си напише злобният коментар...Драги господине вие кога последно сте се усмихнали?
178
16
 
18
 
! Отговори
до 191 преди 7 години
Много глупав коментар...от някъде сте го чули и сега само го повтаряте. Все едни и същи приказки...Радев само мисли за Русия и не му пука за България бла бла бла не ви ли омръзна вече... Господин Радев е наѝдоброто нещо което се е случвало в България от години!!!!! Младите вярваме в него и в това, че ГРОБ НЕ Е бъдещето на България!!!!!!!!
177
7
 
20
 
! Отговори
до коментар 196 преди 7 години
Как може да има българи които да дадат минус на този коментар??? Жал ми е за всички велики българи които са дали живота си,за да могат да живеят такива като вас които мислите Борисов за герой....
176
11
 
21
 
! Отговори
браво преди 7 години
Много ми харесва как говори президента! Нека бъдем поне малко по-добри и стига вечно с тези злобни коментари...не ви ли омръзна?