Отлагат с 2 г. пръстовия отпечатък извън болниците

Сметката за въвеждането му излизала над 25 млн. лева
13
Отлагат с 2 г. пръстовия отпечатък извън болниците
Снимка: архив, БулФото

Министерството на здравеопазването отлага въвеждането на пръстов отпечатък в извънболничния сектор. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на ведомството.

Ръководството на МЗ е решило да се започне нормативна процедура по отказ за въвеждане на идентификатора през 2017 г. и отлагането му за 2019 г.

Още по темата

По изчисления на НЗОК при внедряване на регистрационната система в извънболничния сектор, включително аптеките, ще трябва да бъдат закупени още поне 25 - 30 000 пръстови скенера и четци за машиночитаеми лични документи на обща стойност над 25 млн. лв.

Ще бъдат нужни и средства за поддръжка на софтуер, интернет връзка и други. До момента за въвеждането на софтуера болниците са платили над 4 млн. лв., а НЗОК - 477 000 лв. НЗОК е декларирала пълна невъзможност за поемане на допълнително натоварване, както и липса на средства, техника и налични помещения за инсталирането й.

На 16 март предстои заседание на петчленен състав на Върховния административен съд, който ще разгледа на втора инстанция решението на тричленния състав на ВАС за обявяване на правните основания за въвеждане на пръстовия идентификатор за нищожни.

Според ръководството на МЗ е подходящо да се изготви концепция за електронна здравна карта, съдържаща частично или пълно електронно здравно досие, което да бъде интегрируемо в Единния идентификационен документ. Неговото въвеждане предстои поетапно в ЕС и в България от 2018 г.

От друга страна контролът при такава форма на идентифициране и управление на медицинската информация е максимално възможен и ефективен, смятат от МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Пръстов идентификатор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 7 години
РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО И ЕФЕКТИВНО---БЕЗПЛАТНО МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ ТВЪРДИ ЗАПЛАТИ ЗА ЛЕКАРИ СЕСТРИ МЕД ПЕРСОНАЛ РАСТЯЩИ С РАСТЯЩАТА ИМ СПЕЦИЛИЗАЦИЯ ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ПРЕМАХВАТ МАФИИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз му ядох попарата на пръстовия отпечатък. На сутрешната визитация бях обявен, и това беше реално, че е време да си ходя. Да, ама не. Трябвало да чакам до часа на постъпването, когато сложих отпечатъка. Мислех към 17 часа, ама ядец. По рано от 17ч и 30мин. не можело. Аз не разбирам нищо. Дано Москов може да го обясни.
8
1
 
7
 
! Отговори
до ?!? преди 7 години
Явно ти си от тролчетата ! Ще ти кажа конкретен пример колко е "ефективна" тая простотия с отпечатъците. Това, че приемаха моя роднина четири /4/ часа заради тях /жената с 39 градуса и двойна пневмония/ както и да е, но важното е какво стана после. Слагаш си отпечатъка и ... те пускат да се лекуваш подомашному. А за изписването ни накараха пак да отидем да си сложим отпечатъка ! Е, какъв смисъл има тая идиотщина ? Като си толкова загрижен, що не коментираш електронната здравна карта, а ?
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Един четец е 280 български лева. А покрай него има монтиране, периферия, връзки, отделно системата, чийто проект вече е платен на "творците" за 480 000 лева, за които Москов безсрамно излъга, че са цената на "великото", единствено в света, нововъведение. Разчита на невежеството на простия човечец, притиснат от болестта, който и съвестта си продава, за да получи всъщност мнима помощ от мними лекари, по същество търгаши.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво го усуквате и вие, новите, бе! Както е въведен този престъпен "автентизатор" -поредния лингвистичен *** на болното момче, така и ще се махне. Първо, е противоконституционен и второ, не е със закон.А защо и бащата на нацията не си каже думата с Указ? Нали той трябва да ни защитава?А Омбудсманът, защо мълчи? Вярно е, че за да оправят престъпните властови решения, няма да стигне и век, но двамата с Президента, трябва да ни защитят от вилнеещото 25 г. държавно човекоядство.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ей, не се наядоха. Вече всяко изречение и предложение се обръща в милиони. По цен се чудят каква нова реформа да измислят, която няма да реши нищо, а просто ще организира поредната "обществена" (чети лична) поръчка, за да се нагушат с някой милион.Дори тея четци да са ефективни в определени случаи, то определно не струват толкова.1бр четец е 100лв на ДРЕБНО!! За 2 млн, ще се купят колко? 20к броя? За къде?Да не говорим че някой вече е поръчал един контейнер от Китай за по 20лв/бр...
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Надя НиколоваСелендур подкупен, мафиот с бяла престилка, не говори от мое и на народа име. Този криминален идентификатор, който не се прилага никъде в света У НАС СЕ ВЪВЕЖДА с двойна цел: 1. Да осигури на "идеолога" и глутницата му милиони, и 2. окончателно да подчини и срине достоинството на българина. МPЪСНИЦИ, НЕ БОЛНИТЕ КРАДАТ, А ВИЕ - БЯЛАТА МАФИЯ! ОТ ВАС ХОРАТА ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТ ОТПЕЧАТЪЦИ, ЗАЩОТО ЛЪЖЕТЕ ЗА НЕИЗВЪРШЕНО ЛЕЧЕНИЕ С ПРЕСТЪПНИ ДИАГНОЗИ И ЕПИКРИЗИ. УБИЙЦИ БЕЗ СЪВЕСТ!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Надя НиколоваНа Москов и на теб - манипулатора, трябва да се вземе пръстов отпечатък, за да ви запрат в някой психодиспансер, откъдето да не излезете. Такива възпалени мозъци, зли демони, никога и никъде не са управлявали ничия държавна здравна система. Вие, зловещи твари изпълнявате заповедите на мрачни фашистки сили, с които се е обвързало управлението на България след 1990 г. Явно сме избрани за опитна маса, как нагло се унищожава население, защото сме свикнали на това петстотин години.
2
13
 
4
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Москов толкова усилия положи да спре кражбите с този 'отпечатък' на минимална цена,а сега тези умуват как от 10 кладенеца да извадят ненужни пари уж за да направят същото.Не се гледа видимата полза за хората,защото за бялата мафия е важно подкупите и кражбите да продължат.
1
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 7 години
Що да е просто, като може да е сложно! Чипирането на личните карти решава проблема, без допълнителни машини, пари и простотии, ама нали всеки се прави на разбирач с държавни пари!