Безработните у нас си търсят работа с…. връзки

Над 81 000 са трайно безработните – повече от 2 години
23 фев 2017 07:38, Елка Василева
57
Безработните у нас си търсят работа с…. връзки
Снимка: архив, Булфото

Две трети от безработните българи търсят работа с помощта на роднини и приятели, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

В края на миналата година без препитание са били 214 900 българи, 158 100 от които са разчитали на връзки, за да намерят нова служба. Два пъти по-малко са хората, решили да намерят нов работодател чрез бюрото по труда. А явилите се на конкурс за свободна позиция са били едва 37 400 души, пише "Монитор".

„Един човек търси работа по няколко канала“, уточняват от НСИ. Има и такива, които изобщо не търсят работа, признават от Агенцията по заетостта (АЗ). „Най-често това са трайно безработни, които вече са изгубили и трудовите си навици“, твърдят от АЗ.

Според националната статистика търсещите работа повече от 2 години са 81 100. За тях от социалното министерство предвиждат опреснителни курсове по различни професии и програма за ограмотяване.

Освен това продължително безработните ще бъдат насочвани към специални ателиета за работа в бюрата по труда. Там търсещите работа ще се обучават да пишат автобиография и как да се държат на интервю. Трайно безработните в малките градове и села ще бъдат включени в схема за временна заетост, в която ще помагат с малки ремонти и поддръжка на дома на възрастните семейства.

И през тази година Агенцията по заетостта ще продължи мярка „Младежка гаранция“, при която се ангажира да намери работа на младежите до 4 месеца след като завършат училище или университет.

Данните на НСИ показват, че в последното тримесечие на 2016 г. 34 300 от безработните са търсили първата си работа. 16 900 пък са станали „клиенти“ на бюрата по труда, след като напуснали работа заради конфликт с шефа и колегите. Други 62 000 са останали без препитание след края на временна или сезонна заетост.

Според статистиката в края на миналата година висшистите без работа са били повече от тези с основно или по-ниско образование. Близо 32 000 нашенци с тапия от ВУЗ са търсили реализация на трудовия пазар, докато безработните, учили до 8-и клас, са били над 22 000.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми от шуробаджанащина се движим само назад, но никой няма да си промени манталитета
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZAKRIVAITE DARJAVATA NAPRAVO !
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПропуснал си и многото безработни,които не се регистрират в бюрата по труда,защото не виждат никаква полза или работа от това регистриране.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавните Бюра по труда трябва да се закрият!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 46Явно си много неинформиран. Работят на 6часа на пет дневна седмица. В частния сектор се работи по 10-12часа. Не ти е ясно въобще. В частния сектор се заплаща на час. В бюджетс има фикс на РЗ. Много си зле.
43
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България няма безработица . Тези които нямат работа 90 % са роми неграмотни . Другите са 10 % мързеливи или пияници. Няма също и истински работодатели. Това са назначени капиталисти от БКП-БСП , които са най крадливата част от народа . Тези хора никога няма да дадат нормални заплати и така ще продължи. Бедност , мизерия и псувни от всеки срещу всеки до като сме живи .
42
2
 
14
 
! Отговори
pepe преди 7 години
1. Държавните Бюра по труда трябва да се закрият!2. Макар че съм на настоящата си работа, защото съм бил най-добър на интервюто и на слепеца в България е ясно, че всичко става с връзки! 3. Връзкарите вземат повече, а работят по-малко!4. Имам непоносимост към това да гледам, здрави прави 20-50 годишни хора, да стоят без работа и да живеят с данъците, които аз плащам.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в частният сектор и в обществения сектор, се работи на едни и същи обороти, а не както е написал без да мисли номер 31, в частния сектор се работело на 100 оборота. Да вземем един учител например. Не знам защо някои си мислят, че учителя в обществения сектор работи по-малко от този в частния сектор. Моите наблюдения са, че работят горе-долу еднакво. Същото е и при лекарите, като там даже по-отчетливо се вижда, че в частния сектор наблягат повече на печалбата, а не на работата.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да се съглася, че заводите са отживелица! В " белия свят" заводите не спират да се модернизират, дори в България има една шепа съвременни производства, аз лично имам наблюдения във фармацевтичното и нещата там изобщо не са спрели ;)
39
3
 
6
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
Написал си: Тези от бюджета, каква работа вършат. Харчат държавни пари. Щата им е пълен с несъщесъвуващи души за да не им закрият валантното място. Ако 60%от тези неграмотни хора бъдат извадени от държавната хранилка са трайно без работа. Нямат нужните умения, квалификация. В частния сектор се работи, преди всичко на 100 оборота.--Явно не знаеш кои са "тези от бюджета" - лекари, учители, военни, общински служители, държавни служители и т.н. Помисли пак и тогава пиши и се извини за предишното!
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като отидох за пръв път в бюрото по труда, и видяха на какво ниво ми е английския език, ме питаха какво правя тук в България.. И прави бяха, вече имаме само родина но не и държава, тя е на мафията...
37
2
 
4
 
! Отговори
маке преди 7 години
до 40 амче тва заводите и ткзс са комунистически отживелици то и ся можеш да идеш да копаш на село ама не ке да изкараш паре и за семки щот и за земеделие си требе техника а ако имаш 100 бона да си купиш трактори и през ум нема да ти мине да ги вложиш за трактори
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още си спомням, когато отидох за първи път в бюрото по труда, тъкмо завършила университет и с надежда, че ще ми намерят работа. А те директно ми се изсмяха, че съм завършила инженерна специалност! В крайна сметка бързо се отказах от този път и чрез познати започнах, първо държавна работа за малко пари, после като натрупах опит си намерих доста по- добре платена работа, а и вече по честен начин - с интервю, включващо и теоретичен изпит.
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде да работат тези безработни.То няма нито заводи ,нито фабрики,нито предприятия.Всичко е в сферата на услугите.Продавчи,чистачи,пАЗАЧИ и охранителишофьори фризьори,търговци.Филип Димитров унищожи селското стопанство а бай Иван Костов икономиката.Викайте пак СДС по площадите и с двата пръста нагоре и това е.Но балона рано или късно ще се спука.
34
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Официалната безработица не отчита:* лицата, които работят почасово, временно или на надник* хората, които са квалифицирани, но толкова дълго не са получавали желаната работа, че в един момент са се обезверили и не търсятТия дъвки за спад в безработицата стават в някой пропаганден митинг на бойко. Работодателите също са престъпници - оплакват се, че нямало кадри, пък дават 500 лв. заплата. Няма как да стане, България затихва и се подготвя за тарамбуките от Тахрир Ал Шам.
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези на държавна хранилка, цял ден седят в днес, бг и леят "ум". Крайно ограничени за реалността. Навън им се струва трудно, защото ги карат да работят. А те са свикнали да лежат и да взимат пари. Когато биват назначени, започват срещу тях забележките и недоволството. Да, работа не вършат и за 8 евро, днес. Струва им се че има заговор, срещу тях, че твърде много ги командват. Не, така се работи при частника, ако не ти харесва и е вие твърде трудно, намирате лека работа за малко пари.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то ко нямаш познат кои те зачита бюрата ли години наред ходя да се подписвам виждам само един лист някои виждат друго е какво е това питам в плевен ловеч троян я ми обеснете значи станах на 40 е това нее държава кои зачита обикновен човек говорим за корупция тогава в системата образование курсове я ми обеснете бивши служители какво правят знаете ли чист рекет че те могат знаят оправят е докога тия познаваики системата ще са затова навсякъде има корупция и то не отдолу аз не знам ама отгоре
31
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Чудя се,за какво служат тези от Агенция по заетостта. Само се поинтересувайте,какъв процент от търсещите работа са си намерили работа чрез тях. Само този процент и вече разбираме,че дейността им е безсмислена.
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата се е превърнала в хищник.И става все по жесток,поради намаляване на плячката .Това неизбежно се отразява на всички фронтове.Както в държавния така и в частния сектор.
29
1
 
18
 
! Отговори
аз също преди 7 години
си търся работа с връзки , защото да намериш работодател ,който ще ти направи договор , ще ти плаща и няма да те пребие като се оплачеш , не е от най-лесните неща. И тъй като нямам време да работя тук и там ,докато разбера как е , предпочитам да ида покрай някой познат.