Пети сме в света по участие на жени в бордове на фирми

Статистиката: 30% от работодателите у нас са дами
17
Пети сме в света по участие на жени в бордове на фирми
Снимка: архив, Ройтерс

България е сред първите пет държави в света по отношение на равенството на половете в бизнеса.

Страната ни е на пето място по най-голям дял на жените (22%), участващи в бордове на директори. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на работна среща със Съвета на жените в бизнеса в България, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Той цитира данни от международно изследване, проведено от консултантската компания EY и Института за международна икономика "Питърсън" сред 22 000 компании в 91 държави.

Според данните на НСИ 30% от работодателите в България са жени, а при самостоятелно заетите делът на дамите е още по-голям – 36%.

Наблюденията на Евростат показват, че у нас коефициентът на заетост сред жените в трудоспособна възраст е 60,9%. По този показател страната ни изпреварва Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Румъния.

Министерството на труда и социалната политика насърчава участието на жените на пазара на труда. Около 60% от включените безработни лица в програми и насърчителни мерки, финансирани със средства от бюджета, са жени, подчерта Донев.

Той посочи, че през 2017 г. от държавния бюджет са осигурени 497 980 лв. за насърчаване на работодателите да наемат самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст.

Министър Донев запозна Съвета на жените в бизнес в България с възможностите за подкрепа на предприемачеството, които дава оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Той добави, че България е приела Закон за равнопоставеност на жените и мъжете.

Донев представи и приоритетите в актуализираната Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете и предвидените в нея мерки за засилване на участието на жените на пазара на труда и намаляване на разликите в заплащането между половете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 7 години
Канал 1 - семейната телевизия!Моля кажете ми кой пуска това женско недоразумение при излъчването на тегленето на тото-то по канала.Не можаха ли да му намерят друга работа преди да излезе в отпуск по майчинство?То е визия,то е красота ,то е излъчване а за дразнещата дикция да не говорим!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава защо непрекъснато се оказва натиск за равно участие на дамите в управленски постове?
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко от жените в бордове са бивши секлецарки на мъжете от бордовете? Риторичен въпрос.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това сме на последно място по доходи. С птичи мозък не се управлява икономика.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до какво води това се вижда оттова че сме последни в ЕС. жените са в основата на корупцията
7
0
 
17
 
! Отговори
отегчен преди 7 години
Абе, весели вдовици, като Дарина Павлова, "опечалени" щерки, щастливо разведени, други скъсили живота на мъжа си в страстта си към меринджейско костюмче и "офис"... Разни "горди", "силни" и "независими" феминстки, дето не знаят на кой свят са...
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В моята фирма има ужким правила за избор на наследници на позициите. Аз съм избрана за такъв след 10+ години къртовска работа със сума ти неплатени извънредни часове, съботи и недели, командировки с истинска работа в почивни дни (в т.ч. и по български официални празници в чужбина). И като се смени въпросната ключова позиция какво стана- докарахме си нов пръч отвън. Българите са сексисти и реалната работа не се цени. Може би се ценят други умения за издигане на жени, не знам
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тая статистика да не забравяме че влиза фолкпевицата Мария, която като сватбен дар получава от Гущеров пост във фирмите му. Ако са такива жените в бордове - мерси.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пети сме в света по участие на жени в бордове на фирми"."Пази Боже сляпо да прогледне"!
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха, та това ли е критерия, че сме цъфнали. Не само жени, ами и какви мъже са начело на бизнеса, а да не говорим за ниските нива, простотия до шия, връзкарщина, любовници шефки. Хиляди достойни хора са смачкани, защото в България просперират простите и интригантите.
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още една причина да сме на този хал...
1
8
 
31
 
! Отговори
Трол преди 7 години
Жена- първична, немислеща, инстинктивно действаща в критични ситуации, паникьосана, манипулируема и т.н. особа, която е удобната калинка за тези които управляват паричните потоци в цял свят. Вие си ги знаете кои са. Не случайно тенденцията за поставяне на жени на възлови позиции навсякъде по земното топче се разрастна неимоверно последната петилетка.