Байрям можел да чака за бъбрека! Защо трябва да чака?

До 5 месеца можела да е трансплантацията на 9-годишното дете
24 фев 2017 09:30,
36
Байрям можел да чака за бъбрека! Защо трябва да чака?
Кадър: bTV

Директорът на болница "Лозенец" д-р Любомир Спасов обяви, че състоянието на 9-годишния Байрям, който се нуждае от трансплантация на бъбрек, е задоволително, но той трябва да спазва строг режим, което е трудно за едно дете.

"Не е въпрос на спешност, до 3-4-5 месеца може да бъде трансплантацията", посочи той пред bTV.

Още по темата

Преди това обаче се налагало друга операция на детето - да се изгради нов пикочен мехур, който да поеме дренажа при операцията за трансплантация.

Вчера бабата на малкото момче обяви, че внукът й все пак ще замине за Германия. Барям трябваше да тръгне в началото на седмицата, но ден преди пътуването то беше спряно от здравното министерство, за да се извърши операцията у нас.

След продължил повече от четири часа консилиум от болницата са уведомили бабата и дядото, че детето ще бъде изпратено за операция в Германия.

Все още няма дата кога ще се случи това, но семейството е получило уверението, че пътуването ще е в най-кратки срокове, предвид тежкото състояние на детето.

Днес Спасков посочи, че над 30 деца са били трансплантирани в болница "Лозенец", като успеваемостта е 72 на сто.

По този начин той опроверга обвиненията, че на 8 от 10 трансплантирани пациенти в болницата после се налага ретрансплантация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
1
 
! Отговори
българка преди 7 години
какво като е турче,бе ? за митьо очите може,а за детето не може? байрям е турче, а митьо е национален герой,така ли ?
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а защо да не чака,нали доктора не го боли ? а може би не си е дочел учебниците? направо вършат престъпление спрямо това дете..а и кой знае още колко други деца чакат некадърното им благоволение.
30
0
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До СТИГА!!!идеално за рейтинга. в българия има статистика колко човека недочакват операцията всяка година, и не е добра. нормални хора, за които системата не работи от години. има 1000 човека които чакат за трансплантации и си купуват консумативите щото по отделенията се краде поголовно. но Ф.Х и Ж.П са от малцинствена група , и са рейтингови - за едните "ние се грижиме" за другите хейт . момчето с нищо не е виновно че някой си навива предизборната агитация връз него.познайте кой.
29
1
 
7
 
! Отговори
СТИГА!!! преди 7 години
С ТИЯ БАЙРЯМИ, АХМЕДИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ БЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕДНА НОВИНА ЗА БЪЛГАРЧЕ, КОЕТО ЧАКА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НЯМА ЛИ????????????????
28
2
 
2
 
! Отговори
shmatarok преди 7 години
До питанкатаДонор на бъбрека ще е баба му - това го повтарят всеки ден по няколко пъти, независимо каква (коя) медия си избереш.
27
3
 
1
 
! Отговори
питанката преди 7 години
за да има трансплантация не е ли нужно да има първо донор? За какво се "джавкате" българче ли е или турче? Донор няма, а като го изпратят в Германия от къде ще "падне" донор, от небето ли? Защо упорито настояват да замине за Германия, чудеса ли ще направят? И там има списък на чакащи деца за трансплантация, ще го сложат на първа позиция защото държавата е дала 300 000?
26
1
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
До ИстиТи ходи да се лекуваш но в БГ психиатрия.То с такива като теб не може да се общува
25
4
 
6
 
! Отговори
Майка преди 7 години
Хора, тук става въпрос за един детски живот! И ви уверявам, че цветът на лицето и на светлокожо дете става тъмен и сивкав след толкова години на хемодиализа... И браво на дядото, защото ако не се беше свързал с медиите, детето така и щеше тихо да угасне! И някои лекари, дори и да са добри в професията си, отвращават с липсата на човечност!
24
2
 
6
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Проблема на повечето хора не е че Байрям ще отиде да се лекува (да е живо и здраво детето да порастне достоен гражданин)! А че други няма да могат да отидат. Като има за едни (без значение Байрям или Иван) да има и за другите. Както не беше проблем че Марсело е отишъл в Кембридж, а че не се осигурява това на други да отидат... Един вид, ето от различен етнос е ще му дадем на него. Да дайте му. Дайте и на другите обаче.Да е живо и здраво детето и да се оправи. Не е виновно то за нищо!
23
4
 
8
 
! Отговори
Исти преди 7 години
До анонимен 22:Прогресът на България е спрял именно заради хора като теб- докато плащаме сметките на чужденци,няма да остава нищичко за нас! Ако нашите управници разсъждават като теб- спукана е работата на народа ни! (опазил Бог)!
22
3
 
9
 
! Отговори
Исти преди 7 години
До анонимен 21:Да бъдат хора а не животни- това го кажи на побеснелите мюсюлмански тълпи,когато избиват християнските си малцинства (които затова са и малцинства де!)- не го казвай на нас! Ние СМЕ хора но с хората- не сме хора с утайките,които не ни уважават! Твоите "мохабети" ги разправяй на своите си турци,и ги питай как така в Одринска Тракия- една хилядолетна Българска земя- днес няма никакви Българи,а в Мала Азия почти не останаха гърци???
21
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Но за съжаление в България има много ограничени хора,които живеят в миналото а не в настоящето."На Байрямчето ще му изградят нов пикочен мехур - няколкостотин хиляди евра. Ще му трансплантират бъбрек - няколкостотин хиляди евра. След няколко години - повярвай - ще лепне я хепатит, я диабет и ще увисне да взема/харчи по десетки хиляди левове годишно.А за майка ми(която се е осигурявала здравно винаги) не й дадоха едни патереци за 40 лева, а аз трябваше да й ги купя... А за Байряма има?!?
20
8
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
До АнонименТака е има много хора,които са лекувани в чужбина и никой не ги питал какви са.Но за съжаление в България има много ограничени хора,които живеят в миналото а не в настоящето.За това има такива коментари от рода ако не си българин нямаш право и на лечение в България въпреки,че си роден, работиш и живееш тук. С този манталитет прогреса е много труден да не кажа невъзможен.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В предишна статия пишеше, че средната успеваемост в развитите страни е 90%. Т.е. 72% е доста ниска успеваемо. Още повече наистина, колко трансплантации на деца са правили в последните години и с каква успеваемост. Хора, престанете да коментирате детето турче ли е или българче, не разбирате ли колко е грозно и жалко. Има толкова българчета, които се лекуват в Зап. европа, защото семействата им слугуват там, ако прочетете за тях такива гадни коментари как ще се почуствате. Бъдете хора, не животни
18
1
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Може би си пропуснал предаването вчера. Тогава гости в студиото бяха шеф на нефрологията в Медицинска, национален консултант и адвокат, имената им трябва да ги има в новинарския блог. Те дадоха статистика и малко конкретика, и споменаха нещо важно. Как до 2010 г. е имало програма за сътрудничество и обмен с Франция, и как по няколко пъти годишно в БГ е идвал екип от френски специалисти да оперира български деца и да обучава наши лекари. И как благодарение на нечия намеса всичко е приключило.
17
6
 
8
 
! Отговори
Исти преди 7 години
А Турция ще поеме ли лечението на някое Българско дете (не турче или ромейче,а Българче)? Или тя се е погрижила там такива да не останат???
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато нагласата ни е, че в България нищо не става и лекарите са некадърни медицината ни все ще си остане на ниво трети свят! Какво пречеше за толкова години да се обучат български специалисти и дори да се привлекат чужди тук, вместо да се трошат безсмислено пари за пътувания.
15
15
 
8
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Нека Турция си го лекува- защо занимавате Българите с него? Детето е турче: външния му вид го показва,не името! Такова име може да носи и някое Българче от помаците- на него ние ще помогнем,а това си има родина- нека тя си му помага! Турция е богата страна- нека тя лекува своите чада,които не сме канили на гости в страната си. Ние сме обрана от турци и от комунисти,затова не можем да се грижим за лечението на чужденци. Или искате да ни източите фондовете,та да после да няма за нашите деца??!!
14
3
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
До ИстиИ защо да го изпратят в Турция?Нали в България има само българи
13
4
 
23
 
! Отговори
42 преди 7 години
Интересно само Байрям ли чака, има и деца с още по- тежки диагнози, или може би само за него трябва да се пише.