Доказали три щама на грипа "Виктория", нямало го от октомври

Не се предозирайте с витамини, съветва специалист
Обновена: 25 фев 2017 17:43 | 25 фев 2017 17:43, Веселина Йорданова
4
Доказали три щама на грипа "Виктория", нямало го от октомври
Снимка: архив, БулФото

Три щама от грип B – "Виктория", който не се е появявал от октомври 2016 г., са доказани вчера. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, за "Фокус".

"След генетични изследвания беше доказано, че щамовете са "Виктория", както Националният център предупреди преди 2 месеца. Обикновено след вълната на грипа и към края на епидемията могат да се появят случаи от грип B, който досега не се беше появявал в нашата страна от началото на епидемията на 1 октомври“, обясни проф. Кантарджиев. 

Той уточни, че щамът от грип B го има в противогрипната ваксина. "Иначе щамът, от който масово боледува българският народ тази година, е "Болзано" - H3N2. Само в Старозагорска област доказахме пандемичния, т. нар. свински грип - H1N1 последните няколко седмици“, допълни проф. Кантарджиев.
 
Той уточни, че може да се каже, че грипната епидемия е отшумяла. "Не очакваме много болни, както имаше преди месец и половина", добави той. "В някои области, да речем в област Благоевград, преди около 2 месеца имаше 660 болни на 10 000 население, през последната седмица са 76 на 10 000 население, тоест около 10 пъти по-малко болни", каза още проф. Кантарджиев.

По думите му предозирането с витамини е опасно за здравето – засягат се костите, черният дроб при витамините D и A, при витамин C се натоварват бъбреците. Специалистът препоръча и хранителните добавки, които се вземат, да се сменят.

Проф. Кантарджиев поясни, че със затоплянето на времето не може да се очаква, че заболеваемостта в страната ще се увеличи. "Ще се явяват други инфекции. Със затоплянето на времето едните инфекции са тези, които се предават с кърлежи и насекоми. Другите са хранителните инфекции или т. нар. болести на мръсните ръце, които са свързани с разстройства и повръщане", коментира той.

Проф. Кантарджиев посочи, че след зимния сезон имунитетът ни отслабва, особено ако е прекарана и вирусна инфекция. Начинът да се възвърне имунитетът е с правилно и балансирано хранене, умерено количество витамини и физическа активност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ппжелавам на всички дето пускат тези вируси рак да хванат изрuди
1
0
 
7
 
! Отговори
Фамацевт. холдинг преди 7 години
Нямаше го грипчето- стана му досадно при вас и дойде да се разнообрази малко в нашите лаборатории,та да не го хващате лесно. Но не се кахърете дълго: като се посъвземе малко ще дойде да ни навести отново,че инак ще закъсаме с продажбите.