Българин иска чилийско поданство, за да си дойде

Иначе трябвало да ходи до Аржентина, за да поднови родния си паспорт
Обновена: 26 фев 2017 21:33 | 26 фев 2017 21:26, Камелия Цветанова
62
Българин иска чилийско поданство, за да си дойде
Снимка: Булфото, архив

Българин подаде документи за чилийско поданство, за да може да пътува до България. След закриването на посолството ни в Сантяго, за да подновят личните си документи българите, живеещи в Чили, трябва да пътуват до Аржентина.

За да избегне това, режисьорът Иван Цибулка кандидатства за чилийско поданство. Така ще може да поднови международния си паспорт и да посети България, съобщи Дарик радио.

В Чили живеят над 100 българи, като през последните години броят им се увеличава. В южноамериканската държава пристигат много млади хора, занимаващи се с компютърни технологии и бизнес, а също така и музиканти, които свирят във Филхармонията в Сантяго.
 
Режисьорът Иван Цибулка, син на известния композитор на филмова музика Кирил Цибулка, живее в Чили от 1987 година. За последен път си е идвал в България преди 20 години.
 
Преди две години изтича срокът на задграничния му паспорт, а за да го поднови трябва да пътува до Аржентина.

През 2011 година българското правителство закри посолството ни в Чили. Това затруднява много българите, живеещи там.
 
"Аз не съм си ходил от 97 година, когато почина баща ми. Липсва ми много България, липсват ми българите. Докато беше посолството тук, се виждахме много, беше като културен център. Те го изтеглиха много недалновидно и сега вече е много трудно, бюрократично и неудобно. В момента кандидатствам за чилийско поданство, за да мога да имам паспорт, с който да отида до България, защото иначе трябва да ходя до Аржентина, там в нашето консулство съм чувал, че стават бавно нещата", каза Цибулка.
 
"По едно време бяхме към 100 и няколко души българите в Чили, сега вече не знам. Има непрекъснато движещи се. Идват много млади хора, занимаващи се с бизнес, компютри, музиканти във филхармонията тук. С някои от тях се сприятеляваме", посочи още той.

 Иван Цибулка живее и работи в Чили от 30 години. С документалния си филм "Съседите на вулкана” печели една от най-престижните награди за документално кино в Чили, а едноименната му телевизионна поредица се радва на голям успех. В двете продукции той проследява репортажно в продължение на години животът на три семейства от село Чайтен, евакуирано през 2008 година заради изригването на близкия вулкан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Lora преди 7 години
До ПешоЗащото работя за организация, която ме мести там, където е необходимо. Не избирам държавите и местата, на които работя. И сега съм някъде по света. И все пак си оставам българка, с български паспорт и ми е нужно посолство, към което да се обърна в случай на нижда
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Лора"Аз питах Външно министерство как определят къде да има посолство, но отговор не получих."Ако ти имах координатите щях да се свържа с теб и да ти обясня как се пита и винаги законно се получава отговор.
46
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
До ЛораАбе що не си останахте у Кения?
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kato tolkova mu lipsva BG i bylgarite zashto ne se vyrne v BG? umryzna mi ot takiva "PATRIOTI"
44
2
 
2
 
! Отговори
Лора преди 7 години
Дам. Ние две години живяхме в Кения. В цяла източна африка няма българско посолство. За да си подновиш документие пътуваш или до Южна Африка или до Египет. А българи, които работят там имаше много. И не са мо в Кения, но и във всички държави от Източна Африка. За сметка на това в САЩ има 100 консулски отдела. Аз питах Външно министерство как определят къде да има посолство, но отговор не получих.
43
1
 
1
 
! Отговори
кастро преди 7 години
До ХахахаОт Флорида ти е по-близо Хавана. Недей да ходиш до Вашингтон.Едни бяха отишли с лодката да си сменят паспортите. - Е, останаха без нея, че беше с американска регистрация и знаме
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де. Има само 100 българи в Чили. Освен това почти няма търговски и културни контакти. За какво да се поддържа посолство в такава държава?
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Външно министерство никога не е преставало да бъде комунистическо гнездо.
40
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От както се помня живея в България, но и на мен ми е мъчно за страната и за българите...
39
3
 
17
 
! Отговори
До 32 преди 7 години
Въпросният документ, който е временен и може да се издаде от посолство на страна от ЕС може да се получи само ако все още е валиден. Той самият твърди, че е изтекъл преди 2 години. Сам се поставил в тази ситуация, още повече тогава посолство е имало. А за поведението на работещите в нашите посолства - да, масово са арогантни, но съм засичал и свестни (но пък бяха с абсурдно работно време от 2 часа)
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите пт тук обочат да пречат на тези в чужбина. Този навик им е от времето на соца. Когато всеки доносничеше срещу всеки, съседи, колеги, роднини. С една сдинствена цел Да му е гадно.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 29.Точно пък в САЩ е доста сложно.Ако планираш да пътуваш от САЩ и то междунарадно е изрично обявено че ако паспорта ти изтича от две седмици до месец трябва да си го подновиш защото когато се връщаш в САЩ дори и да си роден и живел целият си живот в САЩ на границата няма да те пусна,а ще те отбият в една стая и ще те вкарат в една бюрократична въртележка на проверки, че свят ще ти се завие.Смешното е,че ако си купуваш сам билета никой няма да те спре и провери и на връщане гледай сеир
36
1
 
28
 
! Отговори
Astarot преди 7 години
Пропуснал съм... Кой е кралят на Чили? :) Ако не е монархия, е искал гражданство, а не поданство :) На какво ви учат, журналята?
35
2
 
6
 
! Отговори
пак 39 преди 7 години
До АнонименКакви глоби? От 20 години не съм си връщал паспорта, уж се загубил по пътя - я май*ната им, платил съм си го, но е у мен. Имам важни доказателства, ако някога затрябват.
34
1
 
7
 
! Отговори
пак 39 преди 7 години
Визирам една шефка чилийка (опазил Бог) в Швейцария!
33
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иван да си преведе фамилията на български и ще муиздадат паспорт.Иван Цибулка = Иван Кромидов (цибулка=кромид на чешки).
32
1
 
5
 
! Отговори
пак 39 преди 7 години
А, винаги ще ви прецакат, ако ще и в последната минута и никога самите те няма да са виновни... ;)
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ се занимавайте с чилийци! По-смотани и от западнярите са, определено неточни и задължително мръсни!
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много интересно четиво. :)
29
2
 
11
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ВЯРНО ЛИ Е , ЧЕ Данчо ДАЛАВЕРАТА Е ПРОДАЛ ПОСОЛСРВОТО В АРЖЕНТИНА,КУПИЛ Е ПО МАЛКА СГРАДА И РАЗЛИКАТА Е ПРИБРАЛ В ДЖОБА