Чеиз под небето: Сватба в Рибново

Елате с нас на традиционна сватба в родопското село!
27 фев 2017 13:00,
132

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ще ви отведем на едно изключително шарено събитие - сватба в родопското село Рибново.

Селото с около 3500 жители, повечето от които са помаци, е известно с ритуала, по който се правят сватбите там.

В събота беше първият ден от сватбата на 20-годишните Фейзи Сираков и булката му Пембе Хаджиева.

Традиционно в първия ден на пищните тържества родителите на младоженеца организират тържество. Канят се само роднините на младоженеца, а извън дома се изнася всичкия чеиз, който е подготвен за младите.

А какво е подготвено? Всичко нужно – не просто да започнат съвместния си живот, а и да не се тревожат дълго време.

Вижте кадри от първия ден на сватбата на Фейзи и Пембе в галерията ни!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
ХРИСТИЯНИН преди 3 години
До Помаците ПОМАКЛАРИТЕ СА ПОМЪЧЕНИ ЗА ТОВА СЕ НАРИЧАТ ПОМАЦИ!!!!НАСИЛСТВЕНО ПРИЕЛИ ИСЛЯМ БЪЛГАРИ СА!МНОГО МИ Е БОЛНО ЧЕ СЕ ТУРЧЕЯТ,ПРОМИТИ ИМ СА МОЗЪЦИТЕ,А ПЪК И ПО-ПРОСТОТО НАСЕЛЕНИЕ ПО-ЛЕСНО СЕ КОМАНДВА.БЪЛГАРИЯ В СКОРО ВРЕМЕ МОЖЕ И ДА СЕ НАРИЧА ПОМАКЛАНДИЯ,АКО НЕ СЕ СЪБУДИМ!!!!
90
2
 
5
 
! Отговори
Къдрие преди 7 години
Аз съм от село Рибново и мога да ви кажа, че нещата изобщо не са такива каквито се показват. Хората са много злобни и неграмотни. С години работят за чеиза, който показват на сватбата, но в повечето случаи се женят по два три пъти. Не са толкова чисти, както им се иска да изглеждат целта им е само да привличат внимание. Жените не се обличат религиозно както корана изисква, а в краката са като чалгаджиика и нагоре с блестящите шалварки, блузата също е чалгаджииска само, че с някаква добавка.
89
1
 
5
 
! Отговори
Hdhaajd преди 7 години
Vie za kakvi se mislite i klevitite milsliulmqnite i Korana be kak ne vi e sram vie ako ste istinski balgari i gristiqni shte uvajavate drugite religii vie ste nevernici ne vie sram moje da se jenqt malki no pone ne sa kato vas da jiveqt na semelni nachela razbrahte li pone ne se razvejdat postoqnno kato vas i ne si pokazvat gardite i dypetata pre horata pred bashtite vi kak ne ci e sram vie nqmate uvajenie kam sebesi ta kamoli kam drugite hora
88
4
 
6
 
! Отговори
TOP преди 7 години
Да добавя също и мислите ги за много добри хора ? Пак сте в грешка :) не казвам, че са много лоши, но наистина са супер лицемерни, жиевят за клюките и интригите повечето хора там са такива в Рибново :) Живота на деуготе хора за тях е по-интересен от собствения им, не се заблуждавайте, че са много мили хаха.
87
0
 
10
 
! Отговори
TOP преди 7 години
Пълни парцали, и какви съвременни апартаменти и къщи ? Какви са тия черги и юргани от 15 век ? Те сами не могат да приемат реалността и да се видят отстрани, колко жалко само, и кой там се стреми към образование ? Като момичета по на 16 се омъжват или имат връзка с 8-10 години по-голям мъж? Аз съм напълно усведомен, там децата по на 14,15,16 и не само не искат да учат, има, но се броят на пръсти хаха. 95% от там са неграмотни, и то младите ! измислен език и традиции! И наистина смърдят хахаха.
86
2
 
9
 
! Отговори
TOP преди 7 години
Абе хора вие нормални ли сте ? Какво ги подкрепяте тия психично болни хора хаха, и какво прочетох някъде, че са били най-чистите българи, вие сте в огромна заблуда. Тези хора не са нито българи, нито турци - погледнете ги. Корана и смахнатите им традиции са им промили мозъците, пълен абсурд е това село, то е откъснато от света ! Много ограничени.. в коментари прочетох, че били много съвременни? Кое им е съвременно ХАХАХ, нали по улиците момичетата не само омъжени се разхождат по някакви шалвари
85
4
 
10
 
! Отговори
Помаците преди 7 години
Помаците нямат български произход, освен онези който са деца на смесени бракове.В района на Рибново има над 70 помашки села. В нито едно село няма археологични останки или писмени документи за какъвто и да е български произход освен фалшивите изфабрикувани доказателства на възродителите. Да намират се и християнски археологични останки, но те не са български а са - византийски! Български йок, химера. Помаците се български граждани , коренно население и толкоз. Произхода е работа на самите помаци
84
1
 
7
 
! Отговори
Симона преди 7 години
До 106 и 108- до голяма степен сте прави. Не мога да отрека аргументите ви. Само за протокола- капанците са коренно българско население в Лудогорието /Делиорман/,нещо като софийските шопи- хора с характер и тежки навици. Истината според мен е, че точно защото ние, българите християни сме по- адаптивните, приспособими, толерантни, гъвкави в мисленето и възприемчиви към различното и различните сме дали и името на тази земя- България! И точно с тези си качества можем и трябва да се гордеем!
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да са живи и здрави и да отгледат много деца-патриоти, които да научат да обичат и уважават родината им България!
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям вкус,голямо чудо...Абе къде ги намират такива шарениии(одела,покривки)😒
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 101 Лицемерно за тези хора сигурно ще бъде ако и жената е облечена "модерно" както мъжа си, а не според традицията им.
80
1
 
18
 
! Отговори
Симона преди 7 години
Да са живи и здрави децата! Българка християнка съм. По време на "голямата екскурзия" бях две години по разпределение в Делиормана. Там се научих да живея и да работя с капанци, турци, казълбаши и ц-гани. Да ги уважавам според човешките им качества и достойнства, и да не ги деля според етнос и религия. И до днес пазя няколко младежки приятелства, създадени с мюсюлмани. Хубаво е хората първо да се опознаят, а не да си дават оценки, основани на предразсъдъци и пропаганда. Всяко стадо си има ***.
79
0
 
21
 
! Отговори
eve1 преди 7 години
Покрай бизнесът ми се запознах с българо-мохамедани (т.н. помаци) и вече от години сме и най-добри приятели.Твърдя,че това са най-трудолюбивите и почтени българи,също са и образовани и ерудирани.Грехота е ако политическа или религиозна сила се заиграе с тези хора и им промие мозъците!
78
4
 
16
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Да съдите за хората по сватбеното облекло е нелепо:)
77
3
 
28
 
! Отговори
Горд помак преди 7 години
Съмгалсен съм с bluesky. Аз самият съм ***. Завършил съм Икономическия университет във Варна със специалност финанси. Имам награди от олимпиади по математика. Владея 3 чужди езика. Към момента съм гл. счетоводител. Без да се хваля мога да кажа, че съм пограмотен и интелигентен от мнозинството хора в страната. Мюсюлманин съм, но не по начина по който го разбират ислямистките екстремисти. Гледам ад съм честен, коректен и добър с хората, но по-скоро от чисто морални съображения. На джамия не ходя
76
5
 
16
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
ТЕЗИ МОХ.ПОМАЦИ НА СЕЛО ТЕКА СЕ ОБЛИЧАТ .ИЗВЪН СЕЛОТО СА ХОРА ОТ 21 ВЕК.ТОЗИ НАРОД СА ТРУДОЛЮБИВИ РАБОТЯТ СЕЛСКО СТОП.ВСЕКИ СИ ИМА ЗЕМЯ И Я ПРЕРАБОТВА ТЕ РАБОТЯТ ОТ ЗОРИ ДО ЗОРИ И СА МНОГО ГРАМОТНИ НЕКА ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ДА ВИ Е ЧЕСТИТО
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 95 Какво и къде има лицемерие? Нещо неизяснено има в мнението Ви.
74
1
 
18
 
! Отговори
bluesky1_един помак преди 7 години
В заключение бих искал да кажа, че омразата към другия, никого няма да нахрани, нито ще подобри живота му с нещо. Хората са различни и това не е непременно нещо лошо! Но не би следвало да е основание за омраза! Хубаво е, освен това, да се познаваме, а не да се ръководим от предразсъдъци, защо предразсъдъкът няма за основа истината....., а освен това живеем на една педя земя! Хубава вечер на всички!
73
0
 
10
 
! Отговори
bluesky1_един помак преди 7 години
Седмо, помаците в 90% имат по едно или максимум две деца и това е тенденция поне от около 30-40 години. Водещо е съзнанието, че трябва да се осигури добро образование и солидна материална основа с цел "успех в живота"...хах....!
72
1
 
14
 
! Отговори
bluesky1_един помак преди 7 години
Шесто, битът на помаците с нищо не се отличава от бита и ежедневието на всеки един съвременен човек. Модерното облекло, включително за жените и младите момичета, нормалният стремеж към модерна къща или апартамент, използването на модерните технологии е нещо естествено за средата на тези хора! Убедете се сами! Посетете селата по поречието на р.Места и ще останете изненадани. Някои да не се почувствате изостанали, имам предвид тези които ни обиждате!