Ефектът ТКЗС: С колективизация към оселянчване на градовете

Сталинската колективизация съсипа българското село
Обновена: 27 фев 2017 19:27 | 27 фев 2017 15:00,
404
Ефектът ТКЗС: С колективизация към оселянчване на градовете
Снимка: архив, Булфото

Съветският трактор "Сталинец" от края на 40-те години е тежал четири пъти повече от внасяните преди това германски трактори. Но точно неговата безсмислено голяма маса се оказала много полезна за изпратените от комунистическия режим в селата агитатори, които трябвало да убеждават земеделските стопани доброволно да дарят земята, добитъка и инвентара на изгражданите по модела на съветските колхози ТКЗС-та.

Освен изселванията и затварянето в лагери на непокорните, като доста "убедително" се утвърдило едно специално издевателство за публично сплашване: къщите на селяните, които отказвали да се превърнат от стопани в послушни надничари на комунистическия режим, били опасвани със стоманени въжета, а след това дърпани от въпросните съветски трактори, за да ги поразтресат малко. Наблюдаващите отблизо наказателните акции активисти на колективизацията услужливо подавали на ужасените стопани за подпис декларация за "доброволно" влизане в местното ТКЗС.

Независимо от бруталните методи за пролетаризиране на "буржоазното" село, акцията за лишаване на селяните от собственост и повторното им, след края на османското владичество, закрепостяване отнемат на режима 14 години. Мизерията и огромните тегоби принуждават два милиона души да се преселят от селата към градовете в търсене на минимални условия за оцеляване във фабриките и строежите на провежданата по сталински образец допотопна индустриализация, пише "Дойче веле".

Подчиняване на селото

Апологетите на завземането на земята и труда на българските селяни от комунистическата номенклатура и до днес тръбят, че благодарение на българските колхози –ТКЗС и АПК - животът на село се бил подобрил, а механизацията спасила селяните от тежкия труд. В монографията си за колективизацията и социалната промяна в Северозападна България, историкът Михаил Груев доказва, че обитателите на селските райони по време на комунизма са платили огромна цена за "благините" на народната власт. Вероятно много малко българи знаят, че за да се прокара електричество в селата, техните жители са били принуждавани сами да правят електрическите стълбове - в рамките на така нареченото "самооблагане". Допълнително всяко домакинство трябвало да предава по 5 кг медни съдове за жиците до дома му.

Лозунг от недалечното комунистическо минало на България

Съпротивата в селата и засилващото се горянско движение накарало властта да преразгледа някои от най-драконовските мерки. На малка част от насила вкараните в ТКЗС им е било позволено да го напуснат. Достатъчно било да се съгласят земята им да остане за псевдокооперациите. Под угрозата за налагане на жестоки глоби, "освободените" трябвало задължително да полагат труд на "общите" ниви.

Въпреки това терорът срещу селото продължава чак до края на 1962 година. В доклад на ДС от март 1951 г. за допуснатите "извращения и безобразия" при изграждането на ТКЗС в с. Раброво край гр. Кула се  посочва, че отказалите да подпишат заявление за членство в кооператива са били заставяни да вадят по 10 кубически метра камъни.

Плодовете от колективизацията

Заченатата с нечувани насилия "социалистическа модернизация" на българското село започва да дава отровните си плодове още в края на 60-те и началото на 70-те години. Обезлюдяването на селските райони десетилетия наред тече с невиждани в световната демографска история темпове от 2-3%  ежегодно, а в някои райони то надхвърля 4% . Разкъсаната вековна връзка между селяните и земята-кърмилница заедно с мизерните заплати и пенсии от 30 лева на месец икономически демотивират бързо застаряващото селско население. Кражбите от "общото" стават ежедневие - далеч преди съвременните набези по полетата.

Към края на комунизма България внася много земеделски продукти, които преди това сама е произвеждала

От 1980 г. до края на комунистическия режим селското стопанство на НРБ окончателно минава на дотации и търпи ежегодни загуби от над 800 милиона лева, сочат отчетите на БНБ. Когато в края на 1989 г. новият първи в БКП - Петър Младенов - нарежда да бъде спрян всякакъв износ на български храни за "братските" страни, за да не се допусне глад в разпадащата се НРБ, корифеите на социкономиката Андрей Луканов и Огнян Дойнов с почуда му отговарят: "Какво да изнасяме? Че ние вече нямаме натури!"

Страната, която някога е била прочута в цяла Европа със своето селско стопанство, в края на комунизма се оказва вносител на най-необходимите за населението хранителни продукти и селскостопански суровини. В редица случаи те идват от Полша, където обединената съпротива на селячеството и католическата църква осуетяват в зародиш плановете на местните сталинисти за тотална колективизация. Днес полското село процъфтява стопански и демографски, а България продължава да внася значителни количества полски домати, картофи, ябълки, лук, месо и млечни продукти. Съвземането на българското селско стопанство става факт едва след влизането на страната в Европейския съюз и благодарение на фондовете на Общата земеделска политика на Обединена Европа.

И селяните станаха граждани

Колективизацията има и още един немаловажен ефект – масовото преселение в градовете на милиони селски жители погребва създадената след Освобождението уникална градска култура. "Българските градове се оселянчиха", пише историкът Михаил Груев по повод на повсеместно възникналите бетонни гета, заселени с бивши селски жители и техните наследници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
2
 
7
 
! Отговори
Мин преди 7 години
О неграмонти и юроде!Прочети последното изследване на Института за пазарна икономика,известен с крайно дясната си ориентация.Там ще видиш в числа истинския геноцид на българите,проявен в оселянчването,оевропейчването ДНЕС.Не какво е било в бабино време,а ДНЕС-демографска катастрофа,каквато и турско не е била!Нацията,в резултат на демонокрацията,уверено ,твърдо върви към унищожаването си !Защо?Защо,уважаеми драскачи платени ,не вървим напред , силно към пропастта?Нали демокрацията е обратното на
267
0
 
8
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Статията не е пълна,защото не отразява как комунистите крадяха на едро от ТКЗС и АПК,как с крадени пари станаха крупни арендатори.Други номенклатурчици имат по 400 декара Добруджанска земя,докато преди това не са имали такава.Хората от безработица и от безизходица се принудиха да си продадат земята,за да оцелеят по Жан Виденова криза,предизвикана от фалита на банките,фалит организиран пак от комунистите.
266
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вземеш на селянин земята е като да вземеш на майка детето.
265
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 382 ОПРОСТАЧВАНЕТО Е ВНОС ОТ РУСИЯ. ЧЕТИ ПОВЕЧЕ НЕ Е ОТ СЕЛО.
264
5
 
6
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Много вярна статия! Прочетете "Хайка за вълци" от Ивайло Петров - описание на тези страшни и срамни времена. Тогава е положена осноеата на унищожавАнето на България...
263
3
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
Опростачването стана защото Дойде простотията от селата и я сложиха да управлява.Простия ч0век може само простотия да измисли.
262
1
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
До TPE3BEH--364 ;Масовото изселване започна в началото на 50--те г. когато откраднаха на селяните нивите ,животните и инвентара. Тогава в градовете настана страхотна жилищна криза и раждаемоста рязко спадна. Хората живееха по две семейства в апартамент или в мазета и тавани. Края на 60-те и началото на 70-те поощриха раждаемоста но тя се увеличи само при ***/ромите/ така станахме 9 милиона,. за сметка на ромите
261
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
От посочените изводи е важно да се отбележи, че страните с развита икономика увеличават градското си население, заето в прогресивни дейности (високотехнологични отрасли, услуги и др.), даващи по-висок БВП (брутен вътрешен продукт) на страната. Предимно селското население в африканските и азиатските страни е слабо образовано, заето предимно в селското стопанство, с преобладаване на ръчния труд.
260
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Едно изследване от 2003г. показва, че Нигер (тогава със 79% селско население) има едва малко над 0,274 Индекс на човешко развитие1, едва 15% грамотни2, едва 7% от жените са грамотни. Стремежът на страните за икономически растеж задължително минава през завишаване дела на градското население и потвърждаване на градския начин на живот.
259
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
В Западна Европа на село са останали хора, които имат от двеста декара нагоре. Всички останали са си продали земята и са заминали за града. Днешната цивилизация е урбанистична; затова тази статия е пълна с глупости.Африка е континентът с най-малък дял на градското население - едва 39%. Дори икономически най-развитата държава, Република Южна Африка, има едва 62% градско население. Вие африканска страна ли искате да станем?
258
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Полското селско стопанство може да процъфтява днес, но това е защото то е 2-3 пъти по-добре субсидирано от българските производители. Изобщо западноевроепейските икономики са едни добре субсидирани по принцип икономики. Разберете някои прости неща
257
2
 
6
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Сталинец е разработeн за обработка на големи масиви земя както и за теглене на оръдия във военно време съответно има сравнително мощен двигател и голяма теглителна сила и няма как да е лек. За времето си е бил добър трактор, неслучайно е отличен с Гран при на изложението в Париж.
256
3
 
6
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
До бг/369/:Точно такава е била целта; ти си го написал.Начинът? Вземат на хората земята, животните, инвентара; в града правят "жителство"; грниците са запечатани! Като прибавим и смяната на парите. Е,къде да отидат икакво да правят тези хора! И това есмо част ('методология')от арсенала на най_мракобесната и кървава " идеология" в цялата човешка история.
255
2
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Нинова доячка,Миков овчар,Шаранкова с мотиката, Станишев каруцар, а Данаилов частуши им пее. Хайде де! Нали искат текезесета. А ивласт искат_'работночесйо_селска'. Ето им такава власт-в калта и вонята на текезесето от тъмно дотъмно задва лева 'блокова надноца'.Амагазините ... празни. Комунизъм!
254
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма държава в света където комунизма да е успял, ние сме една от многото където се провали с гръм и трясък
253
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименщо да крадат, на днес-а им плащат да публикуват такава евтина пропаганда.
252
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До каринаВъпросната простотия първо е публикувана в Капитал, т.е. със сигурност е платена и поръчана от някоя българолюбива фондация, финансирана от видния филантроп Сорос.Целта на статията е да промива мозъците на опростаченото чалгаджийско население, което е останало в съсипаната и обрулената от демокрация бананова република без банани.Пак виновни лошите комунисти, че добрите демократи и господарите от ФАЩ са подложили на геноцид цяла България, с изключение на една малка част на техните слуги.
251
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте гледали все назад. Историята е за да не се повтарят грешките й, но не и да живееш там. Има чеството, че някои хора са толкова затъпели, че немогат да видят и на два метра пред тях и все в миналото ровят. То не бяха гонения и спасявания на евреи, на турци, жерви на този и онзи режим и всичко това случило се преди 150-200, че в някой случай и преди повече години. Спрете да живеете в миналото. Живите са тук и сега, децата са тук и сега.
250
10
 
20
 
! Отговори
бг преди 7 години
Целта на "колективизацията " не е била да се рационализира селското стопанство , а да се поставят селяните под контрол и зависимост тоталитарната комунистическа власт ,за да може продукцията да се изнася за СССР . В случая оглавяваната от руски агенти компартия изпълнява поръчките на руския империализъм за ограбване и заробване българите ,а на по-късен етап за унищожаване на българската държава чрез вливането й в Русия.Дали някой е страдал от това и че елата се обезлюдяват не ги е интересувало
249
15
 
19
 
! Отговори
карина преди 7 години
По-голяма простотия скоро не съм чела. Да не говорим за термините като "оселянчване" . Бетонните гета приютяват и кореняци софиянци - да не би да живеят в еднофамилни градове. То бива простотия, ама чак това е селяния.