Оставки във Фонда за лечение на деца. Решава ли проблемите?

Правилникът на Фонда и лобирането на болници утежняват процеса
Обновена: 27 фев 2017 09:44 | 27 фев 2017 09:00,
1
Оставки във Фонда за лечение на деца. Решава ли проблемите?
Снимка: БТА, архив

Преди дни проф. Владимир Пилософ подаде оставка от Фонда за лечение на деца в чужбина. Пенка Георгиева от организацията "Заедно с теб" заяви в "България сутрин", че Фондът няма да заработи по-бързо и хаосът ще продължи.

"Проф. Пилософ е диалогичен. Проблемите във Фонда са свързани с правилника и лобирането определени болници да придърпат децата, тъй като те вървят със своите средства", обясни тя.

Още по темата

Експертът по медицинско право д-р Мария Петрова, която е ангажирана с повечето случаи на Фонда за лечение на децата в чужбина, не смята, че проблемите ще бъдат решени с една оставка.

"Зад директора стои много тромава и тежка организация, която трудно може да се промени", отбеляза тя и добави, че писането на закони на парче и несъобразяването им водят до невъзможността хората да се лекуват.

В разговора се включи и Красимира Обретенова, чиято дъщеря страда от сколиоза и има спешна нужда от оперативна намеса. На 2 септември миналата година тя подава заявление за лечение. Консултант излиза със становище и в края на ноември тя получава отказ.

"Нямах представа какво се случва със заявлението. Представител на Фонда ми обеща, че ще се търси възможност за максинална спешност на оперативно лечение. След натиск от моя страна вече има дата за операция", разказа тя пред репортер на Bulgaria ON AIR.

По думите й Фондът дължи пари на болница "Токуда" и на няколко чуждестранни болници.

"Фондът беше съсипан и приватизиран. Започна да работи за интересите на определени болници. Детското здравеопазване се превърна в най-обикновена търговия. Оставката на Пилософ е първа стъпка към нормализиране на работата на Фонда", каза още Красимира Обретенова.

Пенка Георгиева, която е и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина, разясни, че проблемът в конкретния случай на Обретенова е дошъл от нормативния хаос. Тя е на мнение, че Фондът не може да плати медицинското изделие на детето на болницата, която майката е избрала, тъй като няма обществена поръчка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари