Здравеопазване преди всичко: Лекари в училищата?

Можеше ли инцидента в 52-ро ОУ да бъде избегнат?
27 фев 2017 09:37,
52
Здравеопазване преди всичко: Лекари в училищата?
Снимка: архив Reuters

Инцидентът с починалото дете в 52-ро ОУ в София отново постави на дневен ред темата за недостига на кадри в сферата на здравеопазването у нас.

Д-р Делян Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ в София обясни, че в деня на трагичния инцидент – реакцията след подадения сигнал на 112 е била навременна.

Още по темата

"Забавяне на линейката не е имало. Аз разбирам, че хората, които са в сериозна ситуация, притеснени, уплашени за живота и здравето на близките и на себе си, всяка една минута на тях им се струва час", заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Георгиев.

По думите му три минути след обаждането линейката вече е била на път за училището. Екипът, който е бил изпратен от 3-та градска болница, стигнал до школото в квартал "Бояна" за 12 минути.

Спешната помощ в София разполага с между 15 - 20 екипа. "Отдалечаваме се от стандарта, но се справяме със ситуацията", коментира д-р Делян Георгиев.

Междувременно в студиото на Bulgaria ON AIR темата коментира главният редактор на Dnes.bg Златко Желев, който сподели, че ангажирането на институциите с проблемите в здравеопазването е лична кауза.

"Не виждам причина, поради която лекарите да не бъдат върнати в училище", посочи той. "Самият аз съм преживял подобен кошмар. Изказвам съболезнования на родителите на 11-годишното момиченце. Преди 4 години синът ми припадна в столичното 81-во училище. Докато дойде медицинска помощ, докато медицинските лица се опитат да помогнат на сина ми, той почина", разказа Желев.

Той призова за промени в системата и апелира: "Преди всичко здравеопазване, след това всичко останало".

"Много ми се иска да направим кръгла маса на тема детско здравеопазване, в която да успеем да убедим властта, че има нужда от лекари в училищата. Че има нужда от специализирани спешни звена в големи квартали като "Младост", "Люлин", които са град в града.

"Кой в България финансира спешната помощ?", попита от своя страна д-р Георги Миндов, Дружество на софийските общопрактикуващи лекари? "Единствено и само държавата. Не можем във всяко училище да направим медицински център, няма как", посочи той.

А бившият зам.-министър на Образованието Диян Стаматов допълни: "И здравеопазването и образ има един и същи проблем - липсата на финансов ресурс".

Междувременно разговорът се премести в двора на 52-ро училище "Цанко Церковски", където днес е първият учебен ден след трагичния петък. Още в събота директорът на школото е свикал кризисен щаб съвместно с регионалното управление, МОН и общината.

Провела се е среща и с педагогическия персонал, на която учителите са били инструктирани как да комуникират с учениците след страшния инцидент.

"Втора година нашето училище осигурява медицинско лице, съфинансирайки се от делегиралия си бюджет. Безброй много пъти сме казвали, че трябва да бъде променена наредбата, алармирали сме за нейната промяна", коментира директорът на 52-ро училище Данко Калапиш.

По думите му реакцията на МОН след инцидента е била адекватна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не и лекари в хотелите за да проверяват и инспектират спа-зоната
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
директорите искат лекари за да могат да се оправдаят с тях и да не носят отговорност като в случая с ритника Истината е че дори да имаше лекар нищо не може да направи в у-ще освен да извика линейка .
37
0
 
0
 
! Отговори
мен преди 7 години
В предишния пост под *** имах предвид острици, не разбирам какво нецензурно има в общоизвестната друга дума.
36
0
 
1
 
! Отговори
мен преди 7 години
Когато аз бях в училище лекарите и сестрите там преглеждаха за въшки и ***, най- много да промият нечие коляно. Животоспасяващи операции не виждам как ще правят. Ако въвеждат лекари в училищата, най- добре да пратят психиатъри, но с предимство да преглеждат учителите и родителите.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В много училища има и общежития .Как ще ангажирате 24 часа лекар?
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вина имат всички. Това детенце 4часа стои в училище без да се обади на родителите. Защо? Ами защото децата се подиграват, когато някой е зле. Не се проявява съчувствие към бития, унижения, онзи който е по-слаб. И накрая битото дете чака часове. А животът му можеше да бъде спасен ако някой беше казал по рано или то не се беше страхувало, че ще му се подиграят. Това е наша задача, хора. Да научим децата си да бъдат с възпитания, а не с насилника, с интелигентния, а не с простака.
33
1
 
1
 
! Отговори
психиатър преди 7 години
До до 33 психиатърСпокойно, дишай дълбоко ! Губят ти се моменти и се повтаряш. За да се излекуваш, първата стъпка е да осъзнаеш, че имаш проблем. Да, проблема ти е патологичен, но в психиатрията понякога стават чудеса. Имам колеги отлични специалисти, които ако не успеят да те излекуват, ще ти реализират щастливо съществуване в паралелната действителност.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вкарайте убиеца в психиатрия до 18 г. че ще убие и друго дете.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сминдух енд чесънАми имам представа. Бил съм дете и не страдам от склероза ! Ти ако нямаш представа или си биоробот или си сирак или си бездетен.
30
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Имате ли поне мъничка представа ние възрастните как изглеждаме в очите на децата,ако някой знае отговора може и да е добър родител и пак не е сигурно.В повечето случаи родителите не познават децата си.
29
0
 
3
 
! Отговори
нн преди 7 години
Направо ги разпределяйте от институтите лекарите по училищата Там ще получат напълно безплатно много специалности
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умишлено убийство, а убиеца още не е изгонен от училището, не народ, а оФце! Всички родители от училището на протест докато изгонят убиеца, защото това не е убийство по невнимание, а след зверски ритник в корема на момичето!
27
6
 
3
 
! Отговори
психиатър преди 7 години
До Алекс 1Начина Ви на писане - отривисто, гневно, несвързано с използване на главни букви,използването на мъжки род при положение, че сте жена, предполага, неграмотност, личностни дефицити и използване на психоактивни вещества.По-вероятни са вторите две възможности. Да, ИН форумите са добър компесаторен механизъм, но имат краткотраен и често обратен ефект. Препоръчвам Ви, да се обърнете към колега специалист. Успех !
26
0
 
6
 
! Отговори
Ангелов преди 7 години
Moже би имаш право ,колкото и обречено да звучи.А да има лекари е абсурдно,не е само до пари,липсва професионална мотивация,безсмислено е обучение 6г.квалифициране 10 за да оказва Първа помощ.В този нелеп инцидент и лекар даимаше.....Освен ако беше проф.Владов с екип на ВМА.Жалко,ужасно.......проблеми има много,но не в тази посока.
25
2
 
4
 
! Отговори
Алекс 1 преди 7 години
До Анонимен Съгласен, Анонимен, напълно съгласен - аз само внесох нЕкои нюанси, да речем - нюанси, в смисъл, акцентирайки върху нЕкои понятия като РЕД, ДИСЦИПЛИНА, ПРАВИЛА, ПЕДАГОГИЧЕСКИ съвет, ПЕДАГОГИЧЕСКИ авторитет, търсене на ОТГОВОРНОСТ от родителя, ЗАКОН, РОДИТЕЛСКИ АКТИВ, СТРОГОСТ, НАКАЗАНИЕ, ПОДБОР на кадрите, КОНКУРСНО начало за педагог, обществен контрол...Нали се сещаме за колко липсващи неща говорим - не само за единицата ДАСКАЛ-ка!!!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 26Училището на практика е място, където пребивава детето ти докато си на работа. Гледат ги някак си, често лошо. Възпитанието и образованието основно е грижа на родителите. В ИН информация има за всичко. Детето трябва да е любознателно, амбициозно и да умее да открива нужната му информация. Ролята на училището се ограничава с натрупването на социален опит с връсници и наблюдението на отрицателен пример - даскалици.
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм против задължителното образование.Образованието по Оруелски учи децата как да бъдат роби на системата и как да не мислят самотоятелно, как да бъдат еднакви - консуматори без мисловен процес. В първи клас постъпих със знания за 3-ти клас, учителката просто ме ненавиждаше и се чудеше как да ме унижава, защото знаех. Затваряйте тези скотобойни .Ние сами можем да си учим децата.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Невежеството и безотговорността не се лекуват от медицински лица.
21
0
 
17
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Още колко човека ще нарочите преди да стигнете до истината - виновни са лайненцето и родителите му. Другите са съучастници.Лекар не може да установи такава травма, освен ако не прави ехограф на всяко ударено дете. Просто трябва да има мед.лице, което адекватно да преценява кога да пренасочи детето към болница, дори и на база съмнение или вероятност.
20
0
 
1
 
! Отговори
Npk123 преди 7 години
Ще работят само пенсионери за високи заплати