Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!

Президентът произнесе реч преди тържествената заря
Обновена: 3 мар 2017 19:53 | 3 мар 2017 19:25, Петя Славова
333
Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!
Снимка: Булфото

"Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е, твърди един историк. Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв.

Още по темата

Това каза държавният глава Румен Радев в своята реч преди тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България.Това е първата му реч на 3 март като държавен глава и върховен главнокомандващ на военните сили.

"Всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България“.  Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Народно събрание".
 
В изказването си държавният глава подчерта, че много събития предхождат възкресението на България, но едно ги свърза – паметта, посочи президентът и припомни, че паметта за вярата ражда Българският Великден и църковната ни независимост. "Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дават на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме", каза държавният глава.
 
Румен Радев заяви, че "човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет". Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете" и призова да помним и да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. "Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", призова още държавният глава.
 
Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към войните от много народи – руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, белоруси, литовци и много други, които са положили кости на бранните поля за Освобождението на България.
 
По-късно днес в Централния военен клуб в София ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мълчаниe Елита който обяви война на САЩ и Ангрия и разреши морски военни бази на Германия .
236
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то и капитулацията пред Царство България -на русия ссср - също е на 3 март 1917 това също трябва да се помни тъкмо има и ГОДИШНИНА
235
3
 
2
 
! Отговори
Jeliazkov преди 7 години
Osmaskoto robstvo kato boikovoto robstvo....samo deto prez osmanskoto robstvo bulgarite sami s sobstveni altini sa si postroili domovete, cherkvite, megdanite, monastirite, oborite, kosharite... bez osmanskite robovladeteli da gi fjnansirat, izdarjat, sanirat, subsidirat...stoto bulgarskite robi si imali fabriki, zanaiatchiiski magazini, mandri, agneta, kravi, kozi, kone, proizvejdali barut, pushki, sabi, nojove, rozi, bosilek, tekstil, kunduri, shapki po osmanska, frenska, angliyska moda...:-)
234
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев, 45 години социализъм и съветско робство явно са затрити от паметта ти.
233
2
 
2
 
! Отговори
Iuf преди 7 години
Bulgarskoto osvobojdenie e kato krimskoto osvobojdenie i osvobojdenieto na palmira...s dosta sankcii...
232
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До хм.. 262 Най правилно е османско владичество , защото са ни завладели. Османско господство не е правилно , зощото османите не са господ.Най неправилно е робство. Робите нямат права , нямат собственост , не могат да напускат господаря , работят без пари , нямат документи и т.н.Бъгарите никога не са били роби.Срам е да се твърди такова нещо.
231
2
 
1
 
! Отговори
Pamukchiev преди 7 години
Aj sik-tir. Zabravil da kupi na jenata si bulgarska nosia s prestilka, pafti i chember, ami ga pusnal da erotizira bulgarite po turska tantelena pijama na parada!
230
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този лозУнг Карл Маркс ли го казва ?
229
0
 
5
 
! Отговори
до 240 преди 7 години
Душманите са тук ,при нас...огледай се
228
4
 
7
 
! Отговори
История бг преди 7 години
Стига с тези препратки и обиди задочно към някого който не ти отърва .Жалко ,че гласувах за такива като тебе ,но то майче няма избор .Затова повече няма и да ви гласувам .Страна в която само политиците се гордеят ,че са българи няма бъдеще.
227
10
 
6
 
! Отговори
was преди 7 години
В речта си Радев забрави турското робство. Но пък спомена царя-освободител! С това доказа че е руски глашатай! В интервютата пред западни медий на едно споменаване за България три пъти споменава Русия.Срамувам се от теб др. радев!
226
3
 
2
 
! Отговори
Fet преди 7 години
Na 3 mart bil praznika na bulgarskite invalidi, a nikoi ne gi pozdravil?!O, bezdushni bulgari?!
225
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после си имаме истински президент,а не проевропейски и пронатовски пу.ели.
224
6
 
8
 
! Отговори
мълчание преди 7 години
А цяла партия без памет все още легитимна взривила църкви, унищожила елита си, създала затвори-концлагери, ограбила-национализирала имоти на целия народ сега благоденствува с откраднатия капитал и пропагандира фашистка омраза.
223
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато не съм забравил ,как клюкарстваха невъзпитано важни особи на ушенце двамца по време на речта на Радев.Камерата за момент ги улови и веднага оператора на пулт дръпна ръчката.Някой забеляза ли ?
222
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фактите са такива-Русия води тежка война с Турция и с цената на свидни жертви освобождава България и целия Балкански п-ов!Стига до Истанбул.Турция капитулира.Подписан е Санстефанския договор.Той е между Русия и Турция и касае целия Балкански п-ов!На картата се появяват независими Сърбия,Румъния,а България е на три морета-голяма и силна,най-голяма на Балканите!Кое не е ясно?Неблагодарността е тежък грях,не си го слагайте на душата!И благодарете на западните си приятели,че Сан-Стефано не се случи!
221
6
 
6
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Другарю генерал, толерантен ли сте или без памет ? Задавам този въпрос във връзка със страха да назовете османското господство с истинското име, а именно - турско робство.Никъде в литературата от писатели и поети преди Освобождението няма израз"османско господство". Вазов, Ботев, З.Стоянов, Каравелов,Раковски и др. пишат за турско робство и поробители. Стремеж за харесване от ДОСТ и ДПС ли е ?
220
1
 
8
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Браво г-н Президент, да живее България, смърт на душманите!
219
12
 
3
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Този веднъж ще каже ли нещо различно от това, което са му написали и е наизустил. И малко емоция да вложи, не да срича като сухар и военен без шапка.
218
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Radev glasuvah sa tebe no kato vidah do tebe 71g agent ivan dimitrov fuksa prevod lisizata v4era na parada mnogo sam raso4arovan kak toja agen diplomat 35 g v 4ujbina pensioner sedi do radev protokol tova e nahalstvo debeloo4ie jalko 4e glasuvah sa radev