280 000 българи на път за Великден, спа хотелите – пълни

Почивката в чужбина ни излиза над 450 лв. на човек
Обновена: 9 мар 2017 09:54 | 9 мар 2017 09:46,
22
280 000 българи на път за Великден, спа хотелите – пълни
Снимка: архив, Reuters

Около 280 000 българи тръгват на път за Великден. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

60 000 от тях обаче предпочитат да прекарат празниците в чужбина, като най-търсените дестинации са Гърция, Македония и Сърбия. Почивката там излиза средно по 465 лева на човек.

"Става дума за поклоннически туризъм, защото сънародниците ни посещават църквите и манастирите в тези страни", коментира Драганов пред "Монитор". Според него тази година ще се реализират голям брой пътувания, защото ще има и условия за сняг по зимните ни курорти. Заради това туристите ще имат възможност да карат ски в планините.

Според Драганов вече почти не може да се намери свободно място в балнео, спа и уелнес хотелите, защото били резервирани отрано. Това важи особено за Девин, Хисаря, Поморие, Сандански, Велинград и Кюстендил, които традиционно са най-посещавани. Предпочитаните пакети пък са тридневните, като почивката у нас излиза средно по около 295 лева на човек.

Заради съвпадението на католическия и православния Великден тази година страната ни ще бъде посетена от около 180 хиляди чужденци, което е със 70 хиляди повече в сравнение с миналата година.

"Интересът е по-голям и заради нискотарифните авиокомпании към България и отсега полетите за тези дати са заети. Най-много посещения ще имаме от съседните Гърция и Сърбия, но и от Великобритания, Белгия, Испания, Италия, Германия и Скандинавските страни. Така че програмата е доста натоварена", каза още Румен Драганов.

Много от чужденците идват у нас с цел културен туризъм, като предпочитаните дестинации са София и Пловдив. През последните години за великденските празници също така е отчетен голям интерес и към Банско, Смолян и Самоков. Любители на зимните ни курорти посещавали църквите и манастирите по тези места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Евала. Най-после гласът на разума.
14
2
 
2
 
! Отговори
Бедния българин преди 7 години
Българина не е беден ! Просто телевизията и интернет ви пълни явно празните глави. Не може бедния българин да празнува всеки празник на пълна маса, не може бедния българин да си позволява зимата и лятото почивки за по 2 седмици. Да пълне торбите от големите вериги магазини през 3 дена. Колко от вас работят на минимална работна заплата ??? Всички си работите за по 600 лв + !!!! Стига глупости
13
3
 
0
 
! Отговори
един друг преди 7 години
280 000 човека, за теб "частен случай" ли са? Доста странно. Освен това от статията не става много ясно дали примерно това не са само интервюираните. Ако се окаже, че зад всеки от тези 280 000 има и по-още 2-3 члена от семейството и нещата ще станат коренно различни. Освен това има много хора които могат да си го позволят, но примерно няма да ходят по други причини.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами така му се иска на човека.
11
7
 
5
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Какво сте се разревали, че 4% щяли да почиват? Да не би да си мислите, че в "богатите" дъжави като настане празник и 100% от населението се юрва по хотелите? Според вас има ли такава леглова база (дори и в чужбина). Хайде стига сте се превземали. 4% е съвсем нормално. А да не говорим, че много хора в желанието си да се изкарат бедняци са казали в анкетата, че няма да ходят, но после "в последния момент" ще им "изпаднат" пари и ще идат. Така, че.... не на мен тези.
10
4
 
9
 
! Отговори
НЕРЕАЛНО преди 7 години
това ако не е измислена новина .... познавам половин софия буквално като народ . един не съм чул да каже ей отиваме на почивка за велигден еди къде си .... а повечето съм чул да казват кви празници бе брат то два лева в джоба няма ти празници ....НЕ ПУСКАЙТЕ НЕДОСТУВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ И ТАКА ДА ОЗЛОБЯВАТЕ НАРОДА никой няма пари всеки се е скрил в черупката си и гледа да избута месеца
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ги преброи, от къде има тази информация, интересна работа. Ако Батко Буби чуе за тези 280 000 ще каже, Забогатяхте, скъсахте се да почивате, не може да похарчите парите от стандарта който ви създадох, пиете и ядете, какво искате повече? Ако реално 500 000 от 7 милиона могат да си позволят 2 почивни дни ще е добре. Но колко реално могат?
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен 7 преди 7 години
Коментар 6 до когото писах явно е изтрит
7
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6:-) Харесва ми чувството ти за хумор!Koмyнягитe ще се побъркат като го прочетат!Продължавай все така и весело изкарване на празника!
6
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4На хотел ама със семейството!Хайде да видим децата как ще запомнят празника?У дома в панелката или в някой комплекс със старинна архитектура като в село Лещен примерно или къде да е в Родопите?Да не говорим, че и програми има с народни песни и танци и т.н.У дома ще си пуснат Планета и готово.Знам, че на такива като тебе им е кофти, че народа живее по-добре ама това е положението.
5
0
 
8
 
! Отговори
KOLO преди 7 години
Незнам каква е тъпата идеи на този мъничък човечец Драганов, Само бращолеви платени информации по разни медии. Ясно е че на процент човечеца. Пълен профан в туризма е този дъртак. Места има за Велигден във всички хотели. Гърците трудно идваъ в БГ за велигден защото празника там се усеща и наистита го има , доста по тържествено и запомнящо. А по нашите хотели само отбиват номера за съжаление!
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На един от най-семейните празници, почитани в дома, с редица домашни обичаи - на хотел...Жалко, че вече толкова масово изпускаме същината на празника и го оставяме да се превърне в обикновен почивен ден.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bes pari sa bg mutri milioneri pluskaire v garzia sarbia da ne vi presedne kradzi
2
9
 
8
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Мдаааа и понеже всички взимат по 200-250 лева заплата и явно парите за почивките са от ровене по кофите. Явно в кофите за смет е пълно с пари... Яко лицемерие.
1
16
 
6
 
! Отговори
Ганьопознавач преди 7 години
Изнемогващия от глад народ напълни курортите.Преди това обаче ще гласува за БСП.Така де, трябва промяна, то сегашното живот ли е?На всеки празник екскурзия и харчене на пари като за последно.