Бързи кредити от обява на дърво: Струва ли си рискът?

Взимайте заем най-много до 300 лв., съветва експерт
Обновена: 9 мар 2017 09:20 | 9 мар 2017 09:20,
47
Бързи кредити от обява на дърво: Струва ли си рискът?
Снимка: архив, Reuters

Мними банкери предлагат бързи кредити с реклами по дърветата. Тези обяви са на ръба на закона, коментира Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти. Той обясни, че според регламента се изисква, когато се рекламира кредит, той да е с конкретна сума, точна месечна вноска и годишен процент на разходите (ГПР). Според Тошев само един надпис давам кредит и телефон не е коректно.

Експертът съветва хората да не си избират бърз заем от обява на дървото, а да проверят кои са сериозните фирми, лицензирани от БНБ да кредитират, и да сравнят поне няколко оферти.

Тошев препоръча потребителите да взимат най-много до 200-300 лв. бързи кредити и да ги връщат в най-кратки срокове, а за суми над 500 лв. да се ползват заеми от банки. А ако имаме някакви сигнали, то да се обръщаме към Комисията за защита на потребителите (КЗП), посочи още той пред "Монитор". Санкцията за нелоялна търговска практика е до 30 000 лв. при първо нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

КЗП също призова хората да бъдат особено внимателни с офертите за бързи заеми, особено когато те се отправят чрез обяви в градската среда. Според тях в такива случаи рискът за потребителите е по-голям, тъй като най-често тези обяви съдържат само един телефон, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Той добави, че първото и най-важно нещо, което трябва да се установи, е дали зад този номер стои лицензирана финансова институция.
 
В случай че отсреща на телефона е мним банкер се сигнализира в полицията, обясниха още още от КЗП. По тяхна информация обаче в по-голяма част от случаите зад тези обяви стоят легитимни фирми, а тогава потребителят трябва да концентрира вниманието си върху конкретните условия.

Експертите от комисията съветват хората да не подписват документи, преди да са се убедили, че са съгласни с условията, които им се предлагат.

"В никакъв случай не бива да приемат за даденост съобщена им крайна сума, която те трябва да възстановят, без да им е ясно от какви компоненти се формира тя, заяви още Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
0
 
! Отговори
Mr Jerry преди 6 години
Ние предлагаме всички видове заеми на заинтересовани лица и компании, като личен мениджмънт, бизнес администрация, ипотечен фонд, Бил Фонд, студентска администрация, управление на автомобили и много други. Нашите кредитни услуги са добре застраховани и приемливи, за да можем да имаме успешно събитие. Нашият минимален размер на кредита варира от $ 5000 до $ 10,000,000,000. с минимална продължителност от 1 година и максимална продължителност от 30 години. За повече информация и приложение, моля св
45
2
 
0
 
! Отговори
Robert преди 6 години
Здравей Уважаеми кредитополучател,Аз съм частен, надежден и надежден кредитор; Предоставям заеми на фирми и физически лица при нисък и достъпен лихвен процент от 3%.Търсите ли бизнес заем, личен заем, жилищен кредит, кредит за кола, студентски кредит, заем за консолидиране на дълга, необезпечен заем и рисков капитал?Ако ви е отказан кредит от банка или финансова институция По една или повече причини. Вие сте на точното място за вашия кредит решения, Ние даваме заеми в диапазона от $ 2,0
44
2
 
0
 
! Отговори
кредити между физиче преди 6 години
Ние предлагаме кредити на хора, които се нуждаят от финансова асистент с нисък лихвен процент от 3%. За да получите заем с тази компания, можете да посочите точния размер на кредита, което трябва и времето, в което можете да се възстанови услугата Нашите услуги кредит е 5000 до 5.00000 лв ЗАБЕЛЕЖКА: Трябва да ни пишете на: moutiercatherine***gmail
43
1
 
0
 
! Отговори
PAULA PINTO преди 6 години
Здравейте,Моето име е Паула Пинто, бях жертва на измама в ръцете на фалшиви кредитори. Аз загубих около $ 45000.00, защото имах нужда от голям капитал от $ 200,000.00. Почти умрях, нямах място да отида. Бизнесът ми беше унищожен и в този процес загубих сина си. Не можех да престана да се случва отново. През април 2017 г. приятелката ми ме запозна с добра майка г-жа Ана Майкъл, която в крайна сметка ми помогна да си осигуря заем в кредитна компания, където работи. Добра майка Ана Майкъл, искам д
42
1
 
2
 
! Отговори
hopkinson lance преди 7 години
Вземи си бърз и лесен заем тук при 3% лихва, без стрес или обезпечение, не е правен и правилните протоколи да се спазят. Ако проявявате интерес, свържете се с нас чрез имейл чрез hopkinsonloan***hotmail и попълнете информацията по-долу.Пълно име:Заета сума:продължителност на кредита:Благодаря.hopkinsloans.webs/
41
2
 
0
 
! Отговори
Даола преди 7 години
Измамници са разработил схема - предлагат кредити по телефон, като се обадите искат данни и такса преглед, който внасяте по банков път. После са обаждате и ви казват, че не сте одобрени.парите ви изгарят.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВземете ис кредитна карта и я ползвайте когато нямате пари..и после - "как влезе мъжката, на тслата дръжката"! :)))
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВземете ис кредитна карта и я ползвайте когато нямате пари..ха ха ха ... това виц ли е ?!? луд ли си ти ве ?!единствената карта, която трябва да има човек, ако изобщо има карта, е - дебитна! Колкото вътре - такова на вън!
38
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вземете ис кредитна карта и я ползвайте когато нямате пари.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма разлика с грабежа на банките само че при банките е узаконен грабеж заедно с БНБ и съдебната система.
36
3
 
3
 
! Отговори
do 35 преди 7 години
Това балонче дето говориш за него, за него се говори от поне десет години (всъщност от тогава искам да си купя жилище) и още не се е спукало, може и да се случи някога, ама няма да е скоро. Ти си наливай парите в безддънната яма "наем" и чакай да станат за по десетина хилки, че да си купиш. Иначе не съм банкечрче, ама нямам богата баба и се наложи да прибегна до банка, единствения планов оправдан заем според мен.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Кредити за телефони, телевизори, почивки и т.н. не се вземат при никакви условия!"Ти уби целия бизнес на давачите на бързи кредити...Че те нали точно от такива "кредитополучатели" си изкарват парите?
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМоето жилище от 110000 преди една година вече е над 120хил.-а след още 5 ще струва 50 хилки. Твоето от 110 е 120 именно защото отново се надува балончето от точно такива като теб. Ако пускаше в буркана, след някоя друга годинка щеше да го вземеш и под 100, но през това време щеше да "дишаш с пълни гърди".Знам, че си банкстер, но да ти кажа - наблягайте на таксите (то не че вече не го правите иначе щяхте да сте на загуба, а не на печалба с милиони), лихвите - умряха!
33
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе ти си спи спокойно, лошо няма, ама докато спиш спокойно и събираш, 80те хил. дето мислиш че ще ти стигнат, ще ти стигнат за гараж. Моето жилище от 110000 преди една година вече е над 120хил. Не се заяждам обяснявам.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До икономистКоментирате ипотечни кредити, които изобщо не се вместват в понятието "бързи"..ААА, грешиш. 200-2008 г си бяха баш бързи - като топъл хляб са рздаваха...даващите не гледаше дали имаш ААА (Абсолютна Алкохолна Аванта) или реално си ССС ... да им се чуди човек на акъла ?!
31
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 7 години
Коментирате ипотечни кредити, които изобщо не се вместват в понятието "бързи". Поздрави !
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 33.Логиката е много проста - СПИШ СПОКОЕН СЪН ! От това по-естествена логика аз не виждам. А и апартамента дефакто НЕ Е твой, въпреки, че на хартия се води на твое име! Ти пак си под наем, но скъп наем с висяща гилотина над вратлето!СПЕСТИ И КУПИ - това е логиката по която се водят всички бели якички и "инвеститори" и работодатели, но на офцете се проповядва обратната логича - че трябва да харчиш, че да могат те да спестяват!Е да, ама не!
29
4
 
8
 
! Отговори
do 28 преди 7 години
Логиката ти е тотално сбъркана вместо да даваш по 1000лв. на месец и да живееш в собствен дом, ще даваш 500 за наем и ще събираш 500, след 10 г. събраните 500 ще са се обезценили, жилищата ще са поскъпнали. Отделно за 80000 лв. не знам точно какво жилище ще си вземеш. Аз си взех за 110000 прилично двустайно, старостроителсто - т.е. никакъв лукс и пак е 30 хилки над твоите 80.
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 28Разликата е че другите 500лв вместо в буркана и след 10 години да купувам -> директно в банката си отиват.-и гилотината виси над вратлето всеки месец и стреса е на н-та степен, защото не знаеш "какво ще стане утре"! Важен е риска... "бързата *** - слепи ги ражда", са казали хората! И апартамента НЕ е твой, докато не платиш последната стотинка. А и днес плащаш едно, ама "утре" ще е друго защото банкстера го кефи да променя лихвата - естествено нагоре
27
2
 
16
 
! Отговори
pepe преди 7 години
Кредитите са за хората, които могат да си ги позволят. Азбучна икономическа истина! За съжаление клиентите на тези фирми са точно на обратното положение. Има мислещи хора, които правилно написаха, че кредит за Жилище, Бизнес и пр. е нещо нормално. За телефон категорично не е!И аз имам жилищен кредит, който да е живот и здраве ми е 15% от месечния доход, опитвам се вместо да си купувам скъпи телефони да погасявам повече главница!Трябва да се мисли!