Мед made in China заля BG пазара, по-евтин бил

Пчелари се оплакаха от студената зима и препаратите
9 мар 2017 08:31,
29
Мед made in China заля BG пазара, по-евтин бил
Снимка: архив, Bulphoto

Мед от Китай и Украйна подбива цената на родния. Нашенски фирми купували на безценица от тези две страни стоката и я продавали на занижени цени у нас. Това се случвало, въпреки че вкусовите качества на чуждестранния мед не били така добри, както на българския му еквивалент.

За това алармираха пчелари от пловдивското дружество "Акация 1899", според които около 40-50% от пчелите в региона са измрели заради тежката зима и забранени в ЕС препарати за пръскане, пише "Монитор".

С така наречените неоникотиноидите се пръскат рапицата, слънчогледът, кориандърът. Пчелите събират прашец от цветовете и могат да измрат, ако преди това е било пръскано.

Според експерти тези препарати са опасни и за други живи твари, като жаби, водни кончета и дори яребици.

Другият проблем тази зима били големите студове, които уморили медоносните насекоми. Така например пчелар от старозагорско се оплакал, че от 380 кошера, които имал преди зимата, сега разполагал с по-малко от половината. Към 60% от неговите пчелни семейства били мъртви.

Фермерите се надяват времето през април да е добро, за да могат пчелите да направят първата си паша от рапица и следващата от акация. Пчеларите се молят в началото на юни да извадят първия си мед и добивите тази година да са по-добри от миналогодишните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Китаймедпчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Алекс 1, храненето през пролетта със захарен сироп е подбудително и не е за стоков мед. Иначе си прав. Тоя чужд мед ще ни изяде главата. Прекупвачите ще съжаляват когато в Германия няма да им изкупуват повече "българския"мед. Затова трябва да има пчеларски съюз в който да не се допуска на ръководен пост никой от изкупвателите и преработвателите на мед. И този съюз да търси пазарите.
21
0
 
4
 
! Отговори
до Анонимен20 преди 7 години
Точно така, последно време пръскат с диводороден монооксид който прониква в почвата.При достигането си до земята се натрупва по листата на растенията.
20
0
 
15
 
! Отговори
Алекс 1 преди 7 години
До Анонимен Обикновеният човек, отглеждащ 5-6 кошера /субсидии за такова количество не се дават/, произвежда толкова , колкото да задоволява семейството си с мед, прополис, восък. При това, той отглежда пчелите си във възможно най-екологични места, храни с мед, собствен, не подхранва със захарен сироп през пролетта, спазва максимална хигиена, точно, защото няма да търгува с мед, а ще го употребява за себе си.Не се забогатява, но се обогатяваш с жизненост и любов. И страдаш, когато те умират!
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чемтрейлс,нали се сещате,пръскат със самолетите точно поради това,не може да мине самолет и след това дирята да стои повече от час,без да се скрие във небето
18
0
 
10
 
! Отговори
Чукча преди 7 години
А,пък на сергиите на Юндола,както и във Виноградец,продават фалшив мед,не мирише въобще на мед и през февруари не се е захаросал,нито един от предлаганите на сергиите там,така че ,не си купувайте,просто това не е мед!!!
17
0
 
15
 
! Отговори
Parcuc преди 7 години
Не консумирайте никакви храни от Китай, канцерогенни са.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** е този, който нарича българите ***. Просто е, като него.
15
1
 
29
 
! Отговори
Ганьопознавач преди 7 години
Е щом е по-евтин *** ще го купува.По принцип той иска родно производство ама да е по евтин от китайския.Тогава може да го купи, иначе не.*** иска качество на световно ниво, но да струва стотинки(като едно време).Иначе не е проблем да метне 10000лв през балкона, но трябва ли да си плати за хубава стока всичко му е скъпо.
14
21
 
2
 
! Отговори
Extremista преди 7 години
Не ни интересуват некакви капиталистически пчелари, пролетарии от всички страни съединявайте се, смърт на капитализма. Нека пеларите си ядат меда какъв им е проблема за какво реват ?
13
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си гледат работата, не се наядоха бе със европейски субсидии и не могат да насмогнат на конкуренцията от Китай, какво става как е във свръхмодерната евроатлантическа територия. Лош лош комунизъм, а ? А китайскат икономика номер 1 в света вече.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 8 години китайците си изтровиха цялата пчелна популация с някакъв техен инсектицид, та се наложи хора с памучета да опрашват плодните дръвчета. Това което внасят оттам е 100% менте. А ако искате мед с радиация, купувайте украинския наволя. Преди твърдяха, че не можело да има радиация в меда, ама се оказа, че може.
11
0
 
24
 
! Отговори
Алекс 1 преди 7 години
И в Северна България пчелите умират - тук имаме по 50%, а някои и 100% загуби. И не е от студа само . Имало е и по-тежки зими, с температури под 25 градуса, а пчелите са оцелявали. Мисля, че така, както се съсипват зеленчуците ни от белокрилка, мана, струпясване и сиво гниене, по този начин се тровят и заразяват пчелите.Това е война срещу нашето производство и срещу нас. По никакъв начин медът, произведен в Китай, от пчели, хранени със захар, само, не може да има същите качества, като нашият!
10
0
 
12
 
! Отговори
някой преди 7 години
ревът против СЕТА, без да си дават сметка, че наще "бизнесмени" вкарват всеки ***, стига да има по-голяма печалба. От 20год замразено телешко, до китайски мед, да не говорим с какво сирене и колбаси се самозалъгваме (родно производство). Ама нали е модерно да повтаряш , като папагал, лъжите на 1 100 годишна измама
9
1
 
32
 
! Отговори
Баба от село преди 7 години
Българският мед е уникален по вкус и лечебни качества. Хора, българи, ценете това, което си е родно. То ни пази, лекува, прави по-силни и здрави.
8
2
 
40
 
! Отговори
лошо преди 7 години
Китай е замърсен от токсични отрови и меда от Китай е отровен....
7
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми на който акълът му стига само да си купи китайски "мед", нека си го яде. То сигурно обикновената захар е по-полезна от тоя "мед".
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ментак разбира се
5
9
 
15
 
! Отговори
Егати ! преди 7 години
На китайците и пчелите им са по-продуктивни от нашите.
4
0
 
32
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До Анонимен 1А мислиш ли, че някой проверява реално качеството на меда внос?Нашите пчели сами си ги избихме, навсякъде се пръска без грам контрол, иозмират цели кошери.
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той тоз китайския мед ще е мед колкото китайския комунизъм е комунизъм ама карай.