Български ученици плануват гурбет от скамейката

Правят план да са сервитьори и аниматори в Италия и Испания
13 мар 2017 08:52, Петя Славова
18
Български ученици плануват гурбет от скамейката
Снимка: архив, Булфото

Все повече младежи плануват гурбет още от ученическата скамейка. За това алармират експерти от бюрата по труда, които провеждат периодични срещи с абитуриентите.

От година и половина експерти от Агенцията по заетостта (АЗ) обикалят училища, за да запознаят дванайсетокласниците с работата на бюрата по труда. "Повечето учениците са в период, в който се вълнуват повече за бала, отколкото за времето след това. Тези, които мислят за бъдещето, ни питат за възможностите за работа в чужбина“, обясни кейс-мениджърът от бюрото по труда в район "Възраждане“ Людмила Лилова.

Според експерта по подбор на персонал Маргарита Николчева всяка година поне 200 младежи стягат куфарите за чужбина в търсене на по-добри възможности, пише "Монитор". "Насочват се предимно в сферата на туризма и хотелиерството, защото още докато са учили, са натрупали опит в тези сфери. Избират Испания, Италия и Германия, защото там ще получават по-високи заплати“, твърди Николчева.

Нараства броят на младежите, които търсят работа у нас чрез бюрото по труда. През миналата година 37 667 души до 29 г. са се регистрирали като безработни. Като част от европейската инициатива "Младежка гаранция“ България се ангажира да им намери работа до 4 месеца след завършване на училище или университет. За част от младежите обаче това е трудна задача. "Има младежи с големи очаквания, които нямат никакъв опит, а искат заплата от 1500 лв.

 С най-големи претенции са тези, чиито родители ги издържат финансово", твърди Лилова. Част от младежите отказват предложения за работа за 500–600 лв. с аргумента, че ще работят на черно в кварталното кафене за повече пари. „Има и такива, които никога не са работили, не знаят какво искат да правят, но задължително да е за много пари“, обясни психологът от бюрото по труда "Възраждане“ Детелин Топов.

Около 30 психолози в цялата страна помагат на "клиентите“ на бюрата по труда да се включат на трудовия пазар. Всеки месец между 700 и 800 безработни преминават през консултация с психолог и още 80 работят с кейс-мениджър, които работи с по-тежките случаи като трайно безработни, хора с увреждания, демотивирани младежи.

Всички те преминават през специализирани ателиета за търсене на работа, в които се учат как да пишат автобиография, как да търсят работа и как да се държат по време на интервю за работа.

След края на теоретичното обучение следват сухи тренировки, по време на които участниците разиграват интервю за работа.

"Повечето участници в тези ателиета са младежи, но напоследък и хора над 50 г. имат желание да се включат“, обясни Людмила Лилова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Гурбетученициработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Аз искам да работя като КЕЙС-МЕРИНДЖЕЙН!!! Егати майтапа такава позиция само тук може да се измисли,калинка до калинка.Ще ги учат как се пише,, аФтобиография,, на бас че ще учат един определен етнос, че нас ни учеха тези неща в 4 клас. И ,о ужас младите емигрирали няма кой да работи за мутро ДС олигарсите,точно младите ще научат работодателите ,че труда е стока точно като салама ,има за 2 лева има и за 50 лева.Пазара вече е общ така че може да назначават западняци във ,,великите си фирмички,,!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А вие какво очаквате, хора със завършено висше образование да ви работят за 500 лева ли? Става въпрос за чисто оцеляване. 400 лева ти е наемът, а със 100 можеш ли да си платиш сметките, да се храниш, да пътуваш, да си купиш някоя дреха, да излезеш?! Ами ако имаш и семейство, малко дете. Айде вие пробвайте да се издържате с 500 лева! Ще каже човек, че са поискали милиони заплата. 1500 е минимумът.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бачкащите за без пари балъци умират, в бъдеще няма да има.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като профи няма никакъв шанс да бачкам в БГ за по малко от 2500?...
6
8
 
4
 
! Отговори
osho преди 7 години
Простете се с тази мантра - една книга не прочели, а искат. Майките и бащите, бабите и дядовците на тези изискващи деца в момента са работещите в България. Те са чиновниците, които не обслужват добре, те са служителите, които крадат на работното си място и които не си вършат работата. Където и да пипнеш, навсякъде е пълно с тях. Те са тези, които нехаят за околната среда. Те са поколението, което не дава най-доброто от себе си, за да си подреди държавата. Те не са по-добри от неграмотната младеж
5
2
 
11
 
! Отговори
ferdy преди 7 години
До 1948Браво умнико. Отиди в Северозападна България и "създай обстоятелства" за живот и достоен труд, ако случайно не ги намериш. Лесно е да се говори, но не всеки има равен старт у нас. Колкото до младежите и техните изисквания - евала! Това е поколение, което няма да се задоволява с огризки. Искат, защото знаят колко е минималното заплащане в другите страни от ЕС и колко е тук. Имат пълното право да искат, имат и пълното право да не получат това, което искат и да решават след това...!
4
0
 
8
 
! Отговори
ferdy преди 7 години
Иронията е, че докато нашите ученици мечтаят за гурбет в сфрата на туризма, българският туризъм си наема украинци и молдовци да му работят и още преди да са дошли тука върти схеми как да ги цака с договорите и осигуровките.
3
16
 
5
 
! Отговори
ДО МРЪНКАЧИТЕ преди 7 години
За неквалифициран труд и 600 лв им е много. Една книга не са прочели ама претенциите им до небето.
2
1
 
18
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Естествено е, че ще искат повече пари.За 500 лв. не си струва да си губят времето у нас! Мърдите и "мамините синчета" - да се оправят!
1
6
 
9
 
! Отговори
1948 преди 7 години
Ами ще видите коментарите.Те нямат професия,нищо още не могат,а претенциите са им,,до небето"За положението си винят обстоятелствата.Онези които успяват в живота,вървят нагоре,търсят желаните обстоятелства и ако не ги намерят, ги създават./Мисъл на умен човек !/