Признание: "Кухи ваксини" – ключът към забавачките в София

Противниците на ваксините пък искат повече диалог с лекарите
20 мар 2017 18:45,
59

Има родители, които извиват ръцете на лекарите и ги принуждават да пишат "кухи ваксини", за да бъдат приети децата им в детска градина. За това алармира д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Има такава практика, тъй като според българското законодателство всички деца трябва да притежават нужните ваксини преди да постъпят, в която и да е детска градина. По този начин статистиката за имунизираните деца в страната не е реална.

"Когато има разминаване в имунизационния паспорт на децата, те минават през РЗИ. Това е комисия, която преценява дали детето може да се приеме в заведението", коментира и директорката на 99 ОДЗ "Брезичка" Иванка Харбалиева случаите, когато децата нямат нужните ваксини.

По думите й темата с ваксините е била винаги притеснителна и някои от родителите са против тях. Но тези, които не искат да имунизират децата си, могат да ги гледат в т. нар. свободна форма и да не им се налага да предоставят нужните документи, обясни Харбалиева.

Заедно с  д-р Георги Миндов и председателят  на сдружение "За децата ни" Ема Черногорска коментира темата за ефективността на ваксините. Според д-р Миндов ваксините са ефективни и без тях биха се върнали едни от най-опасните болести.

Черногорска обаче смята, че няма достатъчно диалог между родители и лекари. По думите й се дава само информация какви са позитивите от ваксините, а личните лекари не казват за какви реакции да се следи след имунизацията.

Двамата коментираха и случаите на морбили в Румъния и Пловдив. Д-р Миндов настоя, че ваксината е ефективна и уточни, че 86% от починалите деца в северната ни съседка са били неваксинирани и само 5-6% са били имунизирани.

Черногорска обаче цитира други данни за предишната епидемия в България от 2009-2010.

"В 20% от случаите са приложени две имунизации, а разболелите се деца са 52%. Няма гаранция, че ако сме ваксинирани, няма да се разболеем", нястоя Черногорска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некомпетентни хора като тази Ема, подстрикават и други радители да се бавят и дори отказват при ваксинирането на децата си като посяват безпочвени съмнения които всички лекари и фактите оборват. Джон Оливър има много добро предаване посветено на тази тема. Има го в Ютуб, жалко че е на английски. Трябва истината да се знае и рисковете от спадане процента на имунизациите да са ясни. Аз имам син на 8 месеца, държах да има всички ваксини, включително и опционалната срещу рота вирус.
36
2
 
2
 
! Отговори
не става преди 6 години
До 53. Не може да са по избор. Става дума и за групов имунитет. Ваксините не са 100% ефективни. Има хора с компрометирана имунна система. Има такива, които са алергични към ваксините. Те разчитат на груповия имунитет. Ако никой около тях не се зарази, и те ще са здрави. Ако дела на неваксинирани деца нарасне, този групов имунитет просто спира да съществува. Нека се отнемат лекарските права за "кухи ваксини" и тогава ще спре да ги има.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като искате ваксините да са по избор, какво правим, ако бащата иска, но мама не дава или обратното?
34
3
 
1
 
! Отговори
до 50 преди 7 години
Детето ми е с хиперактивност и не е от ваксините. Наследила го е от баща си. Той - от дядо си и т.н. Причината за много от заболяванията като аутизъм и др. е, че се месим твърде много в работата на природата. Ако един плод е негоден за живеене, той се изхвърля. Но съвременната медицина прави чудеса и спасяват недоносените деца. Въпрос към родителите на деца аутисти - по напълно нормален начин ли заченахте, пихте ли лекарства по време на бременността, а в миналото? Нормално ли родихте на термина
33
1
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 7 години
Фокусират се върху острите инфекциозни болести, защото за тях са предназначени. Редно би било да има информация и за страничните ефекти, както и за риска, степента и честотата им. Ако си купите антибиотик от аптеката, в кутийката вътре има един ферман, почти книга, в които освен обичайните предписания за дозировка, начин и противопоказания, от известно време насам са описани и те.И по-скоро би трябвало да се страхувате и интересувате за възможния риск от предизвикване на автоимунни заболявания.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 50Аутизмът е хронична болест???? :D :D
31
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди ваксинациите да увредят детето ми, смятах,че всеки,който говори против тях,е някакъв ненормалник,едва ли не сектант.Затова разбирам хората,които настървено хулят родителите,които се страхуват да ваксинират.Съвет от препатил родител-информирайте се.Има достатъчно литература,четете и тогава решавайте.Всички се фокусират върху ОСТРИТЕ заболявания,от които уж предпазвали ваксините,но никой не говори за ЕПИДЕМИЯТА от ХРОНИЧНИ болести - астма,диабет,алергии,дерматити,хиперактивност,аутизъм...
30
1
 
11
 
! Отговори
До Алтернатора преди 7 години
Голям капацитет си! Само ваксината БЦЖ се произвежда в България. Коя друга от задължителния календар на децата е българска? Всичко е англо-саксонско (gsk- glakso smith & kline май беше) и френско. А да и турските *** на Москов (каква бългаска фамилия).
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКомпетентната и многознаеща, ти виждала ли си как туберкулозно болен си изхрачва белия дроб и умира в пълно съзнание от кръвоизлив, виждала ли си как умира дете от дифтерия, тетанус или полиомиелит, или пък последиците на последния? Да си имала близки и познати с хепатит В и С с цироза и рак? Ако не си виждала - чети, за жълтата гостенка поне има много - и у нас и в чужбина.
28
9
 
11
 
! Отговори
До Алтернатора преди 7 години
Ало пациента, пий си парацетамола и се моли след някоя година да имаш бъбреци и черен дроб. Не случайно спряха българския Аналгин-Хинин, заради наивници като тебе. Относно ваксините, вземи им прочети съдържанието- алуминий, тиомерсал (живак), ГМО и т.н. Има ги листовките в нета, после говори кои родители са съвестни. Това не ти е държавното производство от при Бай Тошо!
27
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ваксините да са по избор, както в Западна Европа и всичко ще си дойде на мястото. Който иска да е защитен - слага ваксина, който не - рискува и не слага. Нали ваксините работят - от какво ги е страх тогава ваксинираните? Това със задължителните неща го има само в Северна Корея!
26
5
 
14
 
! Отговори
доАлтерниращ веганис преди 7 години
Безплатни ваксини ли пхахахахаха Нали държавата ги плаща бе, ахмак! Т.е. ти и аз, и става въпрос за милиарди долари само от малка държава като БГ, естествено че тук ще е задължително като хората са овце с промити мозъци и мразят да мислят! В Англия като са по избор и не са задължителни - да сте чули за епидемии от морбили? Аман от папагали! Утре ще ви нахакат и задължителен антибиотик при грип и пак ще си мълчите!
25
10
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Всеки си има право на мнение, нали. И всеки има право да те завре в *** *** ако му налагаш своето. Има си закон за детските градини, има си статистика, който иска да спори с нея. Питам, ако на 10000 души един се разболее от нещо лошо, това е зле. Ако се разболеят 5000, това е по-добре, така ли? Ваксините помагат болестите да минават по-леко.
24
7
 
20
 
! Отговори
бг драма преди 7 години
Ейййй, как в западна Европа, където ваксините са по желание няма такива драми като тук!!! Морбили е най-обикновена дребна шарка и се кара като всяка друга шарка. *** не го интересува какви бохлуци му инжектират в децата, после писка, че децата болни! Тази истерия за това морбили я има само в България, дори и в Румъния я няма, ама нали ваксините трябва да се пробутат на тъъпоумния българин - еми честито!
23
1
 
5
 
! Отговори
До Алтерниращ вегани преди 7 години
И брат ми философстваше като теб, изкара пневмония на крак дори без да разбере, че е пневмония и едва го спасиха. Последва операция. А преди това дори от настинка не се разболяваше години наред.
22
5
 
15
 
! Отговори
Долу алтернатора преди 7 години
А като си толкова светнат, знаеш ли къде се намира имунитета на човека? В червата (на 70-80%). И като ти наблъскат докторите 5-6 антибиотика на бебето още в родилното, познай дали ще има нормална чревна флора, здрави черва и съответно имунитет. И после същите доктори му бият не моноваксини ами направо стовалентна ако може. Така че за да знаеш дали дадена ваксина е безвредна за някого, трябва първо да му тестваш имунитета. Но не се прави. Така че не съди хората че ги е страх за децата им.
21
13
 
14
 
! Отговори
Мариела Мазова преди 7 години
Антиваксерките са просто една секта, нищо друго. Надъхват се една-друга, мислят се за голямата работа, след като са направили консултации с Гугъл и Джейни Маккарти. Някой се опитва тук да обясни що е то +обществено здраве+. Излишни усилия, сектите не се интересуват от това, те не четат история и са си самодостатъчни. Споровете с тях приключват до "еврейската конспирация", гадната фармацефтична промишленост, която на всяка цена ще ни изтрови и децата-аутисти, на които нищо им нямало преди ваксина
20
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виж, драги Алтерниращ веганист,Кифла или не, имам образование в доста близка до коментиранта област и смятам за себе си, че не мога да рискувам децата ми да бъдат в тези няколко % пострадали от ваксините деца. Смятам още ,че съм доста наясно как се изгражда имунитет и определено не съм от типа "промит мозък". Мисля също ,че голяма част от ваксините включени в имунизационния календар за излишни, със съмнително качество и ефект. Ако видиш пострадало от ваксини дете друго ще говориш, уви.
19
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди доста години в блока имаше едно момче болно от детски паралич като резултат от ваксинирането против него. Нямате си на идея какво нещо е това. После пак ми говорете за ползата от безвредните ваксини.
18
4
 
5
 
! Отговори
qwerty преди 7 години
Неантиваксарьо,знаеш ли,че на листовките на ваксините пише колко процента е възможността от тежки заболявания и смърт в следствие на ваксината.Ама карай,риск печели риск губи,те процентите са малки,е по-големи от възможността без ваксина да се разболееш от дадената болест,ама все пак са малки.