Признание: "Кухи ваксини" – ключът към забавачките в София

Противниците на ваксините пък искат повече диалог с лекарите
20 мар 2017 18:45, Василия Пейчева
59

8208 гледания   |  Още видео
Има родители, които извиват ръцете на лекарите и ги принуждават да пишат "кухи ваксини", за да бъдат приети децата им в детска градина. За това алармира д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Има такава практика, тъй като според българското законодателство всички деца трябва да притежават нужните ваксини преди да постъпят, в която и да е детска градина. По този начин статистиката за имунизираните деца в страната не е реална.

"Когато има разминаване в имунизационния паспорт на децата, те минават през РЗИ. Това е комисия, която преценява дали детето може да се приеме в заведението", коментира и директорката на 99 ОДЗ "Брезичка" Иванка Харбалиева случаите, когато децата нямат нужните ваксини.

По думите й темата с ваксините е била винаги притеснителна и някои от родителите са против тях. Но тези, които не искат да имунизират децата си, могат да ги гледат в т. нар. свободна форма и да не им се налага да предоставят нужните документи, обясни Харбалиева.

Заедно с  д-р Георги Миндов и председателят  на сдружение "За децата ни" Ема Черногорска коментира темата за ефективността на ваксините. Според д-р Миндов ваксините са ефективни и без тях биха се върнали едни от най-опасните болести.

Черногорска обаче смята, че няма достатъчно диалог между родители и лекари. По думите й се дава само информация какви са позитивите от ваксините, а личните лекари не казват за какви реакции да се следи след имунизацията.

Двамата коментираха и случаите на морбили в Румъния и Пловдив. Д-р Миндов настоя, че ваксината е ефективна и уточни, че 86% от починалите деца в северната ни съседка са били неваксинирани и само 5-6% са били имунизирани.

Черногорска обаче цитира други данни за предишната епидемия в България от 2009-2010.

"В 20% от случаите са приложени две имунизации, а разболелите се деца са 52%. Няма гаранция, че ако сме ваксинирани, няма да се разболеем", нястоя Черногорска.


59
Още от
Напиши коментар Коментари
54
1
 
1
 
! Отговори
не става преди 5 месеца
До 53.

Не може да са по избор. Става дума и за групов имунитет. Ваксините не са 100% ефективни. Има хора с компрометирана имунна система. Има такива, които са алергични към ваксините. Те разчитат на груповия имунитет. Ако никой около тях не се зарази, и те ще са здрави. Ако дела на неваксинирани деца нарасне, този групов имунитет просто спира да съществува.

Нека се отнемат лекарските права за "кухи ваксини" и тогава ще спре да ги има.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като искате ваксините да са по избор, какво правим, ако бащата иска, но мама не дава или обратното?
52
1
 
1
 
! Отговори
до 50 преди 6 месеца
Детето ми е с хиперактивност и не е от ваксините. Наследила го е от баща си. Той - от дядо си и т.н. Причината за много от заболяванията като аутизъм и др. е, че се месим твърде много в работата на природата. Ако един плод е негоден за живеене, той се изхвърля. Но съвременната медицина прави чудеса и спасяват недоносените деца. Въпрос към родителите на деца аутисти - по напълно нормален начин ли заченахте, пихте ли лекарства по време на бременността, а в миналото? Нормално ли родихте на термина
51
1
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 6 месеца
Фокусират се върху острите инфекциозни болести, защото за тях са предназначени. Редно би било да има информация и за страничните ефекти, както и за риска, степента и честотата им. Ако си купите антибиотик от аптеката, в кутийката вътре има един ферман, почти книга, в които освен обичайните предписания за дозировка, начин и противопоказания, от известно време насам са описани и те.
И по-скоро би трябвало да се страхувате и интересувате за възможния риск от предизвикване на автоимунни заболявания.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 50
Аутизмът е хронична болест???? :D :D
49
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди ваксинациите да увредят детето ми, смятах,че всеки,който говори против тях,е някакъв ненормалник,едва ли не сектант.Затова разбирам хората,които настървено хулят родителите,които се страхуват да ваксинират.Съвет от препатил родител-информирайте се.Има достатъчно литература,четете и тогава решавайте.Всички се фокусират върху ОСТРИТЕ заболявания,от които уж предпазвали ваксините,но никой не говори за ЕПИДЕМИЯТА от ХРОНИЧНИ болести - астма,диабет,алергии,дерматити,хиперактивност,аутизъм...
48
4
 
9
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 месеца
Скандалът около москов беше чисто политически, опит да бъде дискредитиран коалиционния партнор и беше напълно очакван. бойко даде най-неспасяемите министерства - здравеопазване и образование на бoклучави министри от РБ за да се провалят и той да блесне над тях и да покаже как трябва да yправлява сам.
Освен това имаше опит да бъде дискредитиран и производителя на БЦЖ, разформирован и продаден. за сега се разминава.
47
3
 
10
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 месеца
47: Мда. И все по-голям ставам. например научих че тиомерсал - това с което плашат антиваксерите, принася нищожно количество живак - рибата която си купуваш от магазина има повече, не само не е намерено никакво свидетелство че предизвиква аутизъм, но вече не се изпозлва от петнайсе години точно заради този слух. А случаите на аутизъм продължават да растат.
Вярно, само бцж се произвежда в българия, но за това пък българия е един от 3-те производители на тази ваксина в света.
46
1
 
11
 
! Отговори
До Алтернатора преди 6 месеца
Голям капацитет си! Само ваксината БЦЖ се произвежда в България. Коя друга от задължителния календар на децата е българска? Всичко е англо-саксонско (gsk- glakso smith & kline май беше) и френско. А да и турските боклуци на Москов (каква бългаска фамилия).
45
0
 
6
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 месеца
39: Много от задължителните ваксини се произвеждат в българия и то от държавна фирма, наследник на институт от времето на комунизма. Наскоро имаше пореден опит да бъде приватизирана, най-вече заради сградата в която се помещава. Още иван костов й беше вдигнал мерника и от тогава всяко правителство се опитва да я продаде. Разбира се на големи фармацефтични компании.
44
4
 
0
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 месеца
39: парацетамолът не се препоръчва ако черният дроб е вече увреден. При предозиране с парацетамол и продължителен прием може да се увреди черния дроб. Ибобруфенът има повече странични ефекти, забранен е за бременни и деца и не се препоръчва при проблеми с бъбреците, но не уврежда бъбреците. Без предозиране, при здрави черен дроб и бъбреци тези медикаменти са безвредни.
Аналгинът натоварва твърде силно черния дроб и има алтернатива - парацетамол. Хининът е сравнително безвреден.
43
5
 
3
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 месеца
37: Ваксината против рак на шийката на матката може би е полезна, скъпа все още, рекламирана е, но се препоръчва само в специални случаи.
Никой разумен лекар не лекува грип с антибиотик.
38: в българия са задължителни щото заради защита от дискриминация ще сме длъжни да търпим неваксинирани от столипиново между нас. и въпреки това те не се ваксинират.
42
2
 
1
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 месеца
37: задължителните ваксини ги плаща държавата и са ефтини. България произвежда много от задължителните ваксини. Те са ефтини включително защото са с изтекли патенти.
Противогрипните ваксини са патентовани, скъпи, излишни в общия случай, вносни и рекламирани.
Ваксините от серията превнар не са задължителни, скъпи са, може би са полезни, сматат се за препоръчителни.
41
0
 
8
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 месеца
35: Морбили е най-обикновена шарка и допреди 20 години не се прилагала ваксина въпреки че е съществувала. После е решено че е по-добре да се ваксинира отколко да се изкара. Обратното е за варицелата - по-добре е да се изкара в детска възраст отколкото да се ваксинира. Тежко се изкарва от възрастни, но се оцелява. лекува се с... парацетамол и спане.
36: ваксините помагат болестите да те подминават.
40
0
 
6
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 месеца
34: Пневмония диагностицирана от лекар се лекува с антибиотици, предписани от лекар, а не от реклама по телевизията.
35,38: На запад ваксините са по желание но без ваксини не можеш до тоалетната в мола да отидеш. Също както и личните карти - "не са задължителни", но без лична карта (и данъчен номер) не можеш да пpъднеш - няма работа, училище, банкова сметка, карта за градски транспорт.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен
Компетентната и многознаеща, ти виждала ли си как туберкулозно болен си изхрачва белия дроб и умира в пълно съзнание от кръвоизлив, виждала ли си как умира дете от дифтерия, тетанус или полиомиелит, или пък последиците на последния? Да си имала близки и познати с хепатит В и С с цироза и рак? Ако не си виждала - чети, за жълтата гостенка поне има много - и у нас и в чужбина.
38
9
 
10
 
! Отговори
До Алтернатора преди 6 месеца
Ало пациента, пий си парацетамола и се моли след някоя година да имаш бъбреци и черен дроб. Не случайно спряха българския Аналгин-Хинин, заради наивници като тебе. Относно ваксините, вземи им прочети съдържанието- алуминий, тиомерсал (живак), ГМО и т.н. Има ги листовките в нета, после говори кои родители са съвестни. Това не ти е държавното производство от при Бай Тошо!
37
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе ваксините да са по избор, както в Западна Европа и всичко ще си дойде на мястото. Който иска да е защитен - слага ваксина, който не - рискува и не слага. Нали ваксините работят - от какво ги е страх тогава ваксинираните? Това със задължителните неща го има само в Северна Корея!
36
5
 
13
 
! Отговори
доАлтерниращ веганис преди 6 месеца
Безплатни ваксини ли пхахахахаха Нали държавата ги плаща бе, ахмак! Т.е. ти и аз, и става въпрос за милиарди долари само от малка държава като БГ, естествено че тук ще е задължително като хората са овце с промити мозъци и мразят да мислят! В Англия като са по избор и не са задължителни - да сте чули за епидемии от морбили? Аман от папагали! Утре ще ви нахакат и задължителен антибиотик при грип и пак ще си мълчите!
35
9
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
Всеки си има право на мнение, нали. И всеки има право да те завре в кучи *** ако му налагаш своето. Има си закон за детските градини, има си статистика, който иска да спори с нея. Питам, ако на 10000 души един се разболее от нещо лошо, това е зле. Ако се разболеят 5000, това е по-добре, така ли? Ваксините помагат болестите да минават по-леко.