Признание: "Кухи ваксини" – ключът към забавачките в София

Противниците на ваксините пък искат повече диалог с лекарите
20 мар 2017 18:45,
59

Има родители, които извиват ръцете на лекарите и ги принуждават да пишат "кухи ваксини", за да бъдат приети децата им в детска градина. За това алармира д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Има такава практика, тъй като според българското законодателство всички деца трябва да притежават нужните ваксини преди да постъпят, в която и да е детска градина. По този начин статистиката за имунизираните деца в страната не е реална.

"Когато има разминаване в имунизационния паспорт на децата, те минават през РЗИ. Това е комисия, която преценява дали детето може да се приеме в заведението", коментира и директорката на 99 ОДЗ "Брезичка" Иванка Харбалиева случаите, когато децата нямат нужните ваксини.

По думите й темата с ваксините е била винаги притеснителна и някои от родителите са против тях. Но тези, които не искат да имунизират децата си, могат да ги гледат в т. нар. свободна форма и да не им се налага да предоставят нужните документи, обясни Харбалиева.

Заедно с  д-р Георги Миндов и председателят  на сдружение "За децата ни" Ема Черногорска коментира темата за ефективността на ваксините. Според д-р Миндов ваксините са ефективни и без тях биха се върнали едни от най-опасните болести.

Черногорска обаче смята, че няма достатъчно диалог между родители и лекари. По думите й се дава само информация какви са позитивите от ваксините, а личните лекари не казват за какви реакции да се следи след имунизацията.

Двамата коментираха и случаите на морбили в Румъния и Пловдив. Д-р Миндов настоя, че ваксината е ефективна и уточни, че 86% от починалите деца в северната ни съседка са били неваксинирани и само 5-6% са били имунизирани.

Черногорска обаче цитира други данни за предишната епидемия в България от 2009-2010.

"В 20% от случаите са приложени две имунизации, а разболелите се деца са 52%. Няма гаранция, че ако сме ваксинирани, няма да се разболеем", нястоя Черногорска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
12
 
! Отговори
само да вметна преди 7 години
На работа рабатодателя ни от 5-6 години предлага безплатно противогрипни ваксини....Аз никога не съм се възползвал от промоцията и до ви кажа ако ме хване нищо зимата за 3-4 дни макс и съм патрон!При мен много помага як масаж и сън и изпотяване след това..Колегата слага ваксини ,пие чай с прополис и кармолис ,мед и лимони и джинжифил яде,сок от моркови пие, изобщо какво ли не прави и чуе ли се ,че се задава грипна вълна и наш Ивелин си го знаем дал фира.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало алтернатора на теб всичко ти е ясно, а?
15
2
 
5
 
! Отговори
Фармацевт преди 7 години
Пожелавам на всички фенове на ваксините крепко здраве и дълъг живот! Колкото по-често ходят на доктор и си пият хапчетата, толкова по-здрави ще бъдат. А пък на всички анти-ваксъри - да ги хванат всички "нежелани реакции" на т.нар. "лекарства".
14
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алтернираш веганист,Ти като си ваксиниран, защо се притесняваш от мен и от моите неваксинирани деца, които никога не са боледували?!
13
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надя Николова,А да си тровиш децата с неефективни, излишни и опасни субстанции ( т. нар. "ваксини") за благоденствието на фармацефтичната мафия не е ли престъпно?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм ходил на забавачка през 1959-та. Имаше и детски градини, но забавачките си бяха популярни тогава.
11
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да си трови децата зибора си е негов! Аз моите не ги ваксинирам и не смятам започвам.
10
1
 
2
 
! Отговори
имаше детски градини преди 7 години
До До 1 ивчоАз съм родена 57-*** и съм ходила на детска градина.Същата градина още съществува и е все още детска градина.
9
2
 
13
 
! Отговори
??? преди 7 години
И как се извиват ръце на лекари?Внука беше закъснял с ваксина, после два пъти боледува, после пък грипна ваканция имаше, после пак се разболя и така 12 месеца без детски, защото без бележка за всички ваксини, не могат да се получават детски, а лекарката не искаше да рискува да пише,че му е била сложена.
8
12
 
10
 
! Отговори
Mne преди 7 години
Моя приятелка, антиваксинарка получава от лекар, който също е и хомеопат бележка, че уж са й ваксинирани децата, а реално не са. Само, ако знаех коя е тази, така щях да я натопя, ама приятелката ме знае, че съм против нейните фобии с ваксините и никога няма да я издаде.
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм умен човек!!!Като имам дете ще проявя инициатива ОЩЕ ПОВЕЧЕ ВАКСИНИ ДА МУ СЛАГАТ!!!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пък има и лекари,които ,без да им извиват ръцете,дават доброволно бележка,че са направени ваксини просто за да не си усложняват живота.хем си вземат паричките,хем са в добри отношения с родителите.когато и да отидеш при тях-винаги имат ваксини.и да не забравя -ДЕТСКИ ГРАДИНИ,ДЕТСКИ ГРАДИНИ
5
20
 
25
 
! Отговори
Men преди 7 години
Измислените антиваксъри трябва да бъдата глобени, а децата им изхвърлени от детските градини. Лекарите издали документите да бъдат съдени. Ако искат да не слагат ваксини да си намерят и алтернативни начини да си гледат безценните отрочета!
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да,бе,направо им ИЗВИВАТ ръцете ....може би е голяма пачката,та не издържали китките на лекаря?
3
4
 
4
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
никакви забавачки не е имало, да ти пратя снимки от 56 г , на детска градина Мара Денчева в Плевен , майка ми пред градината на 5 годинки.
2
4
 
2
 
! Отговори
До 1 ивчо преди 7 години
Примерно през 60-те години на миналия век, имаше забавачки и не си спомням дали имаше детски градини. С други думи, български традиции, които те дразнят.
1
1
 
21
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
стига с таз противна измислена от. жур на лята ду *** забавачки, има детска ясла и детска градина.