Столицата ни – вторият най-евтин град за живеене в ЕС

По-ниски са цените единствено в съседен Букурещ
21 мар 2017 11:45, Миглена Иванова
20
Столицата ни – вторият най-евтин град за живеене в ЕС
Снимка: Pixabay.com

София запазва позициите си на втората най-евтина дестинация за живот в Европейския съюз (ЕС) и един от най-евтините градове в света, според оценка на Economic Intelligence Unit.

Столицата ни пада само с една позиция в общата класация на достъпност на градовете до 112-то място и е 35-та от европейските столици. По-евтин град за живеене в рамките на ЕС е само Букурещ, който е на 124-то място в класацията.

Класацията се изготвя всяка година с цел да подпомага работодателите при покриването на разходите на командированите им служители. Сравняват се цените на базови услуги, като наеми, храна, комунални услуги, разходи за културен живот и т.н.

Сингапур и Хонконг запазват позициите си на най-скъпите градове в света за поредна година. На трето място е Цюрих, следван от Токио, Осака, Сеул, Женева, Париж, Ню Йорк и Копенхаген.

Същевременно Алмати (Казахстан) измества Лагос (Нигерия) и вече е най-евтиният град за живеене в света. Третото място е за Бангалор, следван от Карачи, Алжир, Ченай, Мумбай, Киев, Букурещ и Ню Делхи.

Манчестър е градът с най-голям срив в класацията – с 25 позиции до 51-во място. Буенос Айрес губи 20 позиции до 82-ро място, а Лондон – също 20 позиции до 24-то място.

Каква е ситуацията в американските градове, четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПолуиталианецМи то да не е лесно да донесеш на гръб един ТИР с маскарпоне чак от Италия, м?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До след Занзибарне,дезцата им. вгледай се във фамилиите,които управляват.
13
0
 
7
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Пояснете за кого е най-евтин.
12
0
 
3
 
! Отговори
еидн там преди 7 години
Е добре де, нали довчера ни лъгахте, че Москва е един от най-скъпите градове в света, а сега го няма и в челната десетка! Сега и Алмати станал най-евтиния град в света! Съдейки по снимките на същия този град, ми се струва че инфраструктурата му е на доста прилично ниво и същевременно е най-евтиния в света! Обективно погледнато, този факт по-скоро трябва да радва казахстанците!
11
0
 
7
 
! Отговори
Азе преди 7 години
Живея в Лондон с минимална заплата и пак мога да кажа че в България животът е по скъп..Наи вероятно се гледа цена на имот и транспорт...
10
0
 
12
 
! Отговори
Полуиталианец преди 7 години
Да, бе, да... В италианския ЛИДЛ маскарпоне, 250 гр. е 1.09 евро (когато НЕ е на промоция) , а днес го гледам в нашия, същото - 3.59 лв. Евтиния, братче!
9
1
 
13
 
! Отговори
баю преди 7 години
Пазарувам от Румъния и мога да кажа че с 50 % цените им са по ниски от Мутроландия. ДДС-то на храните и лекарствата в Румъния е 9 % а в Мутроландия е 20 %! Само че там нямат Мутри и Мутреси. Нямат айдуци а това се отразява на живота на обикновените хора. На тези избори в неделя пак си изберете децата на комунистите тиквите селянжърските тарикати от седенките и ще продължавате да живеете "богато и пребогато"!
8
0
 
12
 
! Отговори
Патреот преди 7 години
Тази статистика е от типа: "В коя еврпейска столица Густав Густавсон със средната заплата за Стокхолм от 4857 крони може да изпие най-много".
7
3
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
Може би трябва, някакви пари да се дадат на народа. Но не много! Умерено и разумно, защото, когато се види с пари започва едно ядене и пиене и никой не работи.
6
1
 
15
 
! Отговори
май френд оф мизъри преди 7 години
Евтино е защото е мизерия!
5
1
 
18
 
! Отговори
анонимен212 преди 7 години
София може да е най-евтина в ЕС, но с мойта хотелиерска софийска заплата едва оцелявам, едва ли в другите страни е така!
4
0
 
13
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
Евтин за кого?..Нормално е да изглежда евтин в сравнение със столиците на държави,които са на светлинни години пред нас.Евтино е за чужденцитеА дали е евтино там за българите?Само ние си знаем как се оправяме.
3
1
 
9
 
! Отговори
gosho преди 7 години
2-рата най-евтина столица може би, а не град..... Каспичан също е град в ЕС, но там е по-евтино и от София и от Букурещ!
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За кого е евтин?! Евтин е за чужденците, не за българите. Ненавиждам подобни статистики, които не взимат предвид доходите на населението, а гледат едностранчиво на нещата и предлагат изкривена картина. Ненавиждам и журналистите, които просто препечатват
1
3
 
24
 
! Отговори
след Занзибар преди 7 години
През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! През 1989 България е била на 27 място по Бруто вътрешен продукт, а през 2015 е на 68 място, след Занзибар. И за това ли са виновни комунистите?