Бежанска веселба... кюрдската Нова година във "Враждебна"

Празнуващите бяха подготвили и изпъления на български език
22 мар 2017 16:30, Анисия Иванова
62

Десетки бежанци посрещнаха кюрдската Нова година в центъра за настаняване във "Враждебна". За седма поредна година хората от лагера честваха националния си празник Ноуруз на родна територия.

С песни и танци те посрещнаха националния си празник. За кюрдския народ Ноуруз предвещава новото начало. Наред със собствените си традиции, включващи палене на огън, хората от лагера във "Враждебна" бяха подготвили няколко изпъления на български език.

За традициите и обичаите на арабския свят разказват Милена Енчева и операторът Цветан Колев от Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
2
 
! Отговори
England преди 7 години
Za vshichki koito iskat da ima kyurdska darjava.moje bi iskat kardjali i ludogorieto da stanat kato Chiprus.
41
2
 
11
 
! Отговори
горо преди 7 години
Айде сега кюрдите обратно при братята им турци и да се избиват едни други както винаги. Не ни трябват тук и нямаме нищо общо с тях.
40
2
 
8
 
! Отговори
Додо преди 7 години
До ДорианПо важното да знаем е кога ще си ходят? Не искам котилото им да плъзне по училища и детски градини!
39
0
 
11
 
! Отговори
Дориан преди 7 години
Какво значи "кюрди"? Така държава няма. Какво е гражданството на тези лица и защо са приети за "бежанци"?
38
1
 
11
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Това са новите "българи", които Сталинка Георгиева каза, че ще докара за да ни оправят демографската криза!
37
10
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
СКЮРДИ СЪМ ОБЩУВАЛ 1990 ГОД. В БЕРЛИН ТОВА СА ХОРА С ЧЕСТ И ДОСТОИНСТВО.ДОБРИ ХОРА СА ЖЕЛАЯ ИМ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ ДА СВЪРШИ ТАЗИ ВОИНА ДА СЕ ПРИБЕРАТ В РОДИНАТА СИ. И АЗ СЪМ ДАЛЕЧ ОТ МОЯТА РОДИНА ЗНАМ КАКВО Е
36
5
 
11
 
! Отговори
kurdu преди 7 години
До До 39Никой не те пита турчино дали ще има кюрдска държава или не. Ние сме 25 милиона само в Турция и ще си я вземем. Ако не ни я дадете ако така продължава след още 50 години може и да сме повече от вас.
35
4
 
4
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
Един квадратен метър българска земя е безценна. Стига да е населена с хора. В последно време я обезценихме. Полемично е защо и как.Да на всички празненства на легално пребиваващи.Аз лично съжалявам, че не общувам с други етноси и религии, освен нашия. Честно казано би ми било интересно, бих научила нещо и бих се забавлявала.
34
11
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 7 години
1 кв км свещена Българска земя струва хиляда пъти повече от кюрдските чукари. Никаква държава за тези, така както и никави празненства на чужд народ по нашите земи.
33
6
 
21
 
! Отговори
позор преди 7 години
Украйна забрани на Руския участник в Евровизия момиче на 25 години в инвалидна количка да влиза в страната!?срам и позор.....
32
2
 
19
 
! Отговори
Тадиции, традиции преди 7 години
И пред английския парламент тече бежанска веселба. Вижте в другите медии! Преди час кола се е врязала в хората около парламента, един нападател е убит, съобщава се за десетки ранени. Традициии обичаи, какво да правиш. Вие да не си помислите, че тези "веселяци" са терористи?
31
8
 
4
 
! Отговори
PATRIOT преди 7 години
LYUBIMITE KRAVNI BRATQ NA BAGARITETRQBVA DA GI HRANIM I PAZIM I AKO IMA TAKIVA KOITO SA V NESIGURNOST V TURCIQ I TQH TRQBVA DA SI GI PIBEREM TUKAVSE PAK KRAVTA VODA NE STAVA
30
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдите не са лош народ и е крайно време великите сили на деня САЩ и Русия да им спретнат държава след края на войната в Сирия.
29
2
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
При тях също като при анадолските турци Бащата на семейството има последна дума. Ако ще да е на 70 години болен и възрастен каквото каже е закон за децата. Чайове, броеници, наргилета, дюнери, все едно си в Анадола. В квартала който бях живееха 50 % кюрди, 30% турци и останалите християни: Поляци и Италианци. Те се водеха "французи". Имаше и мароканци ама те не работят, шмъркат наркотици и постоянно правят бели.
28
3
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Кюрдите които живеят из Европа са кюрди от Турция. Повечето. Владеят и своя майчин език също и турския. Турския им е по различен но разбираем. Страшно работливи са. Имат си техен "турски" който само те могат да го произнасят. Звучи смешно. Когато се ядосат ругаят на кюрдски. Познавам двама братя, по малкия мрази Ердоган по големия му се възхищава. Имат същите турски привички. Когато вършат работа си казват "колай гелсин" на турски. "Сполай ти" на БГ. Ако се храниш "Афийет Олсун" пак на турски.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:30 - Произхода ти:Дасикане рома (роми християни, български ***):християни, спазват православните празници. Говорят ромски език, а някои групи само български. Също се разделят на множество групи по професионален признак: бургуджии, калайджии, звънчари и др.
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами еднакви са не само танците - имат същия флаг с лъв, само единият им цвят е жълт, а не бял; същата история като нашата, същите обичаи за прескачане на огън като нашите сирни заговезни, същите митове за тиранина; същите конци с бяло и червено, символизиращи свободата и кръвта. даже на техния език 'Аз Те' се казва 'Ез Те'. А във всички останали славянски езици обикновено е Я (само в мънкедонския е Яз, посръбчено). Кюрди, арменци, турци, румънци и т.н. са ни много по-близки от зап. европейците.
25
3
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Аз понеже имам приятели кюрди във Франция научих няколко думи:Рож Баш! - Добро (баш) и Рож (Слънце)Ез - АзЕз жите де хездъкъм - Аз те обичамЧавай Баше? - Как сиБашъм. Спастъкън - Добре съм. Благодаря.Огурбе! - Довиждане!Това е на Кърманчи. Зазаки е по различен. Турските кюрдки говорят на кърманчи повечето. Арабските на Зазаки. Има доста разлики между двата говора.Иначе са добри хора. Спал съм в кюрдски дом във Франция. Гледат турска телевизия. Даже у дома помежду си говорят на турски.
24
6
 
6
 
! Отговори
МЕТОДИ преди 7 години
И на кюрдски и на български "чобан" си е чобан. :)))))
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имат празник хората - посрещат! Все пак всички сме хора, имаме си обичаи, щом са се подготвили и на български добре, дано да се интегрират и да почнат да работят, че не искаме да ги издържаме безкрайно!